OPINII  »  EDITORIAL

City după Gillingham

Articol de - Publicat miercuri, 07 iunie 2023 14:59 / Actualizat miercuri, 07 iunie 2023 15:05

Incursiune în istoria „cetățenilor”, trecerea de la sărăcie lucie la bogăție nemăsurată și recunoștința dincolo de timp pentru un nume uitat: Paul Dickov

Rareori a fost inevitabilul mai inevitabil. Man City va prelua Ligia Campionilor, obligată de inerția perfecțiunii. Inter va semna de prezență și va avea tot dreptul să povestească, apoi, că a fost martor și pacient al unei operații despre care știe doar că a durat 90 de minute.

Dzeko între City și Inter

Au trecut 7 ani de când Edin Dzeko a plecat de la City. Pe atunci, City lăsa impresia uneia din acele echipe care reușesc o apariție nescontată și trecătoare la vârf. Între timp, Dzeko a ajuns la Inter, Inter într-o finală fără speranță, iar fotbalul în proprietatea Imperiului City, unde face figură de joc de casă. 

City deține fotbalul și povestea acestei capturi pare complet lipsită de dramă și accident. Arheologia nu tocmai îndepărtată spune cu totul altceva.

Povești din orașul Manchester

În mai 1998, „tripla” totală ajungea pentru prima oară la Manchester. Un mare club local confisca Premier League și F.A.Cup, după care sustrăgea Liga Campionilor în ultimele 90 de secunde ale finalei. Nu era City. Era United, ediția unicat Ferguson. City se ocupa cu altceva.

City după Gillingham
Paul Dickov, în tricoul lui Manchester City FOTO: Imago

Barajul care schimba destinul

Cu supraviețuirea. La patru zile după United plus Destinul vs. Bayern minus Norocul 2-1, City juca o finală obscură pe Wembley. Un baraj pentru promovare. Cel mai neînțeles meci al ultimilor 25 de ani le aducea în teren pe Man City și Gillingham.

Miza: evadarea din Liga a treia. City retrogradase în sezonul anterior și știa că încă un an în Liga a treia ar putea însemna scufundarea definitivă.

Finul a marcat în poarta nașului și l-a retrogradat

Și United, și City au folosit, atunci, aceleași mijloace, în două finale așezate deasupra, respectiv dedesubtul Europei. Mai exact, ceva neprogramat și fatal. O alianță subită cu șansa. United a pedepsit pervers Bayern cu două goluri inexplicabile în minutul 90. 

City a procedat încă mai șocant. În minutul 90, Gillingham avea 2-0 și City rămînea în Liga a treia. În minutul 94, Paul Dickov a egalat. Pentru a extinde dezmățul, trebuie amintit că Dickov a marcat în poarta apărată de nașul lui, portar titular la Gillingham.

Drama a continuat cu prelungiri chinuite și sterpe. După care City a câștigat la penaltyuri și a ieșit din groapă. Paul Dickov e venerat în continuare pe Etihad, unde e considerat Salvator și Întemeietor al Viitorului.

A învia pe eșafod

Au urmat, pe curbe contrare, declinul Casei Ferguson și ascensiunea Corporației Abu Dhabiola. Istoria acelor zile uitate de mai 1998 spune că dominația ermetică de azi a devenit posibilă numai și numai după ce Man City a înviat pe eșafod, în timpul execuției. 

Atunci, totul părea bezmetic, de neînțeles și, în orice caz, minor. Gillingham e și azi în Liga a treia.


Comentarii (14)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  08 Iunie 2023, 15:51

...nene TRU esti glumet ...in marea Britanie saracie lucie ?...Mancester Cyty era un club sarac lipit ?...in Romania ce fel de saracie era ?

tyler_durden
tyler_durden  •  08 Iunie 2023, 04:35

Cu riscul de a ma repeta.. ca vad ca toata redactia a crescut cu postere cu Guardiola deasupra patului.. de unde atata certitudine, atata inevitabil? Pana acum au reusit sa evite in cativa ani.. nu 1-2.. si si atunci erau favoriti, in ultimii 4-5 ani cel putin aveau o cota la UCL de zici ca se temeau de faliment casele de pariuri. Au jucat chiar o finala.. in care ce sa vezi? Erau chiar favoriti, dar au reusit totusi sa nu dezamageasca. Un articol slab, neglijent (1998, serios?!; League Two e liga a patra, maestre). Tot ce am inteles e cu cine tine autorul. Sau se vrea un pont la pariuri? Castiga City in 90 de minute cota 1.45? Halal pont. Prefer sa merg pe 8-ul lui Inter, cel putin pic de pe un cal frumos daca e, nu ma fac de ras pariandu-mi reputatia pe o bucata scumpa de plastic. Mai bine ne povesteai despre cum e huiduit imnul Champions League pe marele Emptyhad, ce sanctiuni ii pasc pentru toate potlogariile (a se citi geniul tactic al lui Pep pentru fani) sau cum a iesit Pep basma curata dupa ce a fost gasit dopat ca jucator. Subiecte mult mai ofertante decat un meci pe care nimeni nu l-a vazut si de care nimanui nu-i pasa. Manchester City nu are fani adevarati in afara orasului, nu este un club care sa starneasca mari pasiuni, e o echipa in care s-a aruncat cu bani si pentru care nu exista reguli, doar preturi, Capitalism City FC..

danglumetu
danglumetu  •  07 Iunie 2023, 22:34
Postat de Poliakov pe 07 Iunie 2023, 22:23

Ce articol ciudat...TRU, te pregatesti de infringere? E clar ca nu te pricepi la fotbal. Mai clar, nu intelegi fotbalul englezesc. Manchester City (de azi) nu are nimic in comun cu Perfidul Albion.Nimic! Bag sama ca esti doar un laudator al lui Pep Guardiola. Sa fie primit!! Eu ma pricep putin, stiam ca Steaua o va bate pe Barcelona...Uite, ca sa ma verifici, te avertizez ca Haland nu va marca! Lasa-te de fotbal, e mai bine in política...

pai ce sa mai caute in politica? pai daca TRAIAN(ghici care?) nue, nimic nu e!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează