OPINII  »  EDITORIAL

Chiar a fost otrăvit Abramovici?

Articol de - Publicat marti, 29 martie 2022 10:37 / Actualizat marti, 29 martie 2022 12:57

Cel mai vânat miliardar rus ar fi devenit peste noapte principalul negociator secret în acest război. Acum, și victimă

"Roman Abramovici, otrăvit cu agent chimic, în noaptea de 3 spre 4 martie, la Kiev, în timpul unor tratative secrete. El și două persoane din partea echipei ucrainene de negocieri. Printre ele, politicianul Rustem Umerov, membru al Parlamentului". 

Toți ar fi avut simptome suspecte de otrăvire, ochi roșii și exfolierea pielii pe mâini și față. Abramovici și-ar fi pierdut vederea câteva ore și ar fi fost spitalizat. La Istanbul, după ce ar fi traversat Ucraina în mașină până în Polonia, de unde ar fi luat avionul spre Turcia.

Știrea, lansată de The Wall Street Journal, apoi confirmată de site-ul de investigații Bellingcat și preluată în lumea întreagă, provoacă o stare de anxietate, chiar și cu precizarea că nu s-ar fi folosit o doză letală. Ar fi fost doar un avertisment.

În minte, filmul se derulează înapoi în timp. Cu cei doi Skripal, tată și fiică, el ex-GRU, ambii salvați în ultima clipă la un spital din Salisbury, Anglia, după contactul cu Noviciok, răspândit dintr-o sticluță de parfum de GRU pe clanța ușii de la intrarea în casă. 

Același agent chimic folosit și de FSB în cazul Navalnîi, cel mai puternic critic al lui Putin în Rusia ultimului deceniu. Și el a scăpat, după un tratament de urgență, în Germania. Litvinenko a murit la Londra, ucis de Polonium-210. Toți știm cât rău pot face serviciile secrete ale Moscovei.

Există însă în vestea otrăvirii lui Abramovici o umbră de îndoială. De neîncredere.

Acesta, încă proprietarul lui Chelsea, a fost văzut ultima dată pe 14 martie. Era la Tel Aviv, pe aeroportul Ben Gurion, înainte să părăsească Israelul, cu destinația Moscova, via Istanbul. Arăta foarte bine. Nu părea să fi trecut printr-un mare pericol, că ar fi suferit.

Dintr-odată, miliardarul rus, apropiat de Putin, colaborator cândva, cu o avere creată datorită dictatorului, cel vânat de Marea Britanie și Uniunea Europeană, cu afacerile blocate în vestul continentului, inclusiv Chelsea, cu iahturile urmărite, cu conturile "înghețate", a devenit principalul negociator din umbră, care încearcă să intermedieze tratativele și să oprească războiul. Iată noua sa imagine!

S-a spus că a apărut la Gomel, în Belarus, la sfârșitul lui februarie, la primele negocieri, ulterior ar fi fost și la Moscova, și la Kiev, și la Istanbul, chiar și în Polonia, s-a speculat că ar fi transmis mesaje între Putin și Zelenski și între Putin și Biden, cu ultimul întâlnindu-se la Varșovia. E peste tot! Și însuși Zelenski i-ar fi cerut lui Biden ca Statele Unite să nu-l sancționeze.

Acum, Abramovici e și victimă. Cineva ar fi încercat să-l otrăvească. Cine? S-a dat vina pe facțiunea dură a Moscovei, care voia să saboteze tratativele pentru ca războiul să nu se oprească, dar cine ar vrea mai mult decât Putin în Rusia ca asedierea Ucrainei, bombardarea ei, să continue? Nimeni, probabil. 

Și Putin să fi ordonat, chiar și numai ca avertisment, otrăvirea unui apropiat, care ar fi și omul lui de legătură în acest conflict? Greu de crezut.

Umerov, unul dintre cei vizați de atac, a negat pe social media. La fel, un oficial american a declarat pentru agenția Reuters că nu erau semne de otrăvire.

Poate cineva doar încearcă să transforme imaginea lui Abramovici. Omul rău nu e atât de rău. E chiar bun. 

PS: Agenția de știri rusă RIA Novosti a postat pe Twitter o poză cu Roman Abramovici. Miliardarul a apărut astăzi, zâmbitor, la negocierile de la Istanbul. Intermediate de alt dictator, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

Chiar a fost otrăvit Abramovici?

Comentarii (12)
adriann_
adriann_  •  30 Martie 2022, 22:35

Sa recapitulam: cei doi Skripal sunt "otraviti cu Noviciok" si scapa. Miracol al sistemului sanitar britanic, fara indoiala. Navalnii este "otravit cu Noviciok" si scapa. Miracol al sistemului sanitar german, fara indoiala. Acum Abramovic este otravit (n-a mai avut nimeni curajul sa zica iar Noviciok decat cu jumatate de gura) si bineinteles scapa. MA, SIGUR NOVICIOCU' ASTA NU-I VREUN SOI DE DEZINFECTANT DE LA HEXIPHARMA?

abavati
abavati  •  29 Martie 2022, 22:26
Postat de zorrozabal pe 29 Martie 2022, 14:43

Pai ce faci?Redai COMENTARIUL lui Peșcov despre„știrea”ca Zelenski l-ar fi rugat pe Johnson sa „ierte Chelsea” și pe Abramovici?(Apropo,pai ce zic cei de la Moscova,nu mai e „propaganda”?!Cât despre tine,ramâne cum am zis:astfel de„știri”sunt pentru prostime!Iar tu...ți-ai pus singur mâna in cap!

draga *** functional, unde scrie acolo ca zelensky l-a rugat pe johnson? schimba dioptriile! propaganda ruseasca este pe RT si ria novosti dacan-ai aflat inca. eu am postat un comunicat oficial, cum a declarat, de ex. Iohannis despre "Romania educata" program pe care tu, in mod cert, l-ai ratat.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

zorrozabal
zorrozabal  •  29 Martie 2022, 14:43
Postat de abavati pe 29 Martie 2022, 13:41

1) "Businessman Roman Abramovich is involved in ensuring certain contacts between the Russian and Ukrainian sides. This was announced on Tuesday, March 29, by the press secretary of the President of the Russian Federation Dmitry Peskov." - anunt oficial de la Kremlin 2) clown-ul zelensky i-a rugat pe americani sa-l lase mai usor pe abramovicicu prostiile lor cu sechestrari, inghetari, etc. 3) Boris (Johnson) nu cred ca-si doreste revolta a microbistilor bagand in faliment Chelsea, ultima castigatoare a UCL, si asa suporterii ;ui Chelsea scandeaza la fiecare meci "Roman, Roman". 4) iar aia cu "neamul ales" inseamna ca esti chiar prost degeaba, cu toata dragostea

Pai ce faci?Redai COMENTARIUL lui Peșcov despre„știrea”ca Zelenski l-ar fi rugat pe Johnson sa „ierte Chelsea” și pe Abramovici?(Apropo,pai ce zic cei de la Moscova,nu mai e „propaganda”?!Cât despre tine,ramâne cum am zis:astfel de„știri”sunt pentru prostime!Iar tu...ți-ai pus singur mâna in cap!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează