OPINII  »  EDITORIAL

Marele Necunoscut

Articol de - Publicat joi, 18 august 2022 11:44 / Actualizat joi, 18 august 2022 15:38

Ştim totul despre David Popovici. Şi de fapt nu ştim nimic

Da, ştim că e fan de filosofi vechi, că ia micul dejun dormind (cum o fi?), ştim despre părinţi, despre relaţia aproape confuciană dintre el şi antrenor, despre cum a făcut istorie dintr-o bălăceală. Chiar şi despre prietena lui am aflat – era chiar culmea ca tocmai despre ea să nu fi aflat!

Nu știm

Dar despre adâncurile lui nu avem habar. Despre cum, unde, când totul a prins acest contur care hipnotizează, nu ştim dacă din când în când cade în disperare, ca orice om, dacă se îndoieşte. Nu ştim cum se ridică. Nu ştim cum fabrică succesul în fibrele lui cele mai intime, nu ştim cum e să te trezeşti David Popovici în dimineaţa de după ziua în care ai întors planeta cu fundul în sus şi ai lăsat o ţară cu o falcă atârnând. Nu ştim.

Captain Crawl

Şi de ce ar trebui să ştim? Pentru că suntem în faţa unui alchimist care a transformat joaca în aur. Acest "băiat care înoată repede" a luat-o la sănătoasa înaintea timpului său. Pare că vine din viitor, de unde a furat secrete care îi vor face într-o zi pe toţi muritorii să zboare. Sau să înoate precum peştii oceanelor.

Deşi murim de bucurie când atinge capătul bazinului, ne uităm ca la un erou de filme Marvel, neputând crede că e adevărat. A, dacă era american, neamţ, chinez, danez, sloven ni se părea normal. Dar e de aici, din ţara lui "Mai încercaţi mâine". Nu poate fi real. Noroc că un copil i-a pipăit bicepşii la ieşirea din bazinul Europenelor de la Otopeni. Da, domnule, există! Dar cine e?

Imaginaţi-vă

Imaginaţi-vă că într-o zi vă treziţi cu o autostradă peste Carpaţi (că zici că trebuie s-o facem peste Himalaya, aşa de greu ne iese), că la ghişee funcţionarii nu mai ştiu cum să vă ajute, că la poliţie când apelaţi vi se rezolvă repede cazul, că familiile politicienilor nu mai fac afaceri cu statul (ştiu, aici am ridicat ştacheta sus de tot), că oricine e în serviciul public îşi face treaba fără să perceapă o şpagă sau o medalie.

SF, nu? Ei, de aceea trebuie să înţelegem cum de poate exista Popovici. Asta e ţara în care pentru a ajunge la o premiere de 200.000 de euro trebuie să înoţi de obicei într-un bazin cu crocodili. "Atât s-a putut". Normal. Dar ăştia, David cu "Domnul Adi", cu doamna mama lui şi cu domnul tatăl şi toţi cei din mica lor lume, cum pot? Care e "chestia" lor? O fi pe bune?

Marele Necunoscut

Statul paralel

Nu ştim. Dar iată ce ştim. Ştiiiim căăăăă ... atenţie mare, mare! ... David Popovici e statul paralel! Iată dezlegat misterul în jurul căruia au curs atâta salivă prin studiouri şi atâta cerneală prin ziare. Asta e, fraţilor. Republica Popovici. Cea care a crescut în legea ei pentru a face performanţă. Ăştia ai lui David s-au întâlnit ei cumva, s-au recunoscut prin mulţime ca extratereştrii probabil - au ei un semn al lor, îşi fac cu ochiul, ăla din frunte -, după care s-au pus pe treabă.

Ce-or fi făcând, cum or fi lucrând, cu ce metode, şi-or fi injectând praf de stele, naiba ştie! Dar ştim că aşa ceva n-am mai văzut. Popovici e din ordinea lui Phelps, Thorpe, Popov şi, lărgind cercul, Bubka sau Bolt. E din altă dimensiune. Nu ştim de unde să-l apucăm. Oscilăm între vrajă şi spaimă. E ca o hologramă. E aici şi nu e aici.

Ţările şi ţărişoara

Am auzit o întrebare care părea prostească: ce trebuie să învăţăm noi de la Popovici? Ha, ha, păi, ce putem să învăţăm?! Să fim excepţionali? Să avem 2,05 metri anvergura braţelor? Să avem părinţii pe care îi are el? Să dea peste noi îndrumătorul potrivit la momentul potrivit?... Dar după o vreme mi-am zis: stai, că se poate. Putem învăţa ceva de la David. Putem învăţa că ne-am născut în ţara greşită. Şi că ori o schimbăm, ori facem alta mai bună. David şi ai lui şi-au făcut. Înotul, cu totul, începe să-şi facă. 

Cătălin Chirilă, canotajul care mereu salvează turma, insula tenisului de masă, Halep, fetele care fac spitale, băieţii care urcă munţii ca să pună curent celor uitaţi de stat, IT-iştii pe care se bat giganţii lumii şi mulţi, mulţi, mulţi alţii şi-au făcut.

Rămâne doar să unim aceste ţări. Dacă nu vom şti să facem asta, ce mai contează ce ştim despre Popovici sau despre găurile negre?


Comentarii (10)
zorrozabal
zorrozabal  •  18 August 2022, 20:27

E doar un adolescent care are darul asta de la Dumnezeu,ca inoata mai repede decât alții!Dar...au navalit peste el politicienii și jurnaliștii!Doua categorii deloc onorabile!Sper sa se țina la distanța!Ca daca te bagi in troaca,te manânca porcii!

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  18 August 2022, 18:15

David Popovici este o opera de arta ...ideea de arta este ulterioara aparitiei ca fenomen genetic a echilibrului dintre curiozitate si instinct ... Evolutia biologica pe acesta planeta se manifesta si este semnalata in arta ...

BoiCuCaru
BoiCuCaru  •  18 August 2022, 17:22
Postat de scoby57 pe 18 August 2022, 12:20

Radu (imi permit sa te tutuiesc fiind mai in varsta ca tine) spui ca: "Putem învăţa că ne-am născut în ţara greşita". Dragul meu, si acum ma refer doar la sport, o contributie importanta privind aceasta afirmatie o aveti si voi jurnalistii. Nu mai aduc in discutie faptul ca GSP ne intoxica zi de zi cu ce a facut, ce a zis Becali. Aduc in discutie articolul jenant scris de colegul/prietenul tau Cristian Geambașu anul trecut la adresa lui David Popovici. In rest incercati ca GSP sa devina intr-adevar o gazeta a sporturilor si nu una de can-can in goana dupa clickuri. PS: La vârsta pe care o am niciodata nu m-am gândit ca m-am nascut intr-o tara gresita. Pace noua!

*** Când îl au telefonic în emisiune toți sunt preș. Lasă că vin Radu Banciu din vacanta și spune lucrurilor pe nume.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează