OPINII  »  RETRAGERE

La retragerea lui Gabi Tamaș

Editorial Răzvan Luțac
Editorial Răzvan Luțac

Articol de - Publicat vineri, 27 octombrie 2023 15:19 / Actualizat vineri, 27 octombrie 2023 15:20

Tamaș n-a fost nici primul, nici ultimul boem al fotbalului românesc. Însă microbiștii le-au găsit multora o scuză. Nu erau fundași. Pictau pe teren, puteau s-o facă și pe sticlă.

A fost Tamaș un fundaș obișnuit? Nu. Ci unul extraordinar de talentat, cu o pasă lungă care se oprea exact unde își dorea expeditorul.

Are zeci de meciuri în campionate precum Anglia, Spania și Franța, unde azi ne bucurăm când un internațional prinde minute. Sigur, unul din trei, câți avem.

Plus un turneu final la care, ca stoper, a rezistat unui atac format din Benzema și Anelka, sprijiniți de Ribery și Malouda. Oh là là! Sunt lucruri care l-ar recomanda pe orice fotbalist. În mesajul său de adio, Tamaș a ținut să le repete, de parcă ar avea un part-time la Wikipedia.

De ce? Nu e sigur pe el în relația cu publicul.

Pentru o parte a publicului, Tamaș a pornit cu stângul din start

Când pasezi lung și în viața extrasportivă, iar tatăl tău e șef de poliție în Poiana Brașov, pleci cu ghiozdanul de beizadea.

Ghiozdan în care îndeși toate poveștile pe care microbistul le spune cu patos după a treia bere. Unde mai pui că, în cazul microbistului, spre deosebire de fotbalist, a treia bere e abia prima. Sigur, fără a fi neapărat o problemă în asta. Căci e greu să te oprești când ai material de povestit. De la ușa spartă pe Iancu de Hunedoara la escapada din San Marino. Multe legende de spus în pub.

Tamaș a avut însă o ambiție în plus față de alte talente ale fotbalului românesc, retrase în glorie pe la 25-28 de ani. Poate și pentru că, pe lângă polițist, tatăl lui fusese și biatlonist.

La retragerea lui Gabi Tamaș
Gabriel Tamaș, foto: Arhiva GSP

Există și întrebări vizavi de talentul lui Tamaș

L-am fi remarcat dacă făcea parte din altă generație? Ori s-a ridicat și a rezistat peste două decenii la un nivel foarte bun, bun ori decent și pentru că ai săi colegi de generație pur și simplu nu puteau mai mult?

Sau, și mai rău, fotbalul românesc a decăzut și pentru că oameni precum Tamaș nu s-au ținut de treabă și au preferat prelungirile, ora 00:00+5, cum ar apărea pe un ceas cu prelungiri?

Ultima ar fi destul de egoistă. Iar egoiștii am fi noi, nicidecum Tamaș. Nu-i poți pune în cârcă unui om lipsa unui întreg sistem fotbalistic, unde problema juniorilor se acutizează la seniori. Căci ligile inferioare aproape că nu mai există, duse în derizoriu de Primării pentru care echipele funcționează doar la sfârșit de ciclu electoral.

Gabi Tamaș nu a fost un personaj bun sau rău, așa cum ne place să împărțim lumea în anul 2023. Și unul nici măcar complex, ci simplu, de o ușurință care l-a purtat din poveste în poveste.


Comentarii (9)
ali.bec
ali.bec  •  29 Octombrie 2023, 10:04

Tamas s-a retras și a zis tare și răspicat: de-acum încolo numai vin!

danglumetu
danglumetu  •  28 Octombrie 2023, 16:14
Postat de alenb pe 28 Octombrie 2023, 10:47

Tamas a fost un fundas talentat dar ale carui calitati au fost mult exagerate de presa si de microbisti, probabil asa cum zice si autorul din cauza ca n-am avut altceva mai bun contemporan cu el. Varful carierei lui Tamas a fost West Bromwhich Albion si vreo 3 sezoane titular in PL, onorabil dar nu impresionant, West Brom e un club mic. In rest globetrotter, dat afara dupa obisnuitele lui episoade. Cu scandalurile provocate, toata lumea e vinovata, daca era sanctionat aspru si nu tinut in brate poate se mai indrepta.

bravo! probabil ca acum, avind liber la alcool, parca nu mai are niciun farmec, asa, fara consecinte...ciroza stieee!

fibra
fibra  •  28 Octombrie 2023, 12:21

Unii evolueaza mai bine chercheliti, indiferent de sport.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează