OPINII  »  EDITORIAL

Anglia a jucat bine. Dar nu suficient de bine

Articol de - Publicat joi, 15 decembrie 2022 10:24 / Actualizat joi, 15 decembrie 2022 10:24

Se poate numi asta progres? Măcar dintr-un punct de vedere, da. Anglia a reușit cea mai decentă eliminare de la Cupa Mondială 1990 încoace. Cu o echipă excelentă și, pe alocuri, supradotată, Anglia a jucat bine meciul cu Franța, dar nu destul de bine. 

Diferența care a dat Franței victoria a fost vizibilă din primul minut. Franța poate combina înaintând, Anglia poate combina doar cu reducerea vitezei de înaintare.

Pregătirea acțiunilor „din spate” e o problemă care depășește tehnic și mental stoperii englezi. Stones și Maguire au făcut un turneu excelent defensiv, dar nu pot susține prima fază a construcției. 

Cealaltă absență funcțională a echipei e liderul natural. Anglia nu a avut un jucător cu inteligența și viziunea lui Griezmann. În consecință, efortul a trebuit să înlocuiască distribuția. Cazul lui Foden, concediat pe flancul stâng, e hilar.

În sfârșit, Anglia se putea agăța de meci, dar decizia privitoare la al doilea penalty a arătat o lipsă de intuiție gravă. Kane a insistat, poate, din dorința de deveni golgheterul naționalei, depășindu-l pe Rooney. 

Englezii au o vorbă de care tot englezii naționalei lui Southgate n-au ținut seama: don’t push your luck! Nu-ți forța norocul! Măcar superstiția i-ar fi putut face pe englezi să trimită pe altcineva la al doilea penalty.

Dar problema de bază e lipsa de viziune, iar asta înseamnă Gareth Southgate. Nimeni n-ar putea spune de ce și cum a ajuns Southgate la cârma naționalei. În Anglia, procesul de desemnare a selecționerului e birocratic, obscur și prudent, adică absolut diferit de practica la nivel de club, în cele patru ligi engleze. Southagte e un om decent și mediocru. 

Scânteia, curajul și inovația îi par mai degrabă riscuri. Dacă Southgate va demisiona, cum se zvonește-pregătește, candidații în cursă promit ceva diferit. Pochettino, Tuchel și, mai puțin, Brendan Rogers.

Eliminarea Angliei spune mult despre cea mai importantă valoare din spatele fotbalului câștigător: controlul asupra elementelor dificile. Adică asupra mingii, unde tehnică înseamnă soluții sub presiune sau în regim de viteză. Și atitudinea de cuceritor. Amândouă ar putea da Franței titlul mondial.

TRU (Londra)


Comentarii (8)
666piturca
666piturca  •  15 Decembrie 2022, 21:24
Postat de parpalache pe 15 Decembrie 2022, 13:32

E un mister!In deceniul 1975-1985(pâna la suspendarea de dupa Hyessel),echipele engleze dominau Europa!Aston Villa,Nothingham Forrest,Liverpool!Intr-o perioada in care nu aveau straini-ca acum!Dominau Europa cu...fotbalul englezesc!Dar la naționala niciodata nu au obținut trofee(cu excepția World Cup din 1966)!Se pare ca nu-i intereseaza prea mult!

Acum ii interesează… dar, o îngenunchere nu e întotdeauna de ajuns***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

666piturca
666piturca  •  15 Decembrie 2022, 21:23
Postat de fibra pe 15 Decembrie 2022, 18:57

Si uite asa englezii dupa atatea asezari in genunchi s-au ridicat si au plecat in insula.

:) asa cum si trebuia :) Great comment, BTW

666piturca
666piturca  •  15 Decembrie 2022, 21:22
Postat de Quem pe 15 Decembrie 2022, 12:44

Anglia îl are Southgate, Franța pe Deschamp. Angliei îi trebuie un selecționer tip Ferguson, ca să câștige Cupe mondiale și europene sau să poată să gestioneze momente critice sau delicate din timpul meciurilor. Deschamp și francezii lui rapizi sunt favoriți în fața lui Messi și muncitorilor lui inimoși. Deschamp a fost căpitan în echipa legendelor, Zidane, T. Henry, Desailly, Vieira, și a știe cum să gestioneze momentele grele din teren și de pe margine. Deschamp are de partea lui experiența vastă a bătăliilor (înfrângeri și victorii) din finale pe trofee de când a cucerit C. League cu Marseille. Messi are de partea lui inima, puterea de luptă și pasiunea, toată planeta și poate și arbitrajul, dar nu cred că va fi de ajuns ca el să triumfe.

Depinde. Depinde da cat de repede isi primește penalty-ul tradițional.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează