OPINII  »  EDITORIAL

Cum a putut să joace dopat la Mondial?

Editorial Theodor Jumătate
Editorial Theodor Jumătate

Articol de - Publicat duminica, 22 octombrie 2023 13:40 / Actualizat duminica, 22 octombrie 2023 13:51

Papu Gomez a fost depistat pozitiv înaintea turneului final, dar a jucat cu dispensă și a cucerit titlul mondial. La fel, i s-a permis să evolueze până la sfârșitul sezonului la Sevilla, câștigând Europa League. Și acum, după 11 luni, a fost exclus doi ani din fotbal. Cum e posibil?

Alejandro "Papu" Gomez, 35 de ani, campion mondial argentinian, a fost suspendat de Comisia de luptă împotriva dopajului în sport (CELAD) pentru următorii doi ani. Aproape sigur, această excludere va însemna și retragerea lui din fotbal.

O explicație naivă. A băut din siropul copilului

Gomez, ajuns în vară la Monza, nu a fost însă acum depistat pozitiv. Ci în noiembrie 2022, la un control inopinat făcut la FC Sevilla, unde juca la acea vreme. Și el, și clubul, și federația spaniolă, și cea argentiniană au știut încă de atunci.

Era terbutalină, folosită în tratamentul de astm bronșic. Sud-americanul s-a apărat, susținând că a băut din siropul de tuse al unuia dintre copiii săi pentru a scăpa de o criză nocturnă de bronhospasm. Nu a anunțat medicul Sevillei. L-a luat pur și simplu, fără să se gândească la consecințe.

Potrivit L'Equipe, terbutalina e inclusă de WADA la categoria S3 de beta2 agoniști, substanțe specifice. Poate fi ingerată accidental și folosirea ei nu generează o suspendare automată.

L-ai scutit, apoi l-ai exclus doi ani!

Totuși, nu înțeleg. Un Campionat Mondial bătea la ușă. Iar Papu era convocat de Lionel Scaloni la naționala albiceleste. Cum îl lași să participe două meciuri la turneu deși tocmai fusese prins dopat? Și apoi îi permiți să evolueze tot restul sezonului la Sevilla, inclusiv în semifinalele Europa League. Iar după 11 luni decizi că trebuie suspendat doi ani! 

Dacă iei acum o asemenea decizie, radicală, înseamnă că era vinovat și în noiembrie 2022. Dar în acel moment nu i-ai interzis să intre pe teren.

Cum a putut să joace dopat la Mondial?
Papu Gomez a devenit campion mondial cu Argentina în decembrie 2022 // sursă foto: Guliver/gettyimages

Cum a putut juca la Mondial? Cu dispensă! O scutire într-un caz pentru care îl excluzi ulterior doi ani din sport!

Dacă ar fi marcat 3 goluri în fiecare finală?

Autoritățile antidoping ar vrea să i se retragă lui Gomez titlul mondial și să i se anuleze performanța din Europa League. I-au zis că e OK să joace, însă îi iau trofeele un an mai târziu. Încă o dată, aceeași întrebare: cum putea fi bun atunci?

Argentina nu riscă să piardă trofeul, nici Sevilla. Doi jucători ar trebui depistați pozitiv în acele formații. 

Dar dacă Papu ar fi jucat în finala CM și ar fi marcat nu unul, ci trei goluri împotriva Franței. Hattrick! Și ar fi fost 3-0 scor final. La Sevilla - Roma, la fel. Cum ar fi procedat? Ar fi repetat că e nevoie de minimum doi dopați în echipă? E ridicol! Ca tot acest caz. Ca multe alte cazuri.


Comentarii (4)
Adriann_1
Adriann_1  •  22 Octombrie 2023, 17:11

E penibila o asemenea suspendare cata vreme produsul este disponibil la vanzare libera fara reteta si poate fi ingerat accidental. Practic e cam aceeasi situatie cu celebrul Nurofen...

romeomocan668
romeomocan668  •  22 Octombrie 2023, 15:05

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

marius1979
marius1979  •  22 Octombrie 2023, 15:03

*** Si apoi te inchinai aici Argentinei cu osanale si lacrimi de fericire ca la idolii barbosi din biserici. Tu esti om serios?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează