OPINII  »  EDITORIAL

Să muriţi bine!

Articol de - Publicat joi, 19 ianuarie 2023 10:41 / Actualizat joi, 19 ianuarie 2023 10:46

„Fundul lui ajunsese să semene cu o strecurătoare de la atâtea injecţii cu amfetamine”

Fundul era al lui Jacques Anquetil, primul cvintuplu câştigător de Tur al Franţei. Cuvintele sunt ale autorului uneia dintre biografiile sale. Anquetil a murit liniştit, în patul său. Partenera lui a povestit cum a închis ochii calm, fără să sufere. 

Cam aşa cum am vrea cu toţii să ne dăm ultima suflare. Ceea ce nu am vrea e să murim la 53 de ani.

E grav, doctore?

După ce s-au stins vorbele cernite de la moartea lui Vialli, decedat de cancer la 58 de ani, au apărut spaimele. Baggio, celălalt Baggio, Dino, nu la fel de faimos ca Roberto, dar deloc un necunoscut (3 Cupe UEFA, vicecampion mondial), a dat drumul întunericului care îl bântuie. 

„Ar trebui investigate substanţele care ni se dădeau la acea vreme. Dopaj a fost mereu şi trebuie să ştim dacă anumite suplimente ne-au făcut rău. Mi-e frică, li se întâmplă prea multor fotbalişti. Pe vremea mea, în anii ’90, dopingul exista. Nu luam chestii ciudate, doar cele normale, dar trebuie să aflăm dacă, în timp, organismul le elimină sau nu”.

Coasa

Baggio are 51 de ani. Auzindu-l, Răducioiu, 52 de ani, a zis că îşi sună medicul de la Brescia să îi spună ce a pastile a înghiţit. E firesc să le fie frică. Intră în perioada de vârstă în care, la un moment dat, procentul de foşti ciclişti morţi prematur era de câteva ori mai ridicat decât cel al populaţiei generale. 

Să muriţi bine!
Răducioiu se întreabă ce pastile a luat când juca la Brescia. De ce nu și când juca la Milan? FOTO Imago

O să-mi ziceţi: ce ne tot baţi la cap cu ciclismul? Păi, pentru că, de o vreme, coasa ciclismului ajunge din urmă fotbalul. 

Şi se pregăteşte tenisul. Credeţi că toate manifestările din categoria „dus cu capul”, cum zicea Ana Bogdan, sunt cauzate doar de jet lag?

Sânge gros

În iulie 1998, Turul Franţei a fost la un pas să se oprească definitiv. Afacerea Festina, care ne-a familiarizat cu eritropoetina, a zguduit o lume. Şi în timp ce Turul înainta ca un om beat pe bicicletă, o ştire France Presse anunţa un control de sânge la prima echipă italiană de fotbal care începuse pregătirile pentru noul sezon. 

Pe vremea aceea nu exista un sistem de detectare directă a EPO, de aceea se măsura hematocrita (numărul de globule roşii, care duc oxigenul în organism) şi dacă era mai mare de normă (39-43%) erai tras pe dreapta. Semn că băgaseși în tine ce nu trebuie.

S-a spus că rezultatele testului de la acea echipă vor fi făcute publice. Cum le-aţi aflat voi, aşa le-am aflat şi eu. Se pare că atunci când au văzut ce a ieşit s-au îngrozit şi au îngropat afacerea. Şi aşa a rămas până azi. Doar că azi, vorba lui Baggio, au început să moară cam mulţi.

Cea mai frumoasă minciună

Sportul e cel mai mare mincinos al lumii după politică. Suntem minţiţi de dimineaţa până seara, dar acceptăm căci „Minte-mă, dar minte-mă frumos!”. Şi fotbalul ne minte cel mai frumos. Adormim şi ne trezim pe minciunile lui, construim legende mincinoase. 

Şi când, rar, vreun adevăr străbate straturile groase de minciună sughiţăm un pic, luăm o pastilă de inimă sau ficat şi mergem mai departe. Iată însă că unii nu ajung prea departe.

Le este frică, nu ruşine

În anii ’90, medicii din ciclism, mai ales în Italia, au migrat spre fotbal. Mai mulţi bani, mai mulţi muşterii. Acum băieţilor le e frică. Dar cum de nu şi-au pus nicio întrebare, oare, niciodată până când moartea a început să îi bântuie? 

Ascultaţi-l cu atenţie pe Baggio. Niciun dram de remuşcare, de înţelegere a trişatului pe care îl implică dopajul. Spune că practicile interzise erau generalizate de ca şi cum era vorba de o ţigară trasă în toaleta şcolii. Auziţi aici: nu luam chestii ciudate, doar cele normale!!!

Toți făceau la fel!?

Mi-e frică de moarte, spune Baggio. Mi-e ruşine că am trişat, nu spune Baggio. Şi nici Răducioiu. „Îmi pare rău, am greşit, e o prostie ce am făcut, trebuia să întrebăm nu să băgăm în noi ca fraierii tot ce ni se dă!”. 

Ştiu, asta îi putea costa contractul. Acum le e frică de contractul cu viaţa. Şi ştiu şi scuza cealaltă. Că toţi făceau la fel, dar nu e adevărat. Unii şi-au sacrificat carierele. Nu pentru că le era frică de moarte. Ci pentru că le era frică de viaţă. De o astfel de viaţă.

Poate vă mănâncă o întrebare: şi azi cum e? Azi se jură că nu fură. Dar sunt tineri. Mai aveţi răbdare.

Repede, repejor, văzând vârtejul creat, Baggio a zis că n-a zis ce a zis. Rămânem totuşi cu ce a zis.


Comentarii (39)
fanu2
fanu2  •  21 Ianuarie 2023, 10:59
Postat de sibelius pe 20 Ianuarie 2023, 08:24

După logica asta și șoferul poate spune ca nu știa ca a depășit viteza legala sau ca cidrul conține alcool. Noi nu citim ce conține Big Mac sau sarma, dar le mâncăm voluntar, nu ni le da doctorul(nici pastile, nici în vena). Sa nu-mi spui ca nu îți dai seama de diferența dintre bere, cafea și lapte.

In général cam toti soferii prinsi cu mata in sac exact asta spun, nu au stiut de mata :)) si ,in cazul vitezei macar , uneori nici nu stiu. Pentru mine e mai simplu:daca doctorul ii da sportivului ceva gresit, doctorul e vinovat :stie ce si de ce da sau nu. Daca sportivul isi ia pastille de pe net sau de aiurea, fara doctor , el e de vina. Alaturi de doctori-conducatorii de cluburi. Dar, in opinia mea, doctorii sunt cei mai vinovati in toata tarasenua cu dopping-ul. Ce am spus eu in comentariu e ca nu prea vad cum un sportiv ar putea comenta unui doctor pus de club referitor la ce medicamentatie ia; comoditate sau spirit de turma sau incredere ça cei calificati pe treaba asta stiu ei mai bine. Daca Pompiliu Popescu (parca asa il chema pe doctorul génératii de aur?!) nu avea nici o " cadere" sa-i arate lui Raducioiu cum sa se démarce, tôt asa nici Raducioiu nu prea avea cum sa conteste ce pastille ii da ala fara sa fie ridicol(e doar un exemplu aleatoriu).

doringu
doringu  •  20 Ianuarie 2023, 10:41

ce ipocrizie! vorbesti despre dopaj ca sa acoperi efectele nefaste ale vaxxului pe care il promovati fara rusine? ati primit ordin sa recastigati increderea oamenilor, scotand la iveala ceva adevar ascuns tot de voi timp de cateva zeci de ani? pe cine crezi ca mai pacalesti? oamenii si-au dat seama ca sunteti nimic altceva decat executanti, adica sclavii celor care le vor doar raul. Elibereaza-te! E ultima strigare

sibelius
sibelius  •  20 Ianuarie 2023, 08:24
Postat de fanu2 pe 19 Ianuarie 2023, 17:17

Pana la urma cati dintre noi chiar citim un prospect de médicament?! Ça sa nu mai spun de o compozitie chimica din BigMac sa zicem.. Sa fim seriosi, oameni normali sau sportivi de performanta, majoritatea nu avem habar ce bagam in noi. Sau daca avem -ignoram si mergem inainte. De la banalul parizer pana la tigari-despre care avem o informatie ça produce cancer dar stim noi pe unii ce au fumat de mici si tôt au trait 90 de ani-trecand prin etnobotanice sau marijuana-alea pe care oculta le interzice ça sa nu se simta omul bine, toti facem ce e cool sau ce face turma pentru ca stim noi mai bine. Sportivii nu sunt diferiti, sunt doar alti "noi" mai bine platiti si mai vizibili

După logica asta și șoferul poate spune ca nu știa ca a depășit viteza legala sau ca cidrul conține alcool. Noi nu citim ce conține Big Mac sau sarma, dar le mâncăm voluntar, nu ni le da doctorul(nici pastile, nici în vena). Sa nu-mi spui ca nu îți dai seama de diferența dintre bere, cafea și lapte.

Vezi toate comentariile (39)
Comentează