OPINII  »  EDITORIAL

Peștera Simeone

Articol de - Publicat vineri, 22 aprilie 2022 09:28 / Actualizat vineri, 22 aprilie 2022 09:28

Dacă UEFA vrea o „comisie de etică”, atunci ar fi de așteptat două recomandări. O cușcă pentru Diego Simeone și o competiție separată pentru Atletico și vedete K2, cu finala într-o parcare. 

Comisia va observa rapid că faimosul Atletico-Man City nu a ținut de fotbal, ci de răsturnarea lui. Simeone, Prințul Negru al Anti-Fotbalului European, e un personaj uluitor, dar asta numai în clasamentul care premiază sabotorii și comandanții de guerilla.

Ce e de admirat la Simeone? Produsul lui principal e Atletico, o echipă care poate juca fotbal numai dacă și după ce își necinstește, zgârie, scuipă, insultă și mânjește adversarul. Practica vine din ocnă, nu de pe stadion, și descrie, de fapt, o teamă enormă de valoare. Simeone și Atletico nu știu și nu pot face față unui adversar mare, cu mijloace legale. 

Soluția e în afara fotbalului, acolo unde aleargă, cu fustele-n cap și măscările-n gură, cele mai joase porniri ale campionilor la barbut. Deocamdată lipsit de șansa de a fi transformat în sport olimpic, barbutul lui Simeone are totuși o susținere largă între adepții așa-numitului „fotbal pentru bărbați”.

E vorba de grupul oamenilor de fotbal și al spectatorilor ce văd în stadion o compensație pentru nereușita din afara lui. Iată-l pe Jamie Carragher, stoper brăzdat în mari bătălii pe Anfield, făcând apologia lui Simeone în presa britanică. Pentru Carragher, Simeone e un bărbat adevărat, de recrutat în Premier League. Această invitație la import de sulf spune că și stoperii se împart în două, după credința în infracțiune: necesitate sau identitate.

Peștera Simeone
Diego Simeone/ foto: Imago

Van Dijk se poate amuza. Carragher și tortura în anchetă au trecut. Ce a rămas e scos, periodic, din peșteră, de Simeone. Uneori, cu rezultatul dorit pe tabelă. Niciodată pentru a naște o echipă mare. S-ar putea crede că Il Calcio (de la Interul lui Herrera, la Materazzi contra Zidane) e excepția. Este, dar numai pentru cine știe atât fotbal cât știe Italia. În rest, peșteră și Simeone. 

TRU (Londra)


Comentarii (1)
adrian_riga
adrian_riga  •  22 Aprilie 2022, 10:37

De data asta nota 4 pt tru. Stai jos. Nu sunt de acord cu violenta din finalul meciului. Dar repriza a doua atletico a jucat un fotbal de vis. Sa spuna tru cand a vazut in premier league o repriza in care city nu iese din propria jumate si nu trage nici macar un sut spre poarta adversa. Asta e adevarul, stimate tru. Si nu poate fi acoperit de marlaniile din final.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează