OPINII  »  EDITORIAL

Alves, după Robinho. Dar el nu mai poate fugi

Articol de - Publicat duminica, 22 ianuarie 2023 12:38 / Actualizat luni, 23 ianuarie 2023 14:47

Doi brazilieni. Unul a fost condamnat în Italia la 9 ani de închisoare pentru viol. E liber însă, acasă. Țara sa a refuzat extrădarea. Altul e în Spania, prins, audiat, pus preventiv după gratii. Va fi găsit vinovat sau va fi alt fotbalist care va scăpa?

Pe 19 ianuarie 2022, Curtea Supremă de Casație, cea mai înaltă Curte a Italiei, a anunțat hotărârea definitivă în „cazul Robinho”. Brazilianul a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru participare la viol în grup, confirmând deciziile în primă instanță și la apel, în 2017 și 2020. 

Victima, o tânără albaneză de 23 de ani, agresată într-un club de noapte din Milano, în ianuarie 2013.

Un mesaj odios

Robinho și-a susținut nevinovăția prin avocați, dar toate probele au fost împotriva lui. Inclusiv acel mesaj îngrozitor, trimis de jucător către alt violator: „Râd, pentru că femeia era beată, habar n-avea ce i se întâmpla”.

Avea 29 de ani în 2013, are 39 de ani în 2023.

Daniel Alves, alt internațional brazilian, are 39 de ani acum. E acuzat de viol de o tânără de 23 de ani. Pe 30 decembrie 2022, într-un club de noapte din Barcelona.

Reținut de poliție în capitala Catalunyei, Alves s-a contrazis în declarații la tribunal. A spus inițial că nu o cunoaște, apoi că nu s-a întâmplat nimic între ei și, în final, că ea ar fi fost cea care l-a agresat. Înregistrarea video îl contestă. A ținut-o cu forța 15 minute în toaleta acelui nightclub. Și judecătoarea l-a trimis în arest preventiv, fără cauțiune. Victima nu a acceptat despăgubiri. Vrea doar dreptate. Violatorul pedepsit.

Diferența esențială

Două cazuri similare. Doi fotbaliști care se consideră de neatins, crezând că pot face orice, oricui, fără a li se întâmple nimic. O diferență însă. Esențială.

Robinho nu a fost arestat, nu a participat la proces, toate declarațiile le-a făcut prin avocați. El era în Brazilia și e tot acolo și acum. Liber. Știa că țara sa nu are acord de extrădare cu Italia și va scăpa. A scăpat. Cererea de extrădare refuzată. Nu va face nicio zi de închisoare.

Avea dreptate Walter Casagrande când scria în UOL Esporte: „Robinho e condamnat pentru viol, ar trebui să fie în închisoare, nu să se plimbe pe plajă, să joace footvolley și să mediteze dacă se întoarce sau nu în iarbă. Un individ care nu vede nimic greșit să violeze o femeie și care râdea de victimă într-o conversație telefonică înregistrată de poliție. Asta e, în realitate: un ticălos, un laș”.

Însă Daniel Alves nu e în Brazilia și nici nu se mai poate întoarce până la sfârșitul anchetei, până la sfârșitul procesului, pentru că judecătoarea a fost suficient de vigilentă. A realizat că acesta poate să dispară și, dacă ajunge în Brazilia, cazul e pierdut.

Alves, după Robinho. Dar el nu mai poate fugi
Dani Alves / Sursă foto: Instagram

Nu au fost crezute victimele

Deocamdată, e într-o închisoare din Barcelona și acolo ar putea rămâne. Riscă între 4 și 12 ani de închisoare. Dacă va fi găsit vinovat, nu va mai putea fugi nicăieri. Dacă va fi așa, după gratii e locul lui.

Dar dacă nu va fi găsit vinovat?

Benjamin Mendy, apărătorul lui Manchester City, campion mondial cu Franța în 2018, avea nouă capete de acuzare împotriva sa, dintre care șapte de viol. Victimele l-au acuzat în timpul procesului, au povestit cum le îmbăta, cum le ținea închise în camera de refugiu a casei lui.

Nu au fost ele crezute. A fost crezut el, care spunea că a fost sex consensual în toate cazurile. Și jurații l-au absolvit de vină în șapte din cele nouă capete de acuzare. Pentru ultimele două, n-au știut ce verdict să dea și e posibil să aibă loc alt proces. Nu se știe când. Deocamdată, el e liber.

Probabil, așa va rămâne. Va scăpa, la fel ca Robinho. Fotbalist, cunoscut, cu bani mulți și influență. Deasupra tuturor. Căruia i se permite orice.

Și Alves? 


Comentarii (8)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  23 Ianuarie 2023, 17:27

Mario este in Italia...care nu vrea sa l extradeze ...aceasta este legatura articolului cu sportul de la noi ...Jumatate un jurnalist incoruptibil ...

firi
firi  •  22 Ianuarie 2023, 23:29

Omul este prost BATA. Daca declara ca sexul a fost consensual era judecat in libertate precum robinho si alti fraieri.Acum mananca banane n parnaie.

Acidutzu_67
Acidutzu_67  •  22 Ianuarie 2023, 17:38
Postat de cpt.ahab pe 22 Ianuarie 2023, 16:28

Eu cred că, prostiți de bani și de puterea lor, care-i face să-și permită orice, violul devine unul dintre puținii factori excitanți ai sexualității lor dezaxate.

Da, nu m-am gandit la asta, se poate sa ai dreptate...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează