OPINII  »  EDITORIAL

Barcelona, clubul care își respinge legendele

Articol de - Publicat joi, 11 mai 2023 22:23 / Actualizat vineri, 12 mai 2023 12:40

După Xavi și Iniesta, după Messi, pe care încearcă să-l readucă, dar n-au bani, catalanii l-au împins afară și pe Busquets. Cei care s-au dedicat cu pasiune culorilor blaugrana nu și-au putut încheia cariera pe Camp Nou

Sergio Busquets. Rar apare un asemenea fotbalist. Fără calități fizice grozave, catalanul are o minte strălucitoare și o atingere specială a mingii. Nu o lovește, o mângâie. Simte jocul extraordinar, e un excelent regizor pe teren, creează permanent spații și pasează exact când trebuie, unde trebuie. Nu se complică niciodată, totul e simplu și limpede în mișcările sale în iarbă. Și mai e ceva la el: are o generozitate copleșitoare. Se dedică echipei, colegilor.

„Privești jocul, nu-l vezi pe Busquets. Îl privești pe Busquets, vezi întreg jocul"

Marii antrenori au vorbit mereu frumos despre Busquets. Primul a fost Pep Guardiola, cel care l-a promovat la seniorii Barcei, în 2008. Pep a povestit odată cum a reacționat Messi când Busi a început să se pregătească alături de prima echipă blaugrana. "După două, trei zile de antrenament, Leo a venit la mine și mi-a spus: «Îmi place băiatul ăsta. E tare bun!». Iar eu i-am zis: «Când vor fi probleme, Sergio va fi acolo să le rezolve»". Așa a fost.

Argentinianul Cesar Luis Menotti, selecționerul campioanei lumii în 1978, a fost vrăjit. "După ce l-am văzut prima oară pe Busquets, mi-am sunat imediat un prieten: «Tocmai am descoperit un jucător dintr-o specie dispărută»". "El Flaco" era impresionat. Încă este.

Însă nimeni nu a exprimat mai frumos și mai exact decât Vicente del Bosque ce înseamnă Busquets pentru Barcelona, pentru Spania, pentru fotbal. „Privești jocul, nu-l vezi pe Busquets. Îl privești pe Busquets, vezi întreg jocul".

Pleacă și ultimul reprezentant al „Erei Guardiola" blaugrana

Barcelona, clubul care își respinge legendele

Cruyff, unicul Johan, revoluționarul fotbalului, era surprins că "oamenii vorbesc mereu despre alți jucători ai Barcei și niciodată despre Busquets. Dar ar fi interesant să-i aud pe acei oameni după ce Busquets nu va mai fi la Barcelona. Vor fi șocați cât de mult se va schimba echipa".

Se va întâmpla în curând. Busi, 34 de ani, ultimul reprezentant al "Dream-Team-ului Guardiola", a anunțat că părăsește Camp Nou la sfârșitul sezonului, ceea ce mă întristează, mă doare. 

Un club mare, Barcelona, își îndepărtează legendele în ultimii ani ai carierei. Busquets e doar ultimul exemplu. 

Xavi avea 35 de ani, a fost trimis la Al-Sadd, în Qatar. Iniesta, 34, a plecat în Japonia, la Vissel Kobe. Nici Messi nu a putut juca până la capăt pentru Barca lui iubită, așa cum visa. În 2021, la 33 de ani, i s-a închis poarta și a ajuns la PSG, unde nu s-a simțit nicio clipă la fel de bine. Acum, Joan Laporta încearcă să-l readucă în Catalunya, dar e o problemă. Președintele nu prea are bani și nici nu prea știe cum să-i obțină.

Maldini, Totti, Giggs. Departe de Barcelona

Ei, Xavi, Iniesta, Busquets, probabil și Messi, nu s-au putut retrage în templul blaugrana. La alte cluburi, în alte țări, legendele au fost respectate, apreciate, iubite.

Paolo Maldini a jucat la Milan, doar la Milan, până la 40 de ani. Francesco Totti, tot 40 avea la Roma. Și Ryan Giggs, la Manchester United. 40. Ei au ales să spună atunci adio fotbalului la finalul unei cariere cu un singur club.

Lor nu le-a sugerat nimeni că timpul a trecut și îi apasă prea mult pentru a mai continua la cel mai înalt nivel. La Barcelona, Xavi, Iniesta, Messi și Busi au plecat triști, mai devreme decât ar fi vrut.

Busi rămâne cu mesajul emoționant al lui Leo: „Pe teren, ai fost numărul 5. În realitate, și ca jucător, și ca om, ai fost mereu de 10". Messi l-a iubit pe Busquets. Clubul, mai puțin.


Comentarii (24)
VardyParty
VardyParty  •  13 Mai 2023, 21:23
Postat de MirceaOrdean pe 13 Mai 2023, 20:47

"Busi, 34 de ani, ultimul reprezentant al "Dream-Team-ului Guardiola", a anunțat că părăsește Camp Nou la sfârșitul sezonului, ceea ce mă întristează, mă doare. Un club mare, Barcelona, își îndepărtează legendele în ultimii ani ai carierei. Busquets e doar ultimul exemplu. " Autorul e pus pe fabricat, din condei, victime (inclusiv Messi!). Se pot proiecta in ele unii cititori mai puțin luptători, eventual chiar pomenitul gazetar.

Baiatul e, in general, OK - dar are momente când pur și simplu devine un elev de 13 ani care scrie despre echipa iubita. E asta cel mai rău lucru pe lumea asta...? Nu, bineinteles ca nu - mai ales cand ne uitam spre Dealul Cotroceni, si vedem avioane cu escale te miri pe unde, Senat, Parlament si chestii din ce in ce mai heidiklumice. Singura componenta amuzanta este ca cineva este plătit pentru asa ceva. Dar nici macar de asta nu suntem siguri. Acum vine mama lui Jumătate si ne spune: "Tu numești asta salariu??? Asta nu e nici măcar jumate din ce ar trebui sa fie!" Asa ca, sa zicem merci. Citim gratuit, si comentam si mai gratuit.

MirceaOrdean
MirceaOrdean  •  13 Mai 2023, 20:47

"Busi, 34 de ani, ultimul reprezentant al "Dream-Team-ului Guardiola", a anunțat că părăsește Camp Nou la sfârșitul sezonului, ceea ce mă întristează, mă doare. Un club mare, Barcelona, își îndepărtează legendele în ultimii ani ai carierei. Busquets e doar ultimul exemplu. " Autorul e pus pe fabricat, din condei, victime (inclusiv Messi!). Se pot proiecta in ele unii cititori mai puțin luptători, eventual chiar pomenitul gazetar.

1945sv0509
1945sv0509  •  12 Mai 2023, 21:30

Cand spui doar o JUMTATE de adevar inseamna ca minti. Busquets doreste sa nu isi prelungeasca contractul si nu Barcelona il alunga.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează