OPINII  »  EDITORIAL

Veni, Vidi, Popovici

Articol de - Publicat duminica, 14 august 2022 15:23 / Actualizat duminica, 14 august 2022 15:24

Poate e normal că publicul și rețelele de socializare să nu se extazieze când un ziar românesc dă titlul din L’Equipe cu o lună și jumătate înainte. Însă e necesar să semnalăm asta când presa românească e criticată fix că ea n-a fost în stare să-l dea. Pentru că l-a dat.

Observ mulți oameni încântați de titlul-reverență al L`Equipe pentru un mare campion român, „Veni, Vidi, Popovici”.

Cei care adaugă ștampila „presă, frate, nu ca la noi” comit o inexactitate. Pentru că, acum o lună și jumătate, un ziar din România, Adevărul, titra același lucru la prima pagină.

Nu mai țin minte exact, însă am văzut burtiera și la o televiziune de sport - Veni, Vidi, (Popo)Vici, tot pe-atunci. Parcă a fost Pro Arena, nu vreau să mă înșel. Cu multe televizioare în redacție, privirea îți sare des.

Sigur, e absolut de înțeles că titlul unui mare cotidian francez se răspândește cu o altă viteză față de pagina întâi a unui ziar tipărit de la noi. Nu prea se mai cumpără hârtia, nu e o noutate.

Dar o remarcă de tip „unii chiar le au cu jurnalismul, cu jocurile de cuvinte bazate pe cultură generală” nu se susține. Iar rețelele de socializare sunt pline de astfel de comentarii.

Există multe titluri bune și în presa românească, iar cel dat de Adevărul pe 23 iunie 2022 e un exemplu.

Veni, Vidi, Popovici
Titlul din ziarul Adevărul

Nu insinuez că L`Equipe l-ar fi copiat, nici n-ar fi trebuit să subliniez asta, a rămas necunoscut publicului din România, darămite celui din Franța. Însă mult hulita - de multe ori pe bună dreptate - presă din România merită și ea cuvinte de laudă uneori.

Iar faptele sunt simple: Adevărul a dat titlul din L’Equipe cu o lună și jumătate înainte.


Comentarii (7)
chivararosie
chivararosie  •  16 August 2022, 04:07
Postat de ralffy_mr pe 15 August 2022, 00:48

Articol blog ca sa evidentieze fix lipsa de cultura din presa romaneasca. Pai ce facem nene, uitam contextul?? Ce semnificatie are un Veni Vidi Vici in Budapesta fata de un Veni Vidi Vici in Roma?? Da cu semn de egalitate?? Poate de asta unii asteapta un astfel context pentru asemenea parafrazari... voi ci clickbaitul in continuare... cum e cu "Soc, adversara Simonei din finala a fost prinsa dopata!" ( acum vreo doi ani, nu chiar astazi..tzeapa cititorule roman) Hai ***, cum s-ar zice pe la noi...

@tadeusgg Singurul editorial? Amice - ești ***?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

radumatei
radumatei  •  15 August 2022, 22:55

Observația e foarte bună. Un titlu nu face o presă de calitate nici în Franța, nici în România.

tadeusgg
tadeusgg  •  15 August 2022, 12:48

Avem un baiat de 17 ani care doboara recordul mondial la 100m liber si singurul editorial in GSP e gluma asta?!!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează