OPINII  »  EDITORIAL

Agent și tată

Articol de - Publicat vineri, 06 mai 2022 09:38 / Actualizat vineri, 06 mai 2022 09:48

Se crede că Mino Raiola a fost de profesie agent sau comerciant global de superstaruri. Raiola a fost bogat, a cunoscut tot ce e jocul ascuns în fotbal, a fost invidiat și detestat, dar impresariatul nu-l descrie în întregime. 

Detaliile vieții lui curmate la 54 de ani spun că Raiola a fost mai curând producător de noroc și tată de jucători.

Ca atâți alți italieni sudici, Raiola a suferit de o deformare câștigătoare. Mult superior propriei staturi, Raiola a luat în primire viața pe baze solide. A înțeles de la o bunică analfabetă și hiperisteață că destinul colaborează dacă îi așterni cum se cuvine. Și s-a pus pe treabă zgomotos, trecând prin uși, prejudecăți și societăți. A învățat șapte limbi, dar, mai întâi, a intrat în afaceri. Prima: un contract nemaiauzit cu Haarlem. Ca șef al centrului de juniori a obținut o pereche de bocanci noi și scutirea de impozite, pe motiv de activități culturale.

Agent și tată
Mino Raiola

A urmat o achiziție de restaurant, vândut unor developeri. Raiola făcea primul milion. Un personaj strident, extras din scenele refuzate de Sopranos, începea să circule prin cele mai scumpe hoteluri și restaurante europene, însoțit de tineri în trening. De la Bergkamp la Ibrahimovici, Balotelli, Verratti și Haaland, toți aveau să afle că nu știu ce e cu talentul lor. Așezat pe un tron înfipt în capul clientului, Raiola explica brutal: dacă vrei să fii mare, pui familia, prietenii, țara și impozitele pe planul doi, după fotbal. De rest se ocupă Raiola.

Exemplu: Balotelli sună să întrebe cum stinge un incendiu în bucătărie. Sfat: chemi pompierii, la numărul cutare. Ibrahimovici: ce fac la Barcelona? Sfat: te antrenezi, îți lungești cariera, până la 40 de ani și schimbi clubul la 3-4 ani. 

Raiola a fost divinizat de o generație de tineri milionari care au intrat în fotbal fără să știe drumul mai departe. Întâlnirea cu acest om vorbăreț și inepuizabil a fost palma care i-a lovit peste ochi și le-a umplut buzunarele cu pragmatism. Agentul Raiola le-a fost geografie, armată, profesor și tată.


Comentarii (1)
emil1986
emil1986  •  06 Mai 2022, 10:41

Cei care l-au apostrofat pe Mino, care l-au comparat cu Giovani, l-au ironizat pentru ca nu corbea corect limba italiana, el fiind nascut in Italia, dar de la 1 an a trait si a facut scoala in Olanda, sa citeasca cu atentie acest editorial. Poate, poate pricep si ei ceva si-si vor schimba parerea fata de acest urias impresar.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează