OPINII  »  EDITORIAL

Pelé și Diego. Rivalitate. Și iubire

Articol de - Publicat vineri, 30 decembrie 2022 11:37 / Actualizat vineri, 30 decembrie 2022 11:45

Marii zei ai istoriei fotbalului, un brazilian și un argentinian, s-au atacat de-a lungul timpului, dar marea lor dragoste, fotbalul, i-a unit în cele din urmă. Pelé cânta cândva: „Tu vrei să fii eu, eu vreau să fiu tu”.

„Ce veste tristă! Eu mi-am pierdut un mare prieten, iar lumea a pierdut o legendă. Într-o zi, sper să putem juca fotbal împreună în Rai”. Acestea erau cuvintele lui Pelé pe 25 noiembrie 2020, când Diego s-a stins, la 60 de ani.

Doi mari fotbaliști, poate cei mai mari, nu au fost mereu unul lângă celălalt, umăr la umăr. Unul era brazilian, altul argentinian, și rivalitatea țărilor i-a făcut să intre și ei în conflict. Nu o dată s-au certat. Au evidențiat defectele celuilalt în declarații tăioase, fiecare pentru a arăta că el a fost cel mai mare.

O Globo ne reamintește ce spunea la un moment dat Pelé, că „Maradona are doar piciorul stâng, a fost un exemplu prost și singurul său gol important a fost cu mâna”. „Perla Neagră” uita de „golul secolului”, evidențiind „La mano de Dios”, ambele marcate la Mondialul din 1986, când Argentina a învins în „sferturi” Anglia cu 2-1 în ascensiunea spre titlu.

„El Pibe de Oro” îi răspundea mult mai dur în 1998, la o televiziune argentiniană: „Pelé este un sclav. Și-a vândut inima FIFA. Lui îi plac banii mai mult decât somnul”.

Cu timpul, s-au liniștit. Au realizat că fiecare e unic, că ambii sunt la fel de mari pentru istoria fotbalului. S-au apropiat. S-au împrietenit. S-au iubit.

Odată, s-au întâlnit și jurnalistul Celso Unzelte, de la ESPN Brasil, a povestit că Pelé i-a cântat la chitară lui Diego: „Cine sunt eu, Maradona? Cine ești tu? Tu vrei să fii eu, eu vreau să fiu tu”.

În 2005, Diego l-a invitat la premiera show-ului său La Noche del 10. Cei doi au încheiat jonglând împreună mingea cu capul. Zâmbeau fericiți.

Pelé și Diego. Rivalitate. Și iubire

La sfârșitul acelei emisiuni, și-a amintit Ronaldo George Helal, sociolog și profesor la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro, Maradona a fost întrebat cine a fost mai bun. A răspuns superb: „Mama mea crede că eu am fost, mama lui crede că el a fost”.

Joi, la doi ani și o lună distanță după dispariția argentinianului, brazilianul s-a ridicat și el la Cer. Amândoi în aceeași echipă. Pelé și Diego. Pentru eternitate.


Comentarii (3)
BindenDanDat
BindenDanDat  •  30 Decembrie 2022, 20:11
Postat de belagio pe 30 Decembrie 2022, 18:47

Dar doar cand simtea mirosul ierburilor din camera lui Diego...

Oh, that's a really nasty thought. In plus, Pele era stelist de mic, asa cum a declarat-o handbalistei de 50 ani, blonda.

belagio
belagio  •  30 Decembrie 2022, 18:47
Postat de BindenDanDat pe 30 Decembrie 2022, 12:02

Se stie insa că numai mama lui Diego avea dreptate…

Dar doar cand simtea mirosul ierburilor din camera lui Diego...

BindenDanDat
BindenDanDat  •  30 Decembrie 2022, 12:02

Se stie insa că numai mama lui Diego avea dreptate…

Vezi toate comentariile (3)
Comentează