OPINII  »  EURO 2020

Ce vrem?

Editorial Radu Naum
Editorial Radu Naum

Articol de - Publicat luni, 28 iunie 2021 14:45 / Actualizat luni, 28 iunie 2021 14:47

Meritul acestui Euro este că ne pune o oglindă în faţă. Din fericire, zeci de ani de repetat că albul e negru ne feresc de apocalipsa normalităţii.

Trăim, istoric, o ironie cruntă şi meritată. Cele mai bune generaţii de jucători au fost crescute în cel mai prost sistem politic. Faptul că, după ce am scăpat de dictatura care poruncea şi imediat se făcea, ne-am deraiat total fotbalul, spune ceva despre noi. 

Imersaţi în marmita cu patroni-jucători-marcatori-atotştiutorişistivuitori, salarii neplătite, vagoane de stranieri de doi cenţi, tineri scoşi în primele minute ale meciuri ca şi cum le-ar fi ruşine cu ei, agenţi şi genţi tindem să credem că ăsta ne e destinul.

Filosofia "Merge și așa"

Cu pandemia a fost şi mai bine. După trei ani fără fotbalul cel mai democratic, acela în care Cehia poate ridiculiza Olanda, Finlanda bate Danemarca, Ungaria mai că prăbuşeşte Germania, am uitat de tot că viaţa poate fi şi altfel. Euro s-a aprins ca un reflector uriaş asupra unui ungher în care indivizi cu feţe sumbre se ocupă de un mic trafic de speranţe. 

Prinşi asupra faptului, aceşti tipi bagă capul între umeri aşteptând să treacă urgia. Ştiu pertinent că urgia sunt ei. Dar ştiu şi că "merge şi aşa". Sunt stăpâni pe locul lor, cum fiecare paznic de uşă e şef peste bucata de aer pe care o ocupă.

Unde să evadezi?

Ce să facă oamenii? Nu ştiu, în mare parte, să evadeze cultural în rugby, baschet, schi, ciclism, automobilism. Au un pic de handbal, dar şi ăla a ajuns un fel de fotbal. Bani mulţi, rezultate puţine. Mai e tenisul, dar deocamdată are o problemă la gambă. Şi atunci sunt prizonieri. Şi vine ziua în care prizonierii văd cerul albastru. Cerul albastru ca o condamnare definitivă cu executare.

Ce vrem?

ORUE

Totul arată anapoda. Fix pe dos. Lui Rădoi i se spune că nu are ca obiectiv calificarea la Euro prin doar două meciuri de baraj, ci accederea la Cupa Mondială, infinit mai grea. Dimpotrivă, trebuia invers. 

Dă totul, cu orice jucători, pentru a juca la Bucureşti, apoi formează-ţi o echipă dacă tot e greu să ajungi în Qatar 2022 şi de acolo înşiruie calificările începând iar cu cea uşoară, la următorul Euro. Aşa, am lăsat ştiuca de lângă mal pe rechinul pentru care nici nu aveam undiţă. Şi rămânem morţi de foame.

Frumos fotbal, aferim!

Există un elefant cât un mamut în încăperea fotbalului nostru: echipele nu mai vor performanţă. Prin felul în care se articulează, prin ceea ce arată, prin negarea viitorului. Tot ce e despre ieşire în lume, despre perspectivă le pute. Aduc jucători din ligi inferioare sau liberi de contract, fără meciuri de luni de zile, străini eşuaţi, în căutare disperată de un contract, care ne sunt "vânduţi" ca oportunităţi unice pentru că acum o sută de ani au avut un frate la academia Barcelonei. 

Exagerez. Dar nu cât ei. Nu vor să investească în tineri, nu le pasă de ziua de mâine, totul e să dea câte un tun, să tranzacţioneze, nu se ştie cum, câte o mărgică şi apoi să cotcodăcească un an despre ce mari strategi sunt. Antrenorii sunt la degetul mic al patronilor sau primarilor, al căror fotbal a ajuns să semene cu fântânile kitsch pe care şi le construiesc cu bani mulţi în curţi sau pe la intersecţii.

Şi dă-i, şi luptă!

În plus, bate în plin un război care tinde să facă ravagii. Federaţia impune, cluburile resping tot. Ameninţările curg, a ajuns mai important cine are ultimul cuvânt, de preferinţă unul care să jignească. Jucătorii văd şi învaţă. 

Îşi fac propriile planuri, îi intersează doar familia, adică banii, un transfer ca să plece naibii de aici, fără o privire înapoi. L-am tot blamat, recunosc, pe Ştefan Radu că s-a lepădat de România. Dar România e un nume mare. S-a lepădat de toate micile Românii. Suntem 20 de milioane de Românii.

Noroc că ne unim patriotic când e să înfierăm articolul tern şi benign al unui oarecare jurnalist francez care nu găseşte că Bucureştiul e Micul Paris, ce crimă! O, ce i-am mai zis, ce i-am mai dat! Că şi nouă ne pute Parisul, mama lui şi a cui l-a făcut! Ei, da, aici uniune sacră! Nu veniţi voi, bă, să ne faceţi pe noi! Las' că ne facem singuri, n-aveţi voi treabă! 


Comentarii (9)
iulicotin
iulicotin  •  28 Iulie 2021, 16:05

Nu cred că e om de fotbal de la noi,care sa nu să se fi saturat de nesimțirea conducerii federației,de incompetenta antrenorilor naționalei.Nu știu cât poate fi de util,dar personal,nu mai suport.Asa cum la Euro multi au deschis petiție pentru rejucarea unor meciuri,am deschis o petiție la rândul meu,pentru eliminarea bubelor din fotbalul românesc.Cine crede că se poate,să dea stare și să semneze.Poate împreună reușim ceva.Iata link-ul https://www.petitieonline.com/ad_campaign_report.php?id=189734&password=VM8UEG

gigipioneru
gigipioneru  •  29 Iunie 2021, 11:59

radi deranjeaza pe multi pentru ca a trait afara vine pe o linie de intelectuali rasati. stiu cum a fost atacat de mai marele cornel dinu cel care o pazea pe doamna iliescu si ii trimitea la ordi pe tiriac si nastase in ziua de 21 decembrie cu delegatia franceza la paris. *** da radu mai are si ceva de evreu si deranjeaza. oricum ar fi radu este informat si implica intrebind pe diversi care fac cacofonii ridicole si au o educatie facuta din ziare la tv. imi pare rau de tine radule ca ai venit in tara lui reghe si prodanca. in tara unde este mizerie si nimeni nu face nimic. in tara unde se vinde totul si nu se mai produce... nimic. in tara unde 89 a fost plina de curaj cu ajutor de la moscova si europa... azi toi doresc doi mici pentru a se vaccina ba chiar pun si copii in fata. si atunci? vai de mama romanilor transformati in kamikaze... bravo voua tata!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

nomercy
nomercy  •  28 Iunie 2021, 18:17

Corect! Si...chapeau!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează