OPINII  »  EDITORIAL

Brazda lui Novak

Articol de - Publicat joi, 17 februarie 2022 09:27 / Actualizat joi, 17 februarie 2022 11:12

Nu e despre pro sau antivaccin, este despre adevăr sau minciună. Atât de simplu. Şi de complicat.

În zilele noastre, adevărul e scufundat în minciuni precum Titanicul în Atlantic. O epavă mâncată de rugină în vreme ce fiecare îşi imaginează cum ar trebui să arate de-adevăratelea. Fiecare are Titanicul lui, care navighează falnic mările în vreme ce zace frânt în mâl. Ultima mare confruntare este despre Ucraina.

Nole ne-a făcut cu ochiul

Încălzirea pentru meciul tancurilor a fost în Australia, în meciul rachetelor. Un meci pe care l-au pierdut ambii combatanţi, guvernul Australian, care ne-a demonstrat că democraţia poate fi şi discreţionară, şi Djokovic, încurcat în propriile umbre. 

Brazda lui Novak
Djokovic e un luptător, cum putea să fie altfel în războiul cu vaccinul? (foto: Imago)

O vreme a fost linişte şi fiecare şi-a văzut de treabă. Nole a îngenuncheat într-o biserică, Nadal a îngenuncheat lumea tenisului. Campionul căzut şi campionul absolut. Dar nu putea rămâne aşa. Ştiam că va veni ceva. Şi a venit ceva neaşteptat. A venit cea mai frumoasă veste pe care o puteam primi. Gata, ne-a transmis Djokovic făcându-ne cu ochiul, am scăpat de pandemie! Victorie!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Sârbului

Cu puţin timp în urmă apăruse vestea că numărul 1 mondial contemplă ideea de a se vaccina, nemaisuportând ţinerea pe tuşă din cauza afurisitei de înţepături. Şi, dintr-odată, hop interviul BBC! „Nu mă vaccinez. Cu riscul de a nu participa la Roland Garros şi Wimbledon? Da! Cu riscul de a rata posibilitatea de a deveni cel mai mare jucător din istoria tenisului? Da!”.

Fix aceste „da”-uri hotărâte ar trebui să ne facă să strigăm: Daaa!! Este, băi! Căci Djokovic e orice numai prost nu. Animal de pradă gata de a profita de orice spaţiu disponibil pe teren şi în lege, Nole n-ar fi făcut acest viraj brusc dacă n-ar fi fost convins că în curând nu va mai avea nevoie de vaccin.

Speranța cu miros de certitudine

O şi spune, în sensul speranţei. Dar, vorba celor de la L'Equipe care l-au prins cu fofârlica atunci când pretindea că a fost testat pozitiv în decembrie, este „o speranţă care aduce ciudat de mult cu o certitudine”. Deci, băiatul ştie ceva. Bravo lui şi bine pentru noi! Pandemia are zilele numărate, o simţeam cu toţii, acum o ştim. Mnogo vam hvala, Nole!

Cel mai singur om din lume

Despre interviu. Foarte interesant. Amol Rajan, cel care a realizat discuţia exclusivă, a încercat pe toate părţile să înţeleagă de ce nu se vaccinează omul care a ţinut planeta ocupată la început de an. În esenţă, răspunsul e „sunt mereu atent la ce îmi introduc în corp, nu am suficiente date”. 

Prima parte e logică, sârbul a făcut o religie din alimentaţie şi viaţă sănătoasă. Deşi „sunt atent la aerul pe care îl respir” nu prea merge cu lungile lui sejururi la Belgrad, a 4-a cea mai poluată capitală din Europa. La întrebarea despre alegerea personală versus sănătatea comunităţii, jurnalistului i se pune aceeaşi placă, nu mă iau de alţii, nu vă luaţi de mine, dovadă că nu pricepe ideea de pandemie. Nu-i bai, nu-i singurul.

Meciul soclului

Bizară e partea a doua a răspunsului despre vaccin, cea cu „mai multe date”. O enormă comunitate de oameni de ştiinţă oferă toate datele pentru cei care vor să le afle. Deci ori nu vrea să le afle, ori invalidează tot ce spun oamenii de ştiinţă. 

Nole spune că nu e împotriva vaccinului, dar, de fapt, prin această poziţie, este. Din nou, nu-i bai, dar să o ştim. Unul dintre cei mai mari sportivi ai planetei respinge descoperirile unora dintre cei mai mari oameni de ştiinţă ai planetei. Nu că-i frumoasă lumea în care trăim?

Călătoria în timp

Ce lipseşte din dialogul realizat pentru BBC e tocmai întrebarea despre investigaţia BBC care a descoperit că din 56 de cazuri cercetate în Serbia doar la Djokovic numărul de înregistrare al testului Covid pozitiv (16 decembrie) e mai mare decât al celui negativ (22 decembrie). 

Cum ar veni, omul nostru şi-ar fi revenit din boală înainte să se infecteze. Ceea ce chiar că îl face special. Novak va marca istoria, asta e clar. Brazda lui asupra pământului tenisului se va vedea din satelit. Nu e clar însă dacă la socoteala finală ne va plăcea ce vom vedea.


Comentarii (14)
mishu_74
mishu_74  •  22 Februarie 2022, 20:37
Postat de adriann_ pe 18 Februarie 2022, 02:01

"O enormă comunitate de oameni de ştiinţă oferă toate datele pentru cei care vor să le afle. Deci ori nu vrea să le afle, ori invalidează tot ce spun oamenii de ştiinţă. " Vorbim despre aceeasi "enorma comunitate" care intai a zis ca trebuie luati bolnavii cu izoleta, internati asimptomaticii etc? Si pe urma a zis ca vaccinul te apara de boala (fals), ca te impiedica s-o dai mai departe (si mai fals) , taind pe urma din coada vulpii si ajungand la "previne in mare masura aparitia formelor severe"? Mda, "enorma comunitate" a oferit toate datele, doar ca datele SE SCHIMBAU DE LA O LUNA LA ALTA. Pai ce facem Radule? Ia zi tu cu mana la inima, imaginile cu izolete rulate IN BUCLA nonstop zile in sir s-ar cam incadra la terorism mediatic sau nu?

un comentariu foarte articulat si bine argumentat, dar astea sunt niste intrebari retorice la care oricum nu are interes sa raspunda nimeni. nici enorma comunitate a oamenilor de stiinta dupa care se ghideaza d-l Naum. eu nu zic ca e rau ca se ghideaza asa, zic doar ca, atunci cand iti poti da seama si singur ca sunt enorm de multe incoerente in comunicatele acestei comunitati de oameni de stiinta, poti sa te chestionezi si tu putin, asa ca entitate umana mediu educata. daca tot nu-ti da cu virgula, atunci e clar, nu-ti mai pui intrebari si te lasi condus, ca e mai bine. e mai comod. ;)

mishu_74
mishu_74  •  22 Februarie 2022, 20:28

zice autorul, citez din memorie ''nu-i nici despre pro vaccin nici contra vaccin''. pai numai despre asta a fost, bre, nea naume! despre cum detii tu si doar tu, ok si cu oamenii de stiinta doar adevaruri. culmea, stiinta e cea care da tonul indoielii, care ne da dreptul sa nu credem totul 100%. da, stiinta aia pe care o preamaresti, dar se pare ca nici matale nu stii cu ce se mananca stiinta. nu-i bai, nici noi nu stim totul despre pandemie, asa ca scorul e egal, ca sa ramanem la sport. ca stiinta ne depaseste oricum pe toti. mai ales cand ne scoate in fata tot felul de variante ale virusului la care vaccinurile nu pot face fatza, sau cand studiile clinice, alea de 2-3 sau mai multi ani, nu sunt inca gata. stiii de ce nu sunt gata, nu? pentru ca nu au trecut inca aia 2,3 sau mai multi ani. dar stiu, astea nu mai conteaza cand trebuie sa facem doar ce zic altii fara sa mai citim si noi putin. nu, nu cauta raspunsuri la oamenii de stiinta, aia toti, pentru ca nici ei nu stiu despre efectele secundare. tot din cauza ca nu exista studii clinice. ironic, nu-i asa? :) cheers

andreif
andreif  •  20 Februarie 2022, 14:25

Naume,pentru ca in emisiune ai cerut faze....Meciul a inceput cu faultul dur asupra lui Olaru minutul 2...Nici nu ati dat macar o reluare!!!!Cordea a fost faultat dur iar Gaman nu a oprit macar jocul...Comentatorii meciului au spus ca se putea da chiar rosu iar tu nu selectezi faza????Acelasi Cordea imediat dupa pauza este placat fara minge si voi la nu ati dat o reluare macar...Cordea este faultat in coltul careului Gaman fluiera dar nu da cartonas...Copilul Popescu a fost faultat de mai multe ori din spate desigur fara cartonas....Va mai mirati ma ca jucatorii nu mai pun picioarele la bataie????----Cand cereti faze de arbitraj sa mentionati si unde vreti sa le primiti.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează