OPINII  »  EDITORIAL

Ce experiență intensă, Budapesta!

Articol de - Publicat miercuri, 16 iunie 2021 09:29 / Actualizat miercuri, 16 iunie 2021 09:37

Orele pline de adrenalină cu ultrașii maghiari m-au făcut să mă simt aproape de visul care nu se va împlini: reporter de război.

Înainte să plec la Budapesta, mă gândeam că două zile nu îmi vor ajunge. Când timpul e scurt, vrei mereu să faci cât mai mult și uneori nu-ți iese nimic. Se întâmplă. Doar că, acum, au fost suficiente.

M-am încărcat de adrenalină în câteva ore de marș incendiar cu ultrașii și cu zecile de mii de suporteri maghiari prin capitala Ungariei.

Am visat să fiu reporter de război, dar nu voi fi, așa că mă bucur de ceea ce îmi oferă fotbalul zi de zi, clipă de clipă, inclusiv aceste întâlniri periculoase cu fanii radicali.

Am fost în mijlocul luptelor de stradă de la Copenhaga, în mai 2000, în noaptea ce a precedat finala Cupei UEFA, când doi huligani ai lui Arsenal au fost înjunghiați de susținătorii extremiști ai Galatei la cinci-șase metri de mine. 

Am fost în "casa" celor mai răi ultrași ai lui Sporting, la Lisabona, în august 2017, înaintea confruntării cu FCSB, din playoff-ul Champions. Și au mai fost și alte povești tensionate.

Ce experiență intensă, Budapesta!
Fanii maghiari și-au încurajat favoriții (foto: Imago)

Iar acești ultrași unguri, dincolo de eternul conflict cu jurnaliștii, i-au scandat și aplaudat numele lui Christian Eriksen, danezul trezit miraculos dintr-un stop cardiac suferit pe teren chiar la acest Euro. Azi, mă înclin în fața lor. Au și inimă, uneori prea mare.

Adrenalina nu a dispărut nici la meci, impresionat de maghiari până la capăt. De felul în care luptă, de conexiunea totală a jucătorilor cu fanii și de acel emoționant imn față în față, la sfârșitul meciului, cântat la fel de puternic și de "tricourile negre" fanatice din peluză, și de internaționali. După 0-3 cu Portugalia!

Am rămas încă o oră în tribună, pe "Puskás Aréna". Singur. Pe teren, se strânseseră plasele și cei care au grijă de gazon începeau deja să-l refacă pentru partida următoare.

O oră de liniște absolută, de meditație, după zile de fugă și exaltare. Ce experiență intensă, Budapesta! Mă voi întoarce la tine!


Comentarii (13)
adrian_riga
adrian_riga  •  19 Iunie 2021, 21:58

Draga Jumatate, esti exact ca un tocilar din liceu, care la 19 ani, cu cosuri pe fatza, sta si el la masa cu o gagica cu minijup si bea o bere si spune "mama, ce misto e viata".

4_3_3
4_3_3  •  17 Iunie 2021, 10:28

Cred că dl. jurnalist nu înțelege limba maghiară. Am fost și eu acolo în marșul suporterilor de la piața Hosok tere până la stadion. Ăia îmbrăcați în negru (”ultrașii”), denumiți armada neagră, cu „cefe late și IQ subunitar”, și care dau tonul la scandări și cântece, scandau de fapt ”Cine nu sare e român urât mirositor, hei-hei!” (traducere aproximativă, pentru a nu fi cenzurat). Iar când au ajuns în tribune au afșiat bannere homofobe, pentru care federația maghiară este deja învestigată (și probabil va fi amendată) de uefa. Restul fanilor (cei îmbrăcați în roșu - culorile echipei naționale) sunt chiar OK, și spre deosebire de cei români, chiar încurajează, aplaudă și cântă tot meciul, chiar și la înfrângere. Ps. dacă doriți să vă faceți corespondet de război, MApN organizează cursuri de specializare în mod regulat.

tipsy
tipsy  •  16 Iunie 2021, 17:41

Dl Jumatate, de la ce faceti dvs pana la reporter de razboi e diferenta ca de la vidanjor la astrofizician. Fiti putin constient de sine.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează