OPINII  »  EDITORIAL

O apocalipsă banală

Articol de - Publicat vineri, 01 aprilie 2022 08:30 / Actualizat vineri, 01 aprilie 2022 08:32

Prea multă minte strică, iar prea puțină strică până la capăt. Din aceste motive, atât de cuprinzător explicate în cuvintele pe care tocmai le-ați citit, naufragiul Italiei e firesc. 

Italia a ratat a doua calificare consecutivă la Mondiale și asta ar putea sugera, după Gazzetta dello Sport, un „apocalips”. Retorica italiană e mereu cazată în ofsaid și nu trebuie luată în serios.

A înțelege eșecul italian nu cere minte și interpretare. Totul stă în datele fixe ale mentalității. Brutal spus: Italia e o anomalie. O echipă și un fel de fi în teren fără legătură cu superstiția după care un meci se câștigă depășind adversarul. Pentru Italia, nimic nu e mai important decât consecvența. 

Un refuz principial domină fotbalul italian care știe că victoria vine sau nu după un orar nedescifrat. Să ne amintim: indiferența la ideea de biruință e de găsit în toată istoria augustă și stupidă a fotbalului italian. De aici, deraierea la Mondialele din 1966, după dezastrul din meciul cu Coreea de Nord.

În 1970, Italia a pătruns în „sferturi” și a prins finala după ce a marcat, în grupa ei, numărul de goluri 1 (unu). În 1982, Italia a cucerit Mondialele după ce Paolo Rossi, adormit ca un ucigaș uitat la băi, a câștigat meciul pierdut cu Brazilia. În 2006, Italia a câștigat Mondialele după o finală bizară și o insultă infernală plasată la timp de Marco Materazzi. 

O apocalipsă banală
Italia - Macedonia de Nord 0-1 / Sursă foto: Imago Images

Pe scurt, ce pare aberant, accidental și inexplicabil e condiția primă a Italiei. Ar trebui înțeles că în fotbal lucrurile stau pe dos: Italia are sânge rece, iar anglo-saxonii, cu asaltul lor nesfârșit, sunt romantici.

Aparentul dezastru de la Palermo e un semn de normalitate. Chiellini și Bonucci au lipsit, Immobile joacă doar pentru Lazio, dar asta nu explică nimic. 

Cheia e o credință ocultă în derularea alternativă a gloriei și mizeriei. Italia nu va rămâne cu „doar” 4 (patru) titluri mondiale și va mai fi eliminată, distrusă, ridiculizată imediat după triumf. Nicio contradicție.

TRU (Londra)


Comentarii (10)
107889588095945
George George  •  03 Aprilie 2022, 10:28

Imi permit cateva consideratii despre precedentul material, in care se trata "duelul" pentru titlu dintre City si Liverpool. Desi un supercomputer a dat un verdict uimitor (80% sanse sa castige Klopp un al doilea titlu in Premier League), sunt convins ca City se va impune si ma bazez pe jocul prestat de fiecare echipa: Liverpool a castigat cu Arsenal in mod nemeritat si ieri a avut o prestatie modesta (ca in destule alte meciuri castigate), in timp ce City a pierdut puncte din nesansa! Jota este un castig pentru Liverpool, mai ales cand Salah si Mane sunt obositi si/sau neinspirati; totusi, portughezul "mixeaza" pe durata unor meciuri reusite neasteptate si ratari monumentale (sau suturi peste copertina peluzei, cu piciorul de baza)! Singurele meciuri numai cu reusite sunt cele contra "tunarilor"!

289103212926954
Ionut FreeRun  •  01 Aprilie 2022, 21:30

Silviu (Bucuresti, Balta Alba, S3)

mzm1
mzm1  •  01 Aprilie 2022, 18:28

Interesante observațiile și afirmațiile (elucubrante) ale d-lui TRU, dar cred că italienii au toate motivele să considere... apocaliptică această a doua ratare consecutivă a calificării echipei lor naționale la CM de fotbal. Oricum, un CM fără Italia mi se pare oarecum anormal, mai puțin interesant. Așa cum ar fi și dacă ar lipsi Brazilia sau Germania. Pentru că aceste trei țări sunt... pilonii de bază ai evenimentului *** si tulburător care ni se intâmplă din patru in patru ani.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează