OPINII  »  OPINIE

Mazilu la Brighton. Alt Tudor Băluță?

Editorial Theodor Jumătate
Editorial Theodor Jumătate

Articol de - Publicat marti, 23 ianuarie 2024 13:12 / Actualizat marti, 23 ianuarie 2024 14:02

De-abia transferat la Brighton, Adrian Mazilu a fost împrumutat de clubul englez înainte să descopere Premier League. E posibil ca Premier să fie doar un vis pentru el, la fel cum a fost pentru Tudor Băluță la Brighton. Un vis neîmplinit, urmat de o întoarcere la Farul după un șir de nereușite.

Adrian Mazilu avea 17 ani în iulie 2023, când a aflat că pleacă în Anglia. Împlinise 18 în momentul în care s-a transferat oficial de la Farul la Brighton, la 1 ianuarie 2024, pentru 3 milioane de euro. Totul suna atât de frumos. Puștiul visa la Premier League. Va și juca în Premier League? Posibil să rămână doar un vis pentru el. Și pentru el.

Tudor Băluță aproape că nu a existat la Brighton. Doar 9 luni. Zero minute în Premier

Și Tudor Băluță, care era tot jucătorul lui Gică Hagi, la Viitorul, își făcuse speranțe până la cer semnând cu Brighton. A fost o imensă dezamăgire, un șir de împrumuturi și de reveniri fără succes, o lungă serie de nereușite, un mare pas în spate, pierzându-și ritmul și ieșind din fotbal o lungă perioadă.

Mazilu la Brighton. Alt Tudor Băluță?
Tudor Băluță, în decembrie 2019, într-un meci pentru Brighton U23 cu Newport County Foto: Guliver/GettyImages

Povestea lui Băluță la Brighton a început bine, s-a terminat rău. Centrul poveștii e aproape de zero. Aproape că nu a existat la Brighton. În trei ani și jumătate, de la transferul în Anglia la despărțirea oficială de alb-albaștri, a fost efectiv sub contract cu Brighton numai 9 luni și nu a realizat ce înseamnă Premier League. Pentru că nu a jucat niciodată în Premier. Nici măcar un minut.

Un singur meci oficial în tricoul primei echipe a lui Brighton

Tânărul mijlocaș valora 4,5 milioane de euro în 2019. A fost cumpărat cu 2,9 milioane în ianuarie, la nici 20 de ani, dar împrumutat la Viitorul până la sfârșitul acelui sezon.

Ajuns la Brighton, a fost de trei ori rezervă în Premier. Atât. A apărut pe teren o singură dată printre „pescăruși", în Cupa Ligii, 90 de minute la 1-3 cu Aston Villa. În rest, a purtat numai tricoul echipei U23 în campionatul de „tineret".

La 23 de ani, a repornit de jos. Cotă scăzută, națională pierdută

În ianuarie 2020, a fost cedat în Olanda, la ADO Den Haag, o modestă formație batavă. Doar patru partide în prima divizie. S-a întors la Brighton pentru a avea de unde pleca, încă o dată. Alt împrumut, în toamna aceluiași an, la Dinamo Kiev, unde a prins nouă minute în trei jocuri, înainte de a se accidenta grav și de a rata și stagiunea 2021-2022.

Într-un final, Brighton l-a trimis la Farul, definitiv, gratis, în vara lui 2022. Cota lui scăzuse de la 4,5 la 1,8 milioane de euro și nu mai era jucător de echipa națională. La 23 de ani, a repornit de jos, mult sub ce reprezenta el în 2019.

Adrian Mazilu a fost împrumutat la o echipă măcinată de probleme. Umbra lui Vitesse

Adrian Mazilu s-a bucurat de transferul la Brighton, dar ar putea pleca pe drumul lui Băluță. În vara trecută, directorul tehnic al clubului englez, David Weir, spunea că „vom urmări progresul făcut până în ianuarie și vom hotărî pașii viitori pentru el".

Mazilu la Brighton. Alt Tudor Băluță?
Adrian Mazilu a fost prezentat la Vitesse Arnhem. Ar trebui să revină la Brighton în vară Foto: Imago

Prima decizie, să îl împrumute fără să știe ce înseamnă Brighton. Imediat, a fost trimis în Olanda, la Vitesse Arnhem, o umbră a echipei ce a fost cândva, aflată acum pe ultimul loc în Eredivisie, cu 12 înfrângeri în 18 etape. Și mai slabă decât era Den Haag în 2020 pentru Băluță.

Acolo va trebui Mazilu să se integreze, într-o formație măcinată de probleme. Dacă nu se va impune la Vitesse, într-o situație extrem de dificilă, nu va juca nici la Brighton. Se va întoarce, dar va fi împrumutat. Încă o dată și încă o dată... Și, într-un alt final, similar cu al lui Băluță, s-ar putea întoarce la Farul.


Comentarii (19)
gorobete
gorobete  •  04 Februarie 2024, 20:39

Daca ai *** in loc de creier și ești ***...good for You!! Scriu unde vreau când vreau și ce vreau nu trebuie sa vina un obscurantist cu sfaturi...***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

viola_sempre
viola_sempre  •  24 Ianuarie 2024, 16:28

Ca de obicei Theodor si un Sfert exagereaza cu laudele lui pana acolo incat devine gretos. Sigur, nu e vina lui Man ca gsp si acest un Sfert au facut din lingusire o adevarata arta! La fel a facut domnul si un Sfert si cu Hagi jr. Cand scotienii nu stiau cum sa scape de puiul de „rege”, Theodor si un Sfert explica el cum intreaga echipa a celor de la Rangers se va construi in jurul lui. Apoi, alungat si imprumutat in Spania, Hagi jr devenea in viziunea lui un Sfert noul lider al echipei. Doar ca ce sa-i faci, dupa cateva meciuri spaniolii nu stiu cum sa scape de el, iar EL Mundo Deportivo a scris ca e cu o clasa sub ceilalti jucatori de la Alaves. Care Aleves evident ca nu e o mare echipa. Dar domnul si un Sfert nu linguseste doar, uneori face pe ironicul. Si cu cine sa fie el ironic daca nu cu aia de ii permite gsp. Niciodata cu un gigist sau cu un pui de rege, aia trebuie laudati non stop! In schimb, Theodor si un Sfert e ironic la culme cu Horatiu Moldovan si cu pustiul Mazilu. Trage foc de voie in ei ca nu-s gigisti si il ironizeaza pe primul ca a plecat pe bani putini, pe al doilea ca englezii il vor imprumuta. Nu vede si un Sfert ca Atletico e cu 2 clase peste Alaves sau Parma sau ca Mazilu o fi el imprumutat, dar nu la o echipa de retrogradare in Turcia (cum s-a intamplat cu fecesebistul Morutan de care nu stia Galata cum sa scape, dar pe care si un Sfert il elogia si spunea ca are un dribling si executii ca nimeni altcineva).

alexalex
alexalex  •  23 Ianuarie 2024, 17:53
Postat de Bolocan.Fotbal pe 23 Ianuarie 2024, 17:37

Nici autorul articolului si nici vreun om din comentarii nu are putin HABAR despre legile aparute de la BREXIT si cum echipele din Anglia sunt nevoite sa isi structureze loturile si echipele. Oamenii din comentarii n-au aceasta obligatie, ca ei sunt consumatori... dar cine le scrie, cum e posibil?

Adică tu chiar esti naiv sa crezi că Mazilu a fost împrumutat din cauza brexitului ,el era o tânără speranță ,se remarcase la antrenamente ,a arătat potențial dar ghinion cum ar spune Klaus din cauza de brexit se restructurează lotul și cine pleacă chiar Mazilu

Vezi toate comentariile (19)
Comentează