OPINII  »  EDITORIAL

Stop pe Pep

Articol de - Publicat joi, 07 aprilie 2022 10:52 / Actualizat joi, 07 aprilie 2022 11:05

De mirare că nu s-a gândit încă nimeni să facă un serial despre antrenori. Poate o fi, nu-l ştiu eu. Dar ce galerie! Ce nebunie, ce nebunii!

Oamenii aceştia, dezmembraţi psihologic între munca de subteran pentru performanţă şi prestaţiile în luminile amplificate ale televiziunilor devin o categorie umană aparte. 

Câteodată te uiţi la ei de parcă tocmai ar fi aterizat din cine ştie ce galaxie. Declaraţiile de dinainte şi de după meciuri ale unora sunt adevărate spectacole, unele comice, altele de groază. Câteodată, amândouă. Există antrenori încrâncenaţi, căzuţi în butoiul cu "aoleu!" de parcă ar sta mereu pe marginea unei prăpăstii.

Cenuşărismul

Unii îşi inventează hăul pentru a se speria singuri şi a-i înfricoşa pe cei din jur. Vezi Dan Petrescu. El nu poate funcţiona decât dacă fiecare meci, că joacă împotriva lui Lazio sau AS Căzuţii din Plopi, e finala pe Galaxie. În glasul lui răzbate Apocalipsa: "N-am văzut niciodată...", "Cei mai periculoşi...", "Va fi incredibil de greu..." etc. Vesel e că la fiecare adversară schema de canonizare se repetă. Nu râdeţi, pentru el după fiecare meci apare o nouă lume în care regină e următoarea adversară!

Cred că în ziua în care ar afirma că oponenta e mai slabă decât echipa sa (majoritatea cazurilor), Petrescu s-ar topi precum un drăcuşor la atingerea luminii. În lumea lui soarele răsare o dată pe an, când ia titlul. Şi stă pe cer fix o noapte, cea de după ultimul joc.

Zeu răzbunător din 4 litere (nu e Thor)

Mi-e milă de reporterii care se prezintă dinaintea lui Hagi după meci. Habar n-au dacă întrebarea cea mai banală îl va înfuria sau îl va face să zâmbească. Treptat, decarul istoric al naţionalei se transformă în interviator, câteodată în anchetator, alteori în acuzator. Jurnaliştii sunt torturaţi verbal, somaţi să îi dea dreptate, să dea explicaţii, să spună ei ce au înţeles din meci, dacă tot au venit să-l ia la întrebări. 

Rolurile se inversează ca într-un film psihologic în care victima, aşa cum se crede uneori Gică, devine justiţiar. Asta nu exclude momentele de calmă obiectivitate. Doar că nu ştii niciodată la ce să te aştepţi. Păi, nu era Forrest Gump genial?

Bomba atonică

Toni Petrea. Omul perfect vertical cu orizontalitatea sa. Mereu cu un zâmbet în care se strecoară o picătură de tristeţe, un strop de melancolie şi mult fatalism. E un tip care, având de mărturisit inavuabilul, a plonjat într-o confortabilă evacuare a realităţii, vorbind ca un meşteşugar despre o fabrică de avioane. Tentaţia e să-l întrebi despre lucruri simple, despre cum creşte iarba, despre ploaie şi ninsoare. Şi să cânte păsărelele!

Rătăciți în labirintul nostru

Stop pe Pep

Pep înainte de Atletico: "Am o idee genială, o să jucăm în 12!". Gesturi alambicate prin aer. "Îmi place să creez tactici stupide pentru ca mai apoi să fiu pedepsit dacă pierd". Tipul e în toate minţile? Cum să glumeşti înaintea unei confruntări de zeci de milioane? Oare jucătorii lui nu-şi pierd concentrarea? Nu e lipsă de respect? 

Rătăciţi în labirintul nostru, ajungem să nu mai percepem firescul. Crispările fac ca frumosul să ne pară deplasat. Atenţie, presiunea e de un milion de ori mai mare pe Pep decât pe muşteriii de aici, că n-a mai câştigat Champions din vremea Barçei!

Fotbalul nu construiește bomba atomică!

Dar Pep, oricât de obsedat de fotbal ar fi, ştie că există viaţă şi dincolo de trening. Viaţa printre oameni, care e comunicare, bucurie, empatie. Şi că sunt lucruri mai importante decât 4-3-3. Ştiu, o să spuneţi că e 5-5-0 al lui Simeone, ha, ha... Prieteni, nu construim bomba atomică! Dacă surâdem, nu explodează nimeni. Luaţi-vă după Pep nu doar la scheme de joc! 


Comentarii (5)
anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  08 Aprilie 2022, 02:39

O alta problema de imoralitate este chiar ce l ai întrebat pe ministru,problema stadioanelor! Pai statul administrează majoritatea stadioanelor și deja avem exemple în care statul și a avantajat echipele de care este legat...Privații au avut de suferit clar! Deci avem exemplu clar de ce statul nu trebuie sa intre în fotbalul profesionist pentru că ar perturba și mai tare concurenta...Statul are pârghii in ce privește licențierea! Datoriile unor echipe pot fi păsuite sau anulare de fisc- instituție a statului...!!!O echipă a Armatei la fotbal ar avea din partea statului statut privilegiat în ce privește autoritățile de control! Una este că controlul sa vina la baza Berceni a lui Becali și alta să intre într-o unitate militară...

anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  08 Aprilie 2022, 02:28

Naume...la problema echipei Armatei la fotbal...Argumentul că UEFA ar permite echipe de stat nu este adevărat știți de ce? Pentru că UEFA nu permite că o entitate - patron ,asociație...- sau chiar sponsor să facă parte din aceeași competiție! Așa Becali nu poate avea în liga 1 decât o echipa,așa o casa de pariuri poate sponsoriza doar o echipa...Să spuneți că Armata trebuie să aibă echipa pentru că primește bani de la buget la fel că echipele primăriilor este de fapt un contraargument pentru că bugetul trebuie asimilat că entitatea Becali...Și mai ales Becali nu poate să și concureze la fotbal dar și să facă sau să amendeze legi! Desigur că Ministrul Sportului trebuie sa aplece urechea la Ministerul Armatei dar sunt tot una și este imoral ! Nu de asta FRF a fost obligată să desființeze centrele de excelenta? Cum ar fi că Liga sau Federația să aibă ei echipa O alta problema la care voi în studiouri nu vreți să o abordați mai ales în ziua când vorbiți de cele 26 de milioane datorie ale CFR este că fosta echipă a Armatei a uitat de datoriile imense din urmă! De ce Clinceni să retrogradeze pentru datori de sub un milion,Mititelu să plătească datoria de acum 10 ani iar echipa Armatei sa uite de datoriile pe care avea pentru anii care a cerut palmares...? Trebuie Armata să aibă regim special? Datoriile ei au alt regim,legile se schimba doar pentru ea ? Cum era dacă Becali când a fost la egalitate cu Hagi să fi cerut schimbarea Regulamentului că să câștige el campion

torinezul
torinezul  •  07 Aprilie 2022, 14:56
Postat de Ionut FreeRun pe 07 Aprilie 2022, 14:08

Un articol bun. ***

Fara sa injuri, nu se poate? Doar atat poti?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează