OPINII  »  EDITORIAL

Despre fotbal

Articol de - Publicat vineri, 29 iulie 2022 10:07 / Actualizat vineri, 29 iulie 2022 10:09

Cine îl poate contrazice pe editorialistul englez care a scris recent că fotbalul european se mută la Las Vegas? Istoria, dar pentru asta trebuie să mai așteptăm. 

Deocamdată și pentru viitorul previzibil, direcția de deplasare e clară, deși nimeni nu știe ce-l așteaptă la capăt: paradisul sau falimentul. Joan Laporta crede că știe și împinge Barcelona spre capăt.

Cu datorii de aproape 2 miliarde de euro, Barcelona a intrat într-o sesiune de magie-escrocherie-nebunie. Depinde de observator. Certă e doar asemănarea cu Las Vegas, locul în care oamenii își pierd banii și mințile. În ce ordine, nu e clar. Pentru Laporta, mai întâi vin banii. 

Mai exact, banii pe care Barcelona nu-i are, dar îi poate vinde. Un sfert din veniturile de televizare presupuse pentru următorii 20 de ani a fost vândut unui agregat financiar american (Sixth Street). 

Pasul următor ar putea fi vânzarea unei treimi din veniturile publicitare. Iar pasul legal e deja un contraatac, alături de Real și Juventus.

Contestația lor asupra monopolului UEFA se judecă la Curtea Europeană de Justiție. În caz de succes, Super Liga Europeană va deveni fapt, salvând Barcelona și omorându-i datoriile. 

După ce a înghițit structura de venituri LaLiga și schema de distribuție Champions League, Barcelona mai are de canibalizat un singur lucru: restul. 

Despre fotbal
Robert Lewandowski/ foto Twitter @FC Barcelona

Între timp, imaginea trebuie menținută și Barça vinde jucători necesari (De Jong), cumpărând jucători de care nu are nevoie Lewandowski (cu o lună sub 34 de ani) și Raphinha (de la Leeds, adică nu tocmai certificat).

Operațiunea e un joc de farfurii ținute simultan în aer de jongleuri ținuți simultan în aer de ipoteze. Cine se întreabă unde e fotbalul în tot acest turbion speculativ pune întrebarea greșită. De fotbal va fi vorba tot mai puțin de aici înainte. Deși toată lumea are, încă, impresia că discută despre fotbal.

TRU (Londra)


Comentarii (3)
zorrozabal
zorrozabal  •  29 Iulie 2022, 15:15

Banii-(sub forma de monede)!Sinistra invenție din sec.VII i.e.n. a regelui Midas (regatul Lidia din Asia Mica)!Prima nenorocire s-a abatut chiar asupra lui-pentru ca a trezit pofta cuceritorilor perși!Pâna atunci se practica trocul ,sau se estima valoare unui *** de ex.cu lingouri de arama-cântarite(aes=arama)!Revenind la Barcelona!Laporta ar trebui sa i-o dea lui Becali!Ca sa faca vreun schimb de terenuri cu guvernul!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1945sv0509
1945sv0509  •  29 Iulie 2022, 14:38

Nu stiu unde este fotbalul ( intrebare tru) dar stiu unde este calitatea de jurnalist sportiv a acestuia, undeva mai jos de genunchiul broastei.

666piturca
666piturca  •  29 Iulie 2022, 11:42

Too true, TRU!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează