OPINII  »  EDITORIAL

Contractul secolului

Articol de - Publicat joi, 28 octombrie 2021 11:07 / Actualizat joi, 28 octombrie 2021 11:10

Să spui că la noi e ca la nimeni devine o tautologie. Din aceeaşi categorie neînţeleasă de urmaşii dacilor liberi precum biologie sau virusologie

Pe acest tărâm fabulos un patron poate fi antrenor principal, iar un antrenor principal poate fi secund (şi viceversa), aici un antrenor al portarilor e, de fapt, antrenor principal şi un acţionar principal poate să nu aibă nicio putere la propria echipă care e, de fapt, deţinută de un coafor.

La noi echipele pot intra în insolvenţă cum intri într-o farmacie după un antinevralgic şi tot la noi poţi predica antivaccin fix când un focar izbucneşte în propriul club şi pentru asta să fii recompensat cu amânarea unui meci. Aici e adevărata Americă, ţara tuturor posibilităţilor, a tuturor libertăţilor. Şi, visceral, a tuturor secreţiilor. Amin.

Încercarea moarte are

În spiritul acestui specific naţional care ne face să întrezărim cu greu naţiunea în spatele milioanelor de românii am primit încă o originalitate: contractul prenupţial dintre Gigi Becali şi Edi Iordănescu. Fotbalistic vorbind, sigur, nu e de îndrăznit nicio glumiţă în preajma acestei preacinstite şi dreptcredincioase entităţi cu certificat sportiv şi vocaţie duhovnicească.

În esenţă, nemaivăzuta înţelegere stipulează că patronul nu are voie să se bage peste munca antrenorului şi nici să îi ştirbească autoritatea prin declaraţii publice, sub ameninţarea unei penalităţi de jumătate de milion de euro. Adio imixtiuni în alcătuirea primului "11" şi schimbările din timpul meciului! "Hai să încerc şi aşa!", a spus Becali.

Ce-i de mirare?

În traducere, "hai să încerc şi cu echipa condusă de un antrenor". E ca şi cum managerul nemedical al unui spital şi-ar spune "hai să-l las şi pe chirurg să opereze în locul meu" sau CEO-ul fără brevet al unei companii aeriene "hai să mă dau la o parte de la manşă şi să-l las la comenzi şi pe pilot". Ce, e de mirare într-o ţară în care popi medievali, o mahalagioaică de şanţ politic şi un cântăreţ de rock uşor dau ora exactă în pandemie?

Contractul secolului

Îmbătrâniri

De îndată ce au apărut ceva scârţâieli - previzibile - în Edenul fecesebist au şi început speculaţiile despre ruperea contractului. Deşi echipa câştigă, Gigi B. a găsit deja pete în soare. Va rezista Edi? a fost esenţa comentariilor. S-au născut sondaje, comentarii, bănuiesc că şi pariuri. Căci ce mai există fără pariuri?

Însă întrebarea e: cât cântăreşte, de fapt, o astfel de convenţie ciudată? La judecata fotbalului nu te poţi duce să revendici o căruţă de bani pârându-l pe patron că te-a urecheat la TV. Asta e de instanţă civilă, şi acolo procesele, care încep de obicei cu vreo două sute de amânări, durează până îţi creşte barba.

E posibil imposibilul?

Dar sunt, veţi obiecta, şi lucruri concrete, măsurabile, cum ar fi impunerea schimbărilor. Corect, nu le poate face peste capul lui Edi, nu? Adică...nu? Sau... Sau într-o bună zi Pintilii se va ridica şi va indica arbitrului o înlocuire, uite-aşa! Vi se pare imposibil?

Dacă da, gândiţi-vă câte lucruri care vi se păreau imposibile s-au întâmplat? Cine credea că în minţile multora Steaua va fi doar... două, că Dinamo va încăpea pe mâna unor aventurieri spanioli, că CFR îl va da afară pe Edi numai după trei meciuri? Ce e pe lângă astea o mică manevră de tuşă? Ce s-ar întâmpla? Ar sări Edi la gâtul lui Pintilii, ar face circ? Poate. Sau poate nu.

Din nou, întrebarea e ce ar face după? Ar rezilia contractul? Probabil. Dar ar încasa şi cecul compensator? Nu e sigur. Pentru că, iar, e speţă de tribunal. Şi ştim povestea. Chiar dacă totul pare clar, de fapt clar e ce vede judecătorul. Şi aici... surprize, surprize!

Pariul cu cotă infinită

E un drum nou despre care nimeni n-are habar cum se va termina. Un drum bizar, deschis de o practică rea şi o suspiciune cronică, niciodată premisele unei frumoase prietenii. E de-a v-aţi ascunselea. Dacă am priceput ceva până acum e că nimic nu garantează nimic. Nici măcar titlul.

Unii zic că FCSB e o jucărie de care lui Becali îi e din ce în ce mai dor şi că va prefera să o strice decât să funcţioneze în mâna altuia. Că îi va face atâtea zile fripte lui Edi încât acesta, scârbit, va renunţa. Mulţi ar vrea să se ajungă la un proces, curioşi de verdict. Mai nimeni nu presupune că ei, cei doi, vor merge mână în mână până la un happy end. Oare de ce?


Comentarii (8)
mzm1
mzm1  •  28 Octombrie 2021, 20:55

Domnule Naum, in fotbalul din Liga 1 sunt probleme serioase cu adevarat, chiar grave, iar dv., cei de la GSP, vreti sa ne convingeti ca nu puteti dormi noaptea de grija faptului că Gigi Becali s-ar putea intoarce la jucaria lui, adica sa se bage peste antrenor? Domnule Naum, numeroase echipe din Liga 1 au restante salariale cronice (nu e cazul FCSB!), au probleme financiare mari, nu-si pot plati furnizorii, utilitățile, datoriile si recurg la insolvență, iar statul le preia la buget milioane de euro (milioane de euro, d-le Naum!!), pe care le platim noi, toți contribuabilii. Anul trecut FRF a modificat sistemul competițional (in timpul jocului!!) si a marit numarul de echipe in Liga 1 doar pentru a o salva pe Dinamo de la retrogradare. Iar Dinamo, vazandu-se scapata de grija retrogradarii, nu a gasit nimic mai bun de facut decat sa intre din nou in insolvență! A treia in ultimul deceniu! Si iar i se iau din cârcă datoriile de milioane de euro, se trec la buget, le platim noi, contribuabilii... si tot asa! Acestea nu sunt probleme de care trebuie sa se ocupe ziarele de sport? Sunt mai importante giumbușlucurile si aroganțele pe care le face Becali, pe banii săi? Becali nu si-a bagat echipa in insolvență (deocamdată, dar după cat pare de avantajos, procedeul s-ar putea sa-l tenteze!). Jucatorii si antrenorii care nu sunt de acord cu ce face Gigi sunt liberi sa nu se duca la FCSB. Nu-i obligă nimeni s-o facă! Scurt si cuprinzător!

florar
florar  •  28 Octombrie 2021, 17:07

Oare ce studii o avea Naum de face pe jurnalistul-cum ataca el ca patronii fac pe antrenorii...????

florar
florar  •  28 Octombrie 2021, 16:51

Nu am putut sa mai citesc dupa fraza cu,,cateva scantei,, care au aparut intre Iordanescu si Becali...Pai ce a facut patronul lui Sepsy cum se numeste jurnalistule?Dar ce a fost la CFR cand patronul echipei a pus ,,oamenii cu pachetele,,ca sa altoiasca din oficiali???Dar mana in gat pusa de Rednic lui Sorescu????Si daca scantei sunt vorbele lui Becali la adresa antrenorului propiu cum se numeste tocatul aproape zilnic al GSP ???Cine a spus ca Iordanescu este plangacios...ajutat de arbitrii...ca nu se vede mana antrenorului????Apoi mai Naume cum de nu ai mai luat tu foc cand Craciunescu a spus ca o echipa din Craiova a beneficiat de un penalty care nu a fost si nu a fost penalizata cu un penalty la impingerea clara a lui Gustavo???Nu tu faceai artificii dupa meciul Steaua-Mioveni?Acum nu ai mai avut fitil????

Vezi toate comentariile (8)
Comentează