OPINII  »  EDITORIAL

Ianis în Sinai

Articol de - Publicat joi, 16 martie 2023 09:20 / Actualizat joi, 16 martie 2023 11:37

Hagi Junior nu are nevoie de injecții de moral, are nevoie să joace. Bine. 

S-a născut ca o furtună într-un pahar cu nisip, că de ce nu e preselecţionat Ianis Hagi înaintea miticelor confruntări cu Andorra şi Belarus cu care încep preliminariile Euro. Observaţi că tot e cu "pre". Adică "înainte de". Adică nici măcar n-a început, aşa cum cele mai multe echipe de club de pe aici nici nu apucă să înceapă cupele continentale, sunt perpetuu într-un "pre" care de fapt nu e mai nimic, e ceva potențial, să mai vedem, să ne mai gândim.

Folosit cu pipeta

Aşa că Ianis, abia revenit după o enormă pauză, folosit cu pipeta la Rangers, nu a fost selecţionat nici măcar înainte de a fi selecţionat cu adevărat. Ceea ce l-a înfuriat pe tatăl Gică. "I s-a spus că e foarte important pentru echipa naţională timp de un an. Şi nu intră pe lista preliminară? Atunci pot spune cu tărie că nu este aşa important pentru Edi Iordănescu!", a declarat Hagi senior într-o intervenţie la DigiSport. După care, evident, comentarii. Hagi trebuie ascultat orice ar spune. Poate fi aprobat sau contrazis, după caz, după păreri sau afilieri.

Experimentul alchimiștilor ratați

Sunt dintre cei care ar fi de acord cu el şi dacă ar spune că Pământul e plat şi că Soarele se roteşte în jurul Lunii. Sunt şi alţii care i-ar fi mereu potrivnici chiar când faptele urlă pentru el. Dar în cazul ăsta toată tărăşenia merită un imens hohot de râs. În faţa neînchegatului, a sterpăciunii şi inconsistenţei spaţiului pe care are loc această dispută îţi vine să strigi până la cer: Pe bune?!!! Fraţilor, pe bune?! 

Ăsta e primul război pe care trebuie să îl ducem înainte de încă un ciclu pe care îl începem cu gemete, temeri şi acatiste? Adică ăsta e subiectul, dacă unul sau altul dintre jucătorii care ar putea să treacă pe la o echipă care încă nu şi-a căpătat dreptul deplin de a se numi naţională, căci pare mai degrabă un experiment abulic al unor alchimişti rataţi?

Ianis în Sinai
Ianis Hagi, în cantonamentul României

Discuție despre nimic

O listă iniţială dinaintea unei liste finale, care precede o listă a foii de joc urmată de lista titularilor unui meci cu o ţară înghesuită între doi munţi şi plasată de FIFA între Republica Dominicană a vacanţelor trendy şi Yemenul scufundat într-un perpetuu război, dragi oameni ai fotbalului, asta e miza?! Staţi un pic, să ne revenim.

 Despre ce vorbim? Despre nimic. În acest moment fotbalul românesc este la capitolul nimic. Nimic concret. Iar discuţia în care a intervenit Hagi este despre potenţialitatea dinaintea nimicului. Cred că nu mai avem repere, nu mai ştim unde suntem şi de ce suntem unde suntem. Am pierdut Nordul şi el pe noi.

Cine l-ar ignora dacă ar juca bine?

Evident că Ianis ar fi putut fi preselecţionat, "pentru încredere", cum zic susţinătorii acestei cauze. Dar asta, fix asta, i-ar da lui încredere? În asta stă cariera lui, revenirea lui la forma care l-a făcut să marcheze cel mai frumos gol văzut sub tricolor din vremuri imemoriale, că îl pune sau nu Edi I. pe o listă? Dacă e aşa, atunci Ianis nu e şi nu va deveni ceea ce cred fanii lui despre el. 

Hagi Jr. are o muncă uriaşă de făcut într-un loc bun, care îl poate repune pe şine. Cine naiba l-ar putea ignora dacă va începe să evolueze constant şi va avea reuşite la Rangers? Asta cu dat sau nedat încredere a devenit o discuţie de salon sau studio. Faptele vor da tot ceea ce are nevoie Ianis sau altul. Deocamdată Ianis e ca în Sinai, un loc disputat vreme îndelungată de două părţi şi vina lui e că se află între ele.

Naționala ca un teren

Echipa aceasta a României e în zona în care habar nu are cine o poate ajuta, cine îi e de folos sau nu, cum vor evolua X sau Y, totul e o ceaţă, totul e în mişcare, formare, deformare şi reformare. Nu există oameni providenţiali, nu există fotbalişti de neînlocuit, naţionala asta e vast teren viran pe care se practică o veşnică selecţie şi preselecţie. Faptul final e că (re)începem de la zero. Zero virgulă zero zero. Când echipa asta va fi ceva cu adevărat, atunci cei care o vor fi făcut vor putea revendica tot ce vor. Cum a fost cu generaţia lui Hagi. Până atunci, vorbim discuţii.


Comentarii (25)
parpalache
parpalache  •  18 Martie 2023, 14:09

Da naționala e un perpetuu experiment!Cum zice și„hinu Mirel”când „l-a pus”nașu selecționer(cu mâna lu Stoichița-adjunctul lui...Luțu)!Intrebat ce obiective are din partea federației,zicea ca nu avea ca obiectiv calificarea la europene-nici macar la mondiale!Doar ....descoperirea de jucatori talentați!Parca obiectivele alea i le-ar fi trasat...frații Becali!

bunicugeo
bunicugeo  •  18 Martie 2023, 12:36

. . . mult zgomot pentru . . . NIMIC . Hagi este cel care a . . . fost. Ianis este cel care . . . probabil va deveni. ESENȚA problemei este . . . ALTUNDEVA !

MIRCEAVULCANESCU
MIRCEAVULCANESCU  •  17 Martie 2023, 14:27

IANIS in SINAI interesant joc de cuvinte dar mai știu una tare spusa de Steinhardt... ROMANIA cuvine agramat apare OM IN RAI

Vezi toate comentariile (25)
Comentează