OPINII  »  ROMÂNIA - KOSOVO 2-0

Kosovo e Serbia? Românii sunt țigani?

Editorial Remus Răureanu
Editorial Remus Răureanu

Articol de - Publicat miercuri, 13 septembrie 2023 20:40 / Actualizat miercuri, 13 septembrie 2023 20:43

Înainte să fie oripilați de mesajele cu care i-au întâmpinat suporterii români, kosovarii au primit naționala noastră la Priștina, unde ne-au huiduit imnul și ne-au transmis că suntem cu toții niște țigani, din moment ce nu le recunoaștem statul.

Cazul este deja unul foarte cunoscut, așa că nu e obligatoriu să reluăm din start toată cronologia. Nu doar kosovarii, chiar și mulți dintre români au criticat cu asprime comportamentul pe care l-au avut suporterii ultras în timpul partidei de marți.

Grupul care a scandat „Kosovo e Serbia” a produs de-a lungul vremii incidente în timpul unor meciuri internaționale, a provocat suspendarea terenului propriu al „tricolorilor” și amendarea Federației. Faptul că scandarea le-a aparținut lui „Gogoașă” și alor lui îi influențează, cu siguranță, pe oamenii care judecă evenimentele. Vorba unui coleg, "lumea confundă ușor mesajul cu mesagerii". Publicul moderat îi disprețuiește pe mesagerii „Uniți sub tricolor”.

Îi ignorăm pe autori și vedem care a fost mesajul?

Galeria României a încercat întâi să bruieze cu huiduieli imnul kosovar. Doar a încercat, nu a avut succes, pentru că melodia a fost difuzată la volum maxim tocmai pentru ca reacția publicului să fie mascată.

După imnuri, UST au început să scandeze „Serbia!”, apoi „Kosovo e Serbia”, o propoziție pe care au și scris-o pe un drapel al sârbilor. Există comentarii care observă că n-a fost vorba despre o opinie pe care au născocit-o„Gogoașă” și acoliții lui și că poziția aceasta îi aparține chiar statului român, care nu recunoaște că ar exista țara Kosovo.

În ciuda atitudinii României față de provincia care a declarat independența sa în 2008, e limpede de ce Rrahmani și colegii lui s-au simțit jigniți, afectați de scandările de la București. Conaționali, poate că și rude ale fotbaliștilor internaționali de astăzi, au murit cu miile în războiul îndelungat și sângeros Kosovo-Serbia.

Mai departe va exista o decizie a UEFA și e de așteptat, conform estimărilor, ca Federației Române să-i fie suspendat terenul propriu măcar pentru un meci.

Fără să-i absolvim pe ultrașii care i-au jignit pe kosovari marți seară putem constata că sancționarea FRF în cazul acesta ar însemna aplicarea unei duble măsuri.

Am fost pe stadionul din Priștina, la meciul tur. Imnul României nu s-a auzit deloc din cauza huiduielilor. Cum au încetat huiduielile, cum a apărut scandarea „Țiganii! țiganii!”, una repetată pe parcursul jocului. Fotbaliștii români nu au părăsit terenul, nici nu i-au atras arbitrului atenția că tolera un caz de rasism.

Stanciu a reacționat după meciul acela: „A fost un comportament foarte urât al spectatorilor de aici, dar vor veni și ei la București și vor vedea cum este să joace și să aibă parte de un astfel de tratament!”.

FRF a fost moale, nu a protestat și federația kosovară nu a avut de suferit, ceea ce nu este echitabil, nu e normal ca niște reguli să fie aplicate numai atunci când oamenii de pe teren arată că sunt deranjați de mesajele din tribună! 

Ca și mesajul pe care l-au transmis „gogoșile” din peluză, jignirile de care au avut parte românii la Priștina au avut tot un substrat politic, pe același: românii sunt niște țigani, din moment ce nu admit existența statului Kosovo. 


Comentarii (120)
parpalache
parpalache  •  17 Septembrie 2023, 08:00
Postat de parpalache pe 16 Septembrie 2023, 10:20

Mircea cel Batrân a inființat in Vaslahia o manastire-nu știu daca nu chiar Cozia-punându-l ca stareț pe un calugar sârb de la faimoasa manastire Studenița-din Kosovo deja ocupat de otomani dupa batalia de la Kosovopolie!

Tismana-inființata de niște calugari sârbi!Dupa cucerirea Serbiei de catre turci s-au reufugiat nulți sârbi in Banat și Oltenia!

elton
elton  •  16 Septembrie 2023, 10:38

aberanta intrebare, Raurene! si functionala- vorba unui user care sta cu ochii pe tine: bat prin gard! dar fiecare intrebare functionala are si-un raspuns simplificator! bunaoara: da, romanii sint ***! oficial? cam 620000! neoficial? milioane! dar de unde sa stie asta un roman de roman ca tine, care se uita la meciuri, la televizor, ascultindu-l in casti pe Mircea Baniciu cintind Mica Rromaniada!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

parpalache
parpalache  •  16 Septembrie 2023, 10:20
Postat de Draconian pe 14 Septembrie 2023, 23:35

Bine-spus... dar oricum baiatu ala n-are niciun nume sa ne dea "uite ba pe calugaru sîrb Kutarica în evu mediu anu 1500 cronicarii X si Y au scris ça asa e da s-a dus el prin Ardeal sa-i evanghelizeze pe romani la ortodoxie"... dar NU are asa-ceva deoarece NU exista calugarii aia sîrbi care cum spune el "au venit masiv si in citiva ani toti romanii erau ortodocsi in Ardeal"... astea sînt bazaconii fara noima fara ratiune fara temei istoric, asa de bine au reusit sîrbii aia in Ardeal ca pîn la urma greco-catolicii au dus batalia pentru limba romana si neasuprire, si nici la ora actuala nu avem nicio sarbatoare religioasa comuna noi cu sîrbii, nimic, nicio datina comuna.

Mircea cel Batrân a inființat in Vaslahia o manastire-nu știu daca nu chiar Cozia-punându-l ca stareț pe un calugar sârb de la faimoasa manastire Studenița-din Kosovo deja ocupat de otomani dupa batalia de la Kosovopolie!

Vezi toate comentariile (120)
Comentează