OPINII  »  FRF

Tot înainte!

Editorial Radu Naum
Editorial Radu Naum

Articol de - Publicat joi, 14 aprilie 2022 09:22 / Actualizat joi, 14 aprilie 2022 09:22

Imaginea rezistă intemperiilor istoriei sau potenţată, cine ştie?, de ele, ca un curcubeu deasupra ploii.

Finalul ultimei Cupe Mondiale, după un meci thriller. Deschamps a mai îmbătrânit câţiva ani, de ca şi cum mai avea nevoie, croaţilor nu le vine să creadă cât de aproape au fost, naţiune mică, ambiţii mari, şmecherii pe măsură, rezultate colosale.

Festivitate de premiere. Dintr-odată fotbalul se dă la o parte, îşi consumă bucuria în lumea lui, scena aparţine altora. Putin îşi începuse vacanţa dictaturii întreţinându-se cu stăpânul Arabiei Saudite, Bin Salman, responsabil de uciderea unui jurnalist, şi o încheiase stând de vorbă cu Macron, cel pe care avea să-l umple de ridicol câţiva ani mai târziu.

Ploaia care va veni

Fuseseră câteva săptămâni de Rusie europeană, cu dans şi voie bună, majorităţi bahice şi minorităţi sexuale lăsate să-şi facă de cap, baruri şi parcuri pline de culori. Un vis. Şi exact asta a şi fost, un vis. O poveste. A fost odată ca niciodată...

Acum şeful Rusiei coboară pe gazon pentru premiere. Şi începe să toarne ca de sfârşitul lumii. Pop! Repede s-a deschis o umbrelă care s-a aşezat cuminte deasupra distinsului cap. Ceilalţi, toţi, au rămas sub potop, cu apa şiroind pe ei. Putin zâmbea, ceea ce i se întâmplă rar. Dar faza merita efortul muşchilor faciali. Morala e simplă. Bucuraţi-vă cât mai aveţi vreme. Vreme bună.

Tot înainte!
Răzvan Burleanu rezistă în fruntea FRF și pentru că este înconjurat de aceiași slujitori credincioși, și pentru că a știut să își mulțumească votanții. Foto: Cristi Preda

Toţi pentru unul

Arena Naţională era scăldată în soare, nici vorbă de nori negri, ploaia avea programare pentru altă dată în ziua confirmării preşedintelui FRF – căci alegeri nu au fost, alegeri sunt atunci când ai de unde alege, între mai mulţi, măcar doi, măcar unul şi jumătate. Cine e pentru? Toţi. Cine e împotrivă? Nimeni. Cine se abţine? Nimeni. În unanimitate de voturi... Aplauze.

Când a urcat la tribună Răzvan Burleanu a arătat sincer emoţionat, dovadă că s-a şi încurcat puţin în vorbe. A pus mâna la piept. A mulţumit. Şi a spus, între altele, că „misiunea e de a face fotbalul mai bun pentru cei care vor veni după noi”.

E ultimul lui mandat. „O să fie Vişan preşedinte şi el, secretar-general peste patru ani”, au şi puşcat glumele, cu bătaie la rocada Putin-Medvedev din 2008. Eu nu cred. Burleanu va pleca spre ceruri mai înalte, şi-a pregătit un viitor luminos. De câte ori poţi da mâna cu Gino?

Fotbalul care uită că e rege

Burleanu poate fi acuzat de multe, aşa cum ne putem acuza gestionarii României, dar greşim ţinta principală. Burleanu nu e posibil în forma aceasta, a puterii absolute, decât dacă e lăsat. Or, fotbalul are această minunată calitate de a putea fi independent.

Imixtiunea te poate exclude din competiţii, s-a mai văzut. Intervenţiile politicului nu pot fi violente, există posibilitatea de a lupta şi da, poţi pierde, dar mai apoi te poţi ridica pentru a o lua de la capăt, până răzbeşti. Dacă nu înveţi asta din sport, atunci ce?

Hai noroc şi voie bună!

Sunt alţii care mor pentru o idee şi o ţară. La noi nu s-a găsit nimeni să se ridice şi să spună tare de să se învârtă ecoul în toată Arena Naţională că votul cu mâna ridicată nu are nimic de a face cu democraţia. Că FRF riscă să însemne curând Feuda Română de Fotbal.

Dar nu, nimeni, niciunul! Resemnare absolută. Foarte bine. De acum toţi sunt părtaşi la ce va fi, toţi care au ridicat mâna cu repetiţie precum pisicile chinezeşti. Degeaba vor mai urla ei sau şefii lor când nu le va mai conveni ceva, replica va fi simplă: „Împotrivă? Nimeni. Se abţine cineva? Nimeni”.

Hai, fiţi sănătoşi, Domnul fie cu voi!


Comentarii (4)
deltacrom
deltacrom  •  18 Aprilie 2022, 14:30

acum stiu si mai bine dece am plecat din tara. multi dintre voi erau mici pe atunci si deveneau protestatarii din fata televizorului. politici duplicitare, reinstaurarea liniei doi de comunisti la conducere. azi miliardari impreuna cu cei din cpex. am plecat in urma unor scrisori impotriva lui nea nicu. azi regretat vrem nu vrem. am fost persoana publica si puteam sa ramin sa rod un os sau sa accept propunerea "generoasa" sa plec in suedia pentru ca tare le placea de mine si acolo este patria securilor cu grade , turnatorilor. nu am acceptat asa ceva. ma intreb cum puteti avea filmul integral la realitatea din ucraina? sa nu va pese ca a interzis zabaugul de acolo *** cu pedigree Pastele ortodox? sa nu vedeti ca nu vrea sa recunoasca basarabia si b ucovina ca pamint romanesc? sa nu fi vazut in 8 ani de zile ca acordul de la minsk nu conta iar in dobas erau abuzuri clare? pai cum vrei sa lupti cu un nazist care il comemoreaza in germania pe bandera? cum? nu aveti bunul simt sa puteti discerne. facaturi dar razboiul ramine razboi. azi europa si sua intretin focul de acolo . pacat ca trump a cazut inselat si badjocorit de niste nimicuri care vor fi judecate cindva. papa este un inconstient nu si maria vigano. UE vrea razboi nu pace pentru a ascunde aabuzurile cu vaccinurile iar sua sa amine alegerile deja pierdute in congress pentru democrati. UE vre sa ne transformat in comitate cu biserici muzee. constitutia sa nu mai exista . anormalul sa fie vindut ca

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mzm1
mzm1  •  14 Aprilie 2022, 21:18

Domnule Naum, la rubrica de sport din Dilema Veche, aveți, spre cinstea dv., comentarii serioase, logice și adevarate. Aici, nevoit să vă aliniați politicii GSP, il atacați pe Răzvan Burleanu pentru lucruri și fapte pe care nu i le-ați imputat lui Mircea Sandu niciodată. E jenant, de exemplu, să i se reproseze lui Burleanu 8 ani de președinție, atâta timp cât lui Mircea Sandu nu i s-au reproșat niciodată cei peste 20 de ani de domnie! Și este ridicolă și absolut de neînțeles comparația, fie ea și indirectă, între Răzvan Burleanu și Putin!!?? Putin, pentru care peste 50 de țări pregătesc un Tribunal Internațional de judecare și pedepsire a dictatorului de la Kremlin, pentru crime de război și crime impotriva umanității!!?? Ce se întâmplă, domnilor?

dacia_berlina
dacia_berlina  •  14 Aprilie 2022, 17:03

Daca nu isi dadea demisia Mircea Sandu, tot el era si acum presedinte. Alegerile sunt facute ca sa castige cine trebuie. Partea proasta pentru cei anit-Burleanu, e ca acesta e destul de tanar; si pana spre 60 de ani o sa tot adune mandate. Si la alegerile unde participa toti oamenii, tot asa e, cu voturi egale, chiar si pentru femei si saraci. De ce n-ar fi la fel si la FRF ?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează