OPINII  »  EDITORIAL

Dario, Dușan şi Duşman

Articol de - Publicat joi, 16 septembrie 2021 12:13 / Actualizat joi, 16 septembrie 2021 12:15

Alegerea unui antrenor a ajuns un fel de aruncat buchetul miresei

"Nu m-a sunat nimeni de la Dinamo, dar dacă mă sună, poate mă întorc". Bunul de Dușan nu trebuia să fie atât de sfios. Putea s-o spună direct. "Dacă mă sună, mă duc". Semn de exclamare. Dușan a apărut în România ca expert în lupta la titlu şi a ajuns un atotcunoscător în salvări de la retrogradare.

Dario, Dușan şi Duşman

Un film comic

La Dinamo, dacă ar fi după sufletul lui, că după raţiune e greu de înţeles, ar ajunge în urma lui Dario, fostul jucător la Milan şi Juve, omul care pleacă fix cum a venit, pe repede înainte. Şi care va reveni la fel, ca să plece tot aşa. Nici unul dintre cei doi nu poate (nu vrea?) să vorbească în public româneşte deşi bat aceste meleaguri de ani buni.

Nu e niciun reproş, e doar accentuarea senzaţiei că Dinamo e pentru ei un autocar în care se urcă din mers şi din care sunt ejectaţi la prima curbă. E un film comic despre o fostă mare echipă şi nişte foşti decenţi oameni de fotbal care au ajuns să joace un fel de leapşa pe cine închide ultimul lumina.

Mersul pe aer

Dinamo a luat o bătaie cruntă de la FCSB într-un meci care nu mai seamănă cu marile derbyuri nu pentru că una dintre combatante nu mai poate purta numele istoric, ci pentru că ambele au devenit ceva ce niciodată nimeni nu şi-ar fi putut imagina. Una ajunsese caricatura unui club modern, cu un patron atoateştiutor şi în toate băgător, cu antrenori de paie, aleşi pe criteriul pravoslavniciei, cealaltă virase într-un coşmar managerial, salvată de fani pentru a fi băgată în insolvenţă.

FCSB a bătut cu 6-0 după ce încasase un la fel de istoric 1-4 de la CFR. E dovada că orice se poate intâmpla atunci când vânturi aer şi vorbe, iar dedesubt nu mai e nimic, nicio plasă de salvare, când cazi, te prăbuşeşti, când aluneci, o iei la vale de-a dreptul. Toată şandramaua se prăbuşeşte la primul bobârnac.

Într-o altă dimensiune, vezi Barcelona. Tot iureşul organizatorico-financiar s-a decontat în măciuca aplicată de Bayern, cu Barca devenind pe Camp Nou un fel de Celtic de pe vremea lui Pep.

Nuntă cu contract de divorţ

Înapoi în adăpostul nostru de câini fără stăpân (iniţiativa cu patrupedele de adoptat a fost, de altfel, singura acţiune reuşită a dinamoviştilor în seara abisală). Rămâi mască în faţa acestei înghesuieli de antrenori la uşa unui club care în curând nu va mai avea nici uşă, probabil că şi ea va trebui vândută ca să îndestuleze (ce cuvânt minunat!) creditorii. Pretendenţii nu par avea niciun plan, nicio reflecţie, înainte spre prăpastie!

Dinamo ar merita, măcar pentru eforturile de a fi fost ţinută în viaţă, un proiect, pe cineva care să îşi asume, dincolo de heirup!, gestiunea celui mai eterogen vestiar din campionat, cu jucători ultranervoşi şi hiperdepresaţi, cu tineri ameţiţi de o competiţie care îi depăşeşte. Din păcate, e doar despre nume. Numele unui antrenor, numele unui club, un măritiş de interes şi ce-o vrea Ăl de Sus!

O subprofesie

Dinamo ar merita mai mult, ar merita chiar şi aceşti antrenori care sar la cap indiferent cine şi de ce le aruncă o minge dezumflată, disperaţi pentru un post de câteva luni şi un salariu de câţiva bănuţi. Am experimentat în ultima vreme toate subformele acestei profesii: antrenori păpuşăriţi de patroni, umplându-se de ridicol în dialogurile cu presa, antrenori hopa-mitică, zburând de la un club la altul fără frică, antrenori cu licenţă Pro pe post de glastre care să acopere adevăraţii antrenori fără patalama.

Vin, pleacă, azi aici, mâine dincolo, schimbă doar treningul şi oraşul, comis-voiajori ai unei lumi în criză. Şi uite aşa, de la Duşan la Duşman nu va fi decât un pas. Sau un şut. Duşman, iată un cuvânt pe care îl împărţim cu India, alături de geniile din IT şi subdezvoltarea crasă. 


Comentarii (9)
sica.nevaccinatu
sica.nevaccinatu  •  10 Martie 2022, 07:34

partea a patra sica nevaccinatu c ine doreste razboi? cine este ursula amestecata in afac eri negre cu pfizer? adica putin a distrus covidul in 48 de ore ceea ce face ca azi sa nu mai exista el fiind o boala usoara. se doreste depopularea tarii care iata-i la pasapoarte invocind ca v or sa plece in concediu. nu nu mai v or tzepe ca in 89 si unde ai destepti au plecat dupa mineriada. vor pleca cu milionaele. au plecat ei din 89 pina acum 5 milioane... asa ca domnule naum doar reaua vointa este sa nu ai o logica cind te exprimi de vaxxinuri care sint injectii adica tratamente si ar fi trebuit lasate si alternativele. logic. sti ca au murit mai multi i romania de covid decit in razboiul asta din ucraina? cui ii pasa> malone a scrus su monteinger dar degeab a pentru ca iata ca si azi russia today este stopata sau spotnick. dece mi se ia informatia? asa v or musc hii lor. si spun azi pe cind occidentul vorba lui andrei serban imi vinde ca normal tot ce era in cartile de psihologie/psihiatrie homo, transgenderi tot ce se poate mari rau . tari care v or dev eni c omitate si biserici muzee. vorb a asexuatei de clothilde " Dumnezeu nu mai exista i eurrrrrrrrrrrrrropa...." dar va intelegem . papa a tradat. tirurile pe bisericile nationalist crestine ortodoxe, euromaxistmul vindut la kilogram de europa lui soros. dar nu sintem prosti. stiu un singur lucru asa cum ev reii il au Dumnezeul lor si noi il avem fie ca recent Dumnezeu L-a reinventat. atit.

sica.nevaccinatu
sica.nevaccinatu  •  10 Martie 2022, 07:27

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

sica.nevaccinatu
sica.nevaccinatu  •  10 Martie 2022, 07:20

partea a doua .... sica nevaccinatu. ...si ele ofiter de secu. bani citi v rei , palmares computerland tot ce vr ei plus mcdonalds il face sa fie un om lipsit de caracter care nu a permis construirea unui stadion pentru niste vestiare nenorocite. miza fiind pamintul de acolo unde vor sa construiasca vile de lux... asa cum facu si titi ionescu tiriac mai ieri turnator la greu *** cu pedigree darimind fabrica de tractoare brasov. cum se face ca tot aia au bani din trecut si azi se bat in vile si in afaceri luate ca sinecuri de la stat? cum? am plecat din tara si am avut noroc cu senatori americani... am fost persoana publica in tara. am plecat fara rude fara sa fac nu stiu ce scandaluri politice si am prins tot nefiind corijent la materiile ce tin de cutremure, armata facuta, inundatii, radiatii , munca v oluntara, intuneric, lipsa de alimente de doctorii cu parinti si ei bolnavi. am sc ris mult pentru ca stiu destule am fost cenzurat si nu ma mira nimic . insa rolul meu nu este de a convinge si scriu unde pot fac indu-i pe oameni sa incerce sa judece cu capul lor. joc urile chinezesti din padurile mexicane din tara cu vaxxinuri cu interesele mari pe seama prostilor, razboaie unde romania pune botul pe cind tari ca ungaria, polonia, germania ,bulgaria, croatia austria stau pe fundul lor ma face sa -mi dau seama ca romania nu este nici azi condusa de cinev a care sa o iubeasca. c e importanta au cei care au murit cu adev arat impotriva comunismului adus in tara

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează