OPINII  »  EDITORIAL

Moartea în trei puncte

Articol de - Publicat joi, 16 iunie 2022 10:17 / Actualizat joi, 16 iunie 2022 10:17

Warnock? Ce nume! Și ce față! Bruta s-a retras la 73 de ani, după ce a antrenat 16 echipe, a promovat 8, a refuzat să preia Chelsea și a fost desemnat „ultima prelungire vie a Evului Mediu”. 

Așa cum ați observat, profilul lui Neil Warnock e desenat din cifre și clișee. La un loc: o fabricație statistică și mediatică. Dacă punem și 1603 meciuri în toate Ligile engleze, avem tabloul complet. Și, cu asta, bye-bye Neil!

Imaginea nu e numai nedreaptă. E insulta care slăbește fotbalul și întărește tot ce e fals în jurul lui. Căci Warnock e un om rar, în fotbal și în viața care ia lecții de la acest joc. 

Un antiintelectual de geniu, dotat cu un bun-simț strivitor. Filosofia lui Warnock a fost mereu brutală și onestă. 

Moartea în trei puncte
Neill Warnock Foto: Imago

În fotbal, te bați și vrei. Altfel, pierzi și ești pierdut. Kick and run, tackle-uri de fisurat clădiri și blesteme în spume la pauză? Fie! Cu scule puține și de silex, Warnock a arătat că poți lua echipe modeste și demola cu ele orice. 

Dar asta cere supunere și curaj. Așa se înțelege din lista în care Warnock descrie cele mai rele lucruri din fotbal.

Mai întâi: jucătorii cu căști uriașe pe cap la coborârea din autobuz. Apoi: refuzul de a da autografe. Când era un țânc, Warnock a așteptat în ploaie un jucător al lui Sheffield United. Era idolul lui. Idolul nici nu s-a uitat la el și puștiul a plâns în hohote. N-a uitat asta toată viața. 

Și încă: orice echipă e de bătut și oricine te bate dacă nu înțelegi asta. În sfârșit: cei mai proști antrenori iau note în timpul meciului. Chiar nu poți ține minte până la pauză? Sau îți faci lista de cumpărături?

Warnock n-a câștigat nimic notabil, dar cariera lui se încheie cu o victorie enormă: încrederea. Sute de jucători au învățat-o de la el și au uitat, astfel, că sunt mediocri și că trebuie să se teamă de vedete. E simplu. În formula lui Warnock: „Vrei să iei 3 puncte? Trebuie să mori pentru ele!”. În orginal: You must fucking die!

TRU (Londra)


Comentarii (9)
007claudiu
007claudiu  •  17 Iunie 2022, 20:08

Superb! Un fel de Warnock, a fost la noi Hizo. Adept al unui fotbal cotonogar, s-a impus de multe ori în fata unor echipe mult mai bune.

Etele
Etele  •  17 Iunie 2022, 03:23
Postat de miru39 pe 16 Iunie 2022, 20:48

Un grobian "domnul" Warnock. Rasist si xenofob. Am urmarit indeaproape evolutia sa pe banca, la conferintele de presa si interviurile de dupa partide. In special in perioada in care a antrenat Cardiff. Fara talent, fara carisma, fara niciun rezultat notabil. O nulitate.

De unde ai dedus dumeata stimabile, ca Warnock e rasist si xenofob ? Da un singur exemplu. De unde un antrenor trebuie neaparat sa aiba carisma ? (culmea e ca tocmai ca are carisma, are un umor in felul sau de exprimare, de aceea a si fost cautat des de camere. Sa antrenezi 16 echipe si sa promovezi 8 dintre ele, adica sa detii recordul de promovari in fotbalul englez, inseamna pentru dumneata ca nu a avut niciun rezultat notabil ? Zici ca l-ai urmarit la Cardiff...cum a promovat acea echipa la pas, cand nu multi se asteptau la asa ceva si Cardiff nu era deloc printre favoritele la promovare ? 42 de ani de antrenorat si 1603 meciuri...daca asta inseamna nulitate, atunci inseamna ca nu ai nici un simt al opiniei decente, obiectiva si informata.

miru39
miru39  •  16 Iunie 2022, 20:48

Un grobian "domnul" Warnock. Rasist si xenofob. Am urmarit indeaproape evolutia sa pe banca, la conferintele de presa si interviurile de dupa partide. In special in perioada in care a antrenat Cardiff. Fara talent, fara carisma, fara niciun rezultat notabil. O nulitate.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează