OPINII  »  EDITORIAL

Fotbalul - supusul lui Messi

Articol de - Publicat duminica, 18 decembrie 2022 21:49 / Actualizat duminica, 18 decembrie 2022 21:50

Pe cât de poleită, pe atât de mediocră, Cupa Mondială 2022 a bifat păcatele comerțului global. Primul e trivializarea, adică efortul de politizare și inflație internă (3-4 meciuri serioase din 64). Însumând: un produs fabricat pentru a fi uitat. Deși Finala s-a opus dramatic și va rămâne.

Marele eveniment e mutația tactică. Placa tiki-taka a ieșit din scenă. Noutatea e jocul direct, ofensiv și riscant. De la Australia la Maroc, așa au jucat nevoiașii, adică echipele fără atacanți pursânge. Unde Maroc a fost un fenomen salutar și contradictoriu. Motorul formulei marocane e Walid Regragui, antrenorul care a câștigat pe defensivă și contre atletice, dar a pierdut când a crezut că poate pune echipa în poziția unui colectiv de atac.

Din păcate, nimic n-a oprit falimentul sistemelor de arbitraj. VAR există doar pentru că îl putem avea, nu pentru că previne sau elimină erori de arbitraj. Frăția tehnologiei cu incompetența arbitrilor a creat un climat nesigur și a deschis calea spre ceva periculos: camuflarea birocratică a erorii. Și din acest punct de vedere, Qatar 2022 anunță un fotbal cu viitor prefabricat și plat, foarte aproape de sterilitatea universală a muzicii pop.

Fotbalul - supusul lui Messi

Valoarea s-a restrâns la personaje ieșite din comun. Să nu trecem peste Griezmann, dispărut în final și Finală. Și să respectăm divinitatea: Lionel Messi. În postură 2022, Messi are o dimensiune de-a dreptul magico-misterioasă. Un geniu somnolent, retras într-o cunoaștere fără seamăn a jocului. Cu sau fără titlul mondial, ultimul Messi e întruparea unui raport unic. Situația în care fotbalul urmează un jucător și i se supune recunoscător, torcându-i la și în picioare.


Comentarii (5)
Acidutzu_67
Acidutzu_67  •  19 Decembrie 2022, 11:56

Esti prea radical cu acest CM. domnule TRU...!Imi placi mai mult cand scrii despre Premiere League

Zealot
Zealot  •  19 Decembrie 2022, 04:23

Nu ne intereseaza ce aveti de zis, domnule simpatizant AUR.

marchizu2
marchizu2  •  18 Decembrie 2022, 23:35

Nu e adevarat! A fost un campionat minunat! Fotbal de calitate, surprize, rasturnari de situatie si o finala de infarct! In plus, de mult n-am mai stat cu toata familia la un loc, electrizați, comentand, bucurandu-ne sau intristandu-ne, dupa preferinte. O sa fie un Mondial de neuitat, cu braduțul de Craciun aprins! :)

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close