OPINII  »  EDITORIAL

Întemeiat și inutil

Articol de - Publicat vineri, 17 februarie 2023 11:02 / Actualizat vineri, 17 februarie 2023 11:02

E inutil. Tot ce citiți – inclusiv acest text – e fals tocmai pentru că e adevărat, într-o epocă în care adevărul e inacceptabil sau ilegal. Așa cum reiese din cele de mai sus, e vorba de cazul Man City contra Premier League. 

La mijloc e un litigiu juridic din care City ar putea ieși deposedată de titluri, exclusă din Premier League sau nevinovată. 115 capete de acuzare susțin că Man City s-ar face vinovată în fel și chip de încălcarea limitelor financiare ale Premier League și UEFA. 

9 cluburi, inclusiv balauri ca Man U, Liverpool și Arsenal, s-au plâns și cer restabilirea echilibrului legal.

Evident, City a făcut praf toate limitele contabile. Ce era de așteptat de la City? Clubul care se apără acum folosind serviciile lui Lord Pannick (numele e mai vechi decât dosarul), ilustrul avocat care percepe 80.000 de lire pe zi. 

Pannick e cel mai reușit transfer după achiziția lui Haaland. Amândoi au aceeași retribuție per oră de muncă.

Întemeiat și inutil
Erling Haaland (22 de ani) ar vrea să plece de la Manchester City, întrucât atacantul ar avea o relație foarte rece cu antrenorul Pep Guardiola, din motive momentan necunoscute.

Banii au înecat demult fotbalul. Digul s-a rupt acum 30 de ani la și prin nașterea Premier League. Reclamanții sunt ipocriți deși au dreptate. Da, City cumpără orice fără să se uite în urmă. 

La rândul lor, reclamanții sunt capitole mai mici ale aceluiași dezmăț. Liverpool e pentru Brighton exact ce e City pentru Liverpool. Referința corectă nu e de găsit azi, ci în vremurile nu prea îndepărtate în care cluburi aproape sărace, de la Derby County la Aston Villa și Nottingham Forest, dominau Anglia și competițiile europene. Cazul City e o iluzie complexă în care fiecare din părți e vinovată față de cealaltă și amândouă față de fotbal.

Partea nerușinată stă în semnătura de sub regulile vătămate. Codul Premier League e scris de o firmă care a monetizat până și auturile de poartă. Financial Fair Play, regulile UEFA, au fost promovate de Platini, omul salvat de pușcărie împreună cu Blatter, pentru că naufragiul ar fi tras la fund prea mulți alți rechini majori.

Ce se vede acum e semifinala luptei pentru putere comercială. În finală, așteaptă noua European Super League, fabricația Real-Barca-Juve plus reclamanții englezi în procesul cu City. De unde nevoia de urări tradiționale: cel mai bun să câștige! Așa va fi. Orice dubiu e întemeiat și perfect inutil.

TRU (Londra)


Comentarii (5)
username_2
username_2  •  17 Februarie 2023, 18:00

digul cred că numa s-a fisurat la nașterea Premier League, de rupt s-a rupt o dată cu Legea Bosman

bicaridica
bicaridica  •  17 Februarie 2023, 13:45

Sunt uimit ca un ziarist de calibrul dumitale n-a intuit adevăratul motiv al pandemiei financiare in care se afla giganții City, PSG sau Chelsea. Sentinta Bosman este acarul Paun. Atunci a început delimitarea fotbalului intre bogati și …restul. Coloși precum Milan sau Olympique Marseille erau capabile sa devoreze intr-un singur sezon bugetul decenal al unui club de Serie A. Fair-play-ul financiar n-a fost decat praf in ochii naivilor. Super League Europeana se va constitui, in ciuda *** Ceferistului, impus ca președinte UEFA. Cutia Pandorei, odata descoperită, va trebui golită de toate grozăviile pe care le contine.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

armand
armand  •  17 Februarie 2023, 12:51

Tinta Sunt proprietarii, anume noua lor orientare pe piata energetica. Lista cu nereguli majore e lunga si Nu incepe de ieri. Enervant de bun articolul in vremuri in care media a incetat sa mai existe.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează