OPINII  »  EDITORIAL

Gândirea pe vine

Articol de - Publicat vineri, 16 aprilie 2021 09:44 / Actualizat vineri, 16 aprilie 2021 09:46

Și dacă Bielsa avea dreptul să câștige? Leeds a avut două șuturi pe poartă. Man City, 28. Rezultat: Man City-Leeds 1-2. Între aceste cifre încap scuze rapid prezentate de presă (nu de Guardiola) și filozofia lui Bielsa. 

Presa a explicat - cum numai ea știe - că Man City a jucat cu Leeds între meciurile cu Borussia, în Liga Campionilor. Prin urmare, De Bruyne a privit de pe bancă alături de Ruben Dias, iar Gundogan și Foden au intrat târziu.

Guardiola a refuzat alibiul. În fond, echipa care a jucat e echipa lui și nu a fost împrumutată de la altcineva. În plus, a explicat Guardiola, a juca împotriva lui Leeds e foarte-foarte complicat. Aici, Guardiola a vrut să spună Bielsa - prietenul și, aproape, mentorul lui. Cine s-a uitat la meci și numai la meci a observat că filozofia lui Bielsa a reușit. Deși a rămas perfect necomentată. Poate că e normal pentru un sistem gândit de un filozof întotdeauna pe vine. Bielsa nu vede bine meciul decât din această poziție. Leeds a făcut exact ce a prescris de pe vine Dr. Bielsa. Medicul ghemuit știa că singura șansă era să invite City la joc și voie bună.

Marcelo Bielsa (foto: Imago)
Marcelo Bielsa (foto: Imago)

Cu o condiție: fără golul în plus. Și cu o prevedere: contre de mare tracțiune. Pare simplu: dușmanul se expune și vitejii asediați scapă în noapte spre cortul Împăratului. Am mai auzit rețeta. Pentru succesul ei e nevoie de noroc și de o răbdare de lunetist. Bielsa le cunoaște și le aplică ori de câte ori știe că trebuie să își scape echipa. Dimpotrivă, când se simte sigur pe meci, același Bilesa riscă de dragul spectacolului și cavalerii lui pier secerați ca nuntașii surprinși dănțuind de un comando nemilos. Așadar, nici un așadar. Bielsa a dovedit, iar, că e cel mai uman dintre antrenori și, deci, știe să combine plăcerea perdantă cu gândirea avansată.

E limpede că Leeds nu va retrograda anul ăsta, nu va câștiga titlul niciodată, nu va juca în Europa decât dacă apare o competiție pentru instabili și îl va păstra pe Bielsa. Care crede, nemărturisit, că fotbalul contează, iar trofeele sunt pentru alții. 


Comentarii (4)
641414609341688
Kaiara West  •  17 Aprilie 2021, 23:12

Ca sa continui postarea mea anterioara, fiindca nu a incaput tot textul meu... Singurul lucru pozitiv e ca, totusi, mister Ungureanu nu face atat misto cat a facut domnul Geambasu, un alt neavenit in ale editorialismului sportiv. Antecedente in a-si bate joc de propria meserie: -domnul Ungureanu a dat de pamant cu Huddersfield, cand acestia au promovat...cum ca incurca competitia, ca vor retrograda rapid chiar din primul sezon, etc. Nu s-a intamplat asta. - domnul Ungureanu i-a definit pe QPR acum vreo 6 luni, o echipa neinsemnata de liga a 2-a cu sanse iminente de retrogradare. Iata linia de clasament dupa ultima etapa: 16 victorii, 11 egaluri, 15 infrangeri, golaveraj 50-51, locul 10 din 24 de echipe ! Domnule Ungureanu, unde e QPR cu acele sanse mari de retrogradare ? E chiar rusinos ca cineva care locuieste in Londra sa dezinformeze in halul in care domnul Ungureanu o face, ori e incompetenta, ori e rea intentie. Cu scuzele de rigoare, dar as zice ca mai bine s-ar muta la Moscova, poate de acolo va da reportaje mai bune, caci din Londra nicio sansa. P.S. Pentru cei care analizeaza sistemul jucat de Bielsa: este 4-1-4-1 (cateodata joaca cu 3 fundasi centrali, atunci e 3-3-3-1)

641414609341688
Kaiara West  •  17 Aprilie 2021, 03:00

Ca de obicei, multe inexactitati in analiza, articolul a fost cel care a fost scris pe vine, nu Bielsa face strategii de meci pe vine ! In primul rand, domnul Ungureanu se face ca uita de cel mai important detaliu din meci: Leeds a jucat mai bine de o repriza in 10 jucatori !!! Bielsa n-a venit deloc sa joace aparare, a fost nevoit s-o faca. Cine joaca ofensiv 10 contra 11 impotriva lui City ?? A nu se uita (asa cum probabil face editorialistul) meciul din tur 1-1, in care statisticile au fost chiar echilibrate: posesie 52%-48% pentru Leeds, suturi 23-12 pentru City, suturi pe poarta 7-2 pentru Leeds...daca s-a putut in tur, Leeds incerca sa tina pasul si in retur, nu se apara decat atat cat era fortata s-o faca, in conditii de 11 la 11. Alta afirmatie gresita: " cand se simte sigur pe meci, acelasi Bielsa risca de dragul spectacolului..." Bielsa incearca sa joace ofensiv mereu, nu numai cand se simte sigur pe meci, a inceput super-ofensiv chiar din start impotriva lui Manchaster United, fara sa fie sigur de meci deci - si s-a facut 2-0 pentru Manchester deja in minutul 3. Alta dezinformare: Bielsa sta ghemuit sau pe butoiasul sau si nu pe scaun pentru ca il doare spatele ! Are dureri de spate ! Sa faci referire ironica ori sarcastica la acest aspect e total lipsit de respect, lucru pe care domnul Ungureanu stie sa-l faca foarte bine, mai putin reportaj sportiv. Singurul lucru pozitiv e ca, totusi, mister Ungureanu nu face atat misto cat domnul Geambasu, un a

vlad_tepes
vlad_tepes  •  16 Aprilie 2021, 12:45

Amatorii de statistici s-au grabit sa catalogheze sistemul adoptat de Bielsa drept un 3-3-1-3, uneori 3-4-3, dar esenta jocului sau reprezinta cel mai pur 4-3-3 aplicat in ultimile decenii. Niciodata nu s-a abatut de la filosofia eminamente ofensiva, nici macar ca selectioner al nationalei Argentinei, desi miza era insusi titlul mondial. Placerea de a impregna in mintea spectatorului senzatia de-a fi asistat la un meci memorabil este principalul sau obiectiv, iata de ce panoplia trofeelor castigate este atat de modesta. Bielsa ramane ultimul frumos *** al fotbalului.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează