OPINII  »  EDITORIAL

Dansează, Vini!

Articol de - Publicat duminica, 18 septembrie 2022 11:43 / Actualizat duminica, 18 septembrie 2022 12:02

Nimic nu mă enervează mai rău decât discriminarea. Rasism, sexism, homofobie, xenofobie, toate îmi provoacă repulsie.

Și mă enervează la fel de mult cei care te ironizează în această luptă împotriva nedreptății: „Ești corect politic”. Nu, să combați josnicia nu e corectitudine politică. E suflet, e empatie.

Cum poți să taci când un om e ucis de un polițist, sufocat cu genunchiul pe gât, doar pentru că e de culoare?! Sau când altuia i se spune maimuță?!

Vinicius, copilul teribil al Madridului, a fost numit maimuță pentru că dansează la goluri. Așa se bucură brazilianul după ce marchează, prin dans. E fericire. Și, la fericire, Pedro Bravo, un impresar, președintele Asociației agenților spanioli, a răspuns cu o insultă într-o emisiune în direct, la El Chiringuito. N-a fost deloc Bravo. Detestabil!

Dansează, Vini!
Vinicius Junior e victima unui scandal de rasism în Spania

Ulterior, agentul s-a răsucit, nu pentru că ar fi prețuit sentimentele lui Vinicius. A realizat doar magnitudinea reacției lumii fotbalului împotriva sa și încerca să scape, pledându-și nevinovăția. Susținea că nu e rasist, voia să transmită doar că „face prostii”.

Cea mai stupidă explicație. Și n-o crede nimeni. Tot rasist e. Nu i te poți adresa nimănui astfel, „ești maimuță”, și după să afirmi că n-ai vrut să-l jignești.

Cel mai frumos răspuns, și cel mai incisiv, i l-a dat chiar Vini.

„Cât timp culoarea pielii e mai importantă decât lumina din ochi, războiul nu se va opri. Am acest mesaj tatuat, am acest gând permanent în minte”, a comentat atacantul sud-american.

Nu s-a oprit. „Ei spun că fericirea e enervantă. Fericirea unui brazilian de culoare care câștigă în Europa deranjează și mai mult. Dar dorința de a învinge, zâmbetul meu și sclipirea din ochi reprezintă mult mai mult”.

A încheiat cu un anunț. „Totul se încheie mereu cu o scuză: «Am fost înțeles greșit». Vă repet, rasiștilor: nu mă voi opri din dansat! Chiar dacă e pe Sambadrome, pe Bernabéu sau oriunde în altă parte”.

E răspunsul ideal, Vini! Nu te opri. Dansează și mai frenetic după fiecare gol. Păstrează bucuria jocului și arată-le tuturor că acesta ești tu și nimic nu te va schimba.


Comentarii (11)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  19 Septembrie 2022, 09:09
Postat de unirea99 pe 18 Septembrie 2022, 16:08

Excelent articol. "Libertatea de expresie" nu inseamna ca poti numi pe cineva (invariabil din echipa adversa) maimuta. Desigur, daca esti "ultras" bucurestean, craiovean, nu poti sa NU fii rasist, homofob, sexist, etc. Este ilegal.

Știi să faci diferența între ***? Confuzia asta e tipică celor care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Există și un termen pentru asta, dar nu-l pot scrie, pentru că gsp-ul cel democratic( ăla care se bate cu xenofobia, rasismul, misoginismul etc) mi l-ar cenzura imediat.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

DjimZmit
DjimZmit  •  19 Septembrie 2022, 04:48
Postat de ionescugeorge77 pe 18 Septembrie 2022, 12:39

...nu intereseaza pe nimeni acest articol ...

Te inseli... e 100% komisar... auzi, cica "cum poți să taci când un om e ucis de un polițist, sufocat cu genunchiul pe gât, doar pentru că e de culoare?! "... A uitat sa mentioneze ca era un *** in primul rand, si dupa aia de culoare... Iar despre Vini, tare poetic se exprima... mai sa cred ca sunt cuvintele lui...:) George Floyd’s Criminal Past George Floyd moved to Minneapolis in 2014 after being released from prison in Houston, Texas following an arrest for aggravated robbery On May 25, 2020, Floyd was arrested for passing a counterfeit $20 bill at a grocery store in Minneapolis He was under the influence of fentanyl and methamphetamine at the time of arrest Floyd has more than a decade-old criminal history at the time of the arrest and went to jail for atleast 5 times George Floyd was the ringleader of a violent home invasion He plead guilty to entering a woman’s home, pointing a gun at her stomach and searching the home for drugs and money, according to court records Floyd was sentenced to 10 months in state jail for possession of cocaine in a December 2005 arrest He had previously been sentenced to eight months for the same offense, stemming from an October 2002 arrest Floyd was arrested in 2002 for criminal trespassing and served 30 days in jail He had another stint for a theft in August 1998

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ralffy_mr
ralffy_mr  •  19 Septembrie 2022, 01:24
Postat de ionescugeorge77 pe 18 Septembrie 2022, 17:40

...un articol bun are si multe comentarii ...acest articol este despre niste straini ...pe care nu i cunoastem ...de care nici nu ne intereseaza sa i cunoastem ...pe noi ne preocupa violenta de pe stadioanele noastre ...si cum sa fie oprita ea ...

uite s-a trezit ionescugeorge sa faca analiza calitativa pe audiente... "Pe noi nu ne intereseaza... noi nu cunoastem" .. ...dar ce sunteti voi, struti ??? Stati cu capul in nisip si nu stiti de Real Madrid sau Vinicius Jr.?? OOOhhh cata ignoranta, cata ipocrizieee. Da..aveti probleme cu violenta pe stadioanele din Romania, dar felicitari..ati gasit solutia geniala!!! Ignoranta si capul bagat in nisip!!!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează