OPINII  »  EDITORIAL

Ăsta sau ăsta?

Articol de - Publicat vineri, 21 mai 2021 09:15 / Actualizat vineri, 21 mai 2021 09:21

Baggies se spunea, pe la 1870, pantalonilor largi purtați de oțelari în turnătoriile din Black County. Black County se cheamă, și azi, acea felie din Anglia luată la înnegrit de coșurile fabricilor, încă de pe la 1830. 

Oțelarii au făcut o echipă în 1878 și i-au zis West Bromwich Albion. Rivalii de la Aston Villa i-au luat în râs și le-au dat porecla baggies. 

West Brom e aspră și, normal, stadionul ei s-a chemat Hawthorns (Mărăcinișul) spre a nu se confunda cu noblețea pastorală a gazoanelor anglo-perfecte.

Săraci și brutali. Baggies joacă fotbal aerian distrugător și la sol de oase rupător. West Brom a fost mereu echipa paleolitică a fotbalului preistoric englez. Mai citit, Guardiola i-a spus "medievală". 

Duminica trecută, West Brom era deja retrogradată. Sam Allardyce, zis și Big Sam, nu i-a putut salva. Big Sam e ultimul "medieval" în Premier League. Alergi până îți iese diafragma, rupi oase și sari la cap de câteva mii de ori pe meci. Asta înveți de la Big Sam. Ăsta e fotbalul. 

Duminica trecută, West Brom, retrogradata, a jucat cu Liverpool ca și cum urma să câștige Liga Campionilor. Asta e tradiția și condiția în fotbalul englez. Te bați de pe targă cu dușmanul.

Ăsta sau ăsta?
Sam Allardyce (foto: Guliver/Getty Images)

În minutul 94 și ceva, la 1-1, Big Sam era sigur că va încheia al șaselea meci fără înfrângere cu Liverpool. Big Sam e coșmarul lui Klopp. 

Din minutul 94 și ceva, coșmarul lui Big Sam e Alisson. Portarul lung, atletic și calm al lui Liverpool a urcat la un corner și a zvâcnit perfect sub o centrare. Alisson a înscris ca un vârf rutinat. 

Big Sam i-a strîns mâna lui Klopp și i-a spus: "Ne-ați omorât cu portarul, în ultima secundă. Ăsta e fotbalul!" Și a plecat să-și vadă de corvezi în B sau la orice club va avea nevoie de un om dintr-o bucată neșlefuită.

Cu o zi înainte, pe Wembley, Leicester bătea Chelsea în finala Cupei. La sfârșit, doi șlefuiți politic, titulari la Leicester, au desfășurat un steag palestinian. Ăsta e fotbalul?


Comentarii (3)
connjimmy12
connjimmy12  •  25 Mai 2021, 12:50

Frumoasa istorie, ati ramas singurul ziarist din aceasta publicatie care merita citit, restul sunt o apa si un pamant. Felicitari pentru editorial!

dragan
dragan  •  23 Mai 2021, 20:50

in plus: un alt slefuit politic- de data asta de la Paris (FC?), domnul Le Drian-vorbea (cu nesatul nepotrivit) despre apartheidul posibil din (viitorul) Tel Aviv! asta in timp ce sute de mii de evrei francezi au parasit Franta (fraterna), definitiv, in ultimii trei-patru ani! de bine si (probabil) de plictiseala! astept, la fel de plictisit, ziua in care colegii domnului Le Drian vor renunta la sudul Lyon-ului (pina-n Djerba, via Marsilia!) si vor intelege ca singura solutie e sa faca din Nisa o baza Hamas si din Franta o uniune de (cel putin) doua state! cum sintem (niste) francofoni, sint convins ca supravietuitorii discutiilor amicale vor fi asteptati la Nadlac- cu piine si (cei mai multi) cu sare! domnul Mbappe? daca e dispus sa faca ce spune becali si daca se prinde care-i treaba cu ortodoxismul de peluza, are viitorul asigurat- totul e sa se lase schimbat la pauza!

grucelii
grucelii  •  23 Mai 2021, 17:06

Superb articol, așa cum doar Traian Ungureanu știe să scrie. Nea Traian, editorialele dumitale sunt adevărate poezii.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close