OPINII  »  EDITORIAL

Cine ne promite calificarea ne minte!

Articol de - Publicat duminica, 21 noiembrie 2021 17:31 / Actualizat duminica, 21 noiembrie 2021 17:41

Ne aflăm din nou într-un moment dintre acelea în care naționala ne oferă distracția cea mai mare, subiectul dezbătut cel mai mult. Ne-am obișnuit ca echipa să rateze calificări la turneele finale. Să urmărim cu sufletul la gură învestirea unui nou selecționer nu ne mai săturăm.

Daum, Contra, Rădoi au fost tratați, pe rând, ca niște reformatori providențiali și au aprins speranțe pe care le-au stins pe urmă meciurile reale din preliminarii. Nu acceptăm că un selecționer, oricare ar fi el, nu rezolvă problemele, de aceea e vânzoleală din nou.

Mircea Lucescu, Hagi, Petrescu, Iordănescu, Rădoi sunt numele pe care le vântură specialiști, ziariști și suporteri pentru rolul de magician potențial sau de Papă al unui Vatican închipuit de noi.

Ar fi mai bun un plan pentru un termen lung? Cât de lung? Și care ar trebui să fie planul? Ori e obligatoriu ca selecționerul viitor să promită o calificare pe care au ratat-o trei la rând? "Până acum n-ați avut antrenor, eu vă duc la Euro!". Așa ar trebui să sune anunțul din conferința de prezentare. Ar fi credibilă o astfel de promisiune? Există în realitate antrenori de fotbal care alimentează gloabe cu jăratic și le transformă în "pur-sânge"?

De un astfel de personaj fantastic ar fi nevoie pentru a crede promisiunea unei calificări, fiindcă alesul, oricare va fi el, o să aibă de jonglat cu un lot defect, nealimentat vreun sistem capabil să producă fotbaliști buni:

- Știrile cel mai des publicate despre cei mai talentați fotbaliști români au fost "Budescu a slăbit! Alibec a slăbit!". Cu toții am scăzut kilogramele lor mai des decât le-am contabilizat golurile

- Dragoș Nedelcu, un mijlocaș pe care Hagi l-a promovat și l-a etichetat drept "noul Gică Popescu", a ajuns să nu mai prindă nici banca de rezerve la Dusseldorf, în liga a doua germană

- Man e rezervă de patru meciuri la Parma, în liga a doua italiană. Mihăilă a fost titular azi, la 1-1 acasă cu Cosenza, însă și randamentul lui e dezamăgitor, cu două goluri în 12 meciuri din Serie B. Echipa românilor era printre favoritele la promovare, dar e mai aproape să retrogradeze în "C"

Cine ne promite calificarea ne minte!

- Atacanții lui Rădoi au fost Pușcaș, fără gol de pe 5 aprilie în eșalonul secund din Anglia, și Alibec, care nu mai e om de bază nici la CFR

- În afara românilor de la CFR Cluj, campionatul nu mai propune pentru națională ați fotbaliști cu experiență și cu victorii în cupe europene. Internaționalii de la FCSB și aceia de la CSU sunt niște firme frumoase, doar că în Europa au pierdut cu albanezi, cu kazahi, cu gruzini

- Chiricheș, pe care Rădoi îl consideră liderul acestei naționale și ca valoare concretă, și ca influență în lot, a fost și el rezervă azi în meciul Sassuolo-Cagliari, 2-2. Răzvan Marin a jucat în 86 de minute la oaspeți și e titular în mod constant, însă echipa lui e ultima, cea mai slabă din Serie A.

- Primele două ligi din România sunt năpădite de insolvențe și de sute de procese cauzate de neplata salariilor

Cine se încumetă să promită calificarea la Euro ori urmărește să obțină postul pentru salariu și pentru îmbunătățirea cotei cu rolul de selecționer în CV, ori anunță în mod clar: "Sunt un geniu și nu contează jucătorii, eu singur vă câștig meciurile din preliminarii!".


Comentarii (15)
roaitavasile
roaitavasile  •  23 Noiembrie 2021, 05:38
Postat de dinamo100 pe 22 Noiembrie 2021, 11:26

Asa e, punem prea mare accent pe antrenor, si uitam de calitatea modesta a fotbalistilor. Totusi, nu putem spune ca Radoi este antrenor. El inca invata, cerceteaza, exploreaza. Pe pielea nationalei.

În schimb, ala care se auto-propune, Strambu', e mare antrenor. Ultimul meci pe care l-a castigat a fost anul trecut...

dinamo100
dinamo100  •  22 Noiembrie 2021, 11:26

Asa e, punem prea mare accent pe antrenor, si uitam de calitatea modesta a fotbalistilor. Totusi, nu putem spune ca Radoi este antrenor. El inca invata, cerceteaza, exploreaza. Pe pielea nationalei.

dodo001
dodo001  •  22 Noiembrie 2021, 11:04
Postat de richter90210 pe 22 Noiembrie 2021, 10:42

Va multumesc ! In sfarsit un articol care vorbeste despre jucatorii de la nationala, nu doar de antrenor. Eu continui sa cred ca Radoi poate fi solutia, a scos maxim din ei. Le-a schimbat mentalitatea, macar la nationala. Mi-a parut rau ca nu l-a convocat pe Keseru, dar vazand ce a jucat ieri Keseru, nu mai regret asta. In rest, ar mai fi Bicfalvi care este aproape mereu ignorat, si cam atat.

Keseru e un jucător expirat. Plus ca nu are fizic pentru dueluri cu jucatori înalți. Nu prea are ce sa mai facă, ce sa mai producă.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează