OPINII  »  EDITORIAL

Prin alunecare

Editorial Traian Ungureanu
Editorial Traian Ungureanu

Articol de - Publicat marti, 07 noiembrie 2023 16:45 / Actualizat marti, 07 noiembrie 2023 16:48

Cazul Newcastle-Arsenal sau scufundarea răspunderii în dosul mașinilor și al procedurilor a provocat o infirmitate mintală și oficială, cunoscută în mod tradițional sub numele de prostie.

E din ce în ce mai clar ce rol au mașinile pe care le inventăm. Menirea lor e să arate câtă prostie zace în om. Fotbalul are onoarea ridicolă de a ilustra această regulă care afirmă la început măreția minții umane și la sfârșit sărăcia ei. 

Ultimul caz a produs o capodoperă irațională, la Newcastle, pe St. James’ Park. Meciul a fost decis în minutul 64, printr-un decret VAR. Dar asta e prea puțin spus. Faza golului marcat de Gordon a fost trecută prin trei controale VAR. Unul pentru ofsaid, unul pentru aut și unul pentru fault. Scor oficial 3-0 pentru validarea golului. Scor real 2-1 pentru anulare.

A fost cândva simplu să vezi un fault. Nu mai e

Pentru a clarifica: atacul lui Newcastle nu a pornit din ofsaid, dar centrarea a venit după ce mingea ieșise în aut, iar golul lui Gordon după un fault clar în atac. Fotogramele extrase din înregistrarea video arată limpede autul și faultul. Asta, pentru cine are temeritatea să vadă o minge în aut sau un fault în atac și să decidă că a văzut un aut și un fault.

A fost cândva simplu, dar nu mai e. Între timp, a apărut VAR – o mașinărie minunată și, în mod evident, mai inteligentă decât mânuitorii ei. Nimeni nu știe de ce au decis operatorii VAR să valideze golul. Cert e că n-a mai fost vorba de o neînțelegere de idioți între operatorii VAR și arbitrul de centru – ca la golul cu care Tottenham a scos un punct în meciul cu Liverpool. De data asta, a fost concordie.

Prin alunecare

Revolta lui Arteta

Și tocmai asta e stupefiant. De acum înainte, orice e posibil. Decizii fără sens pot apărea oricând, schimbând rezultatul meciului și hotărând în cele din urmă lucruri mai importante: retrogradări, calificări, trofee și tiluri. 

Prima înfrângere a sezonului ar putea-o costa enorm pe Arsenal: poate chiar titlul. Dar nu asta a provocat discursul tragic-furios-neputincios al lui Arteta, după meci. Cauza a fost revolta în fața absurdității.

Arteta s-a declarat mândru de cei 20 de ani viață petrecuți în Anglia, dar a adăugat că nu mai înțelege nimic: unde sunt judecata și bunul-simț, altădată suverane în cel mai puternic și faimos campionat al lumii? Răspunsul e de nerostit: scufundarea răspunderii în dosul mașinilor și al procedurilor a provocat o infirmitate mintală și oficială, cunoscută în mod tradițional sub numele de prostie.

Epidemia de prostie

Panica în fața epidemiei de prostie explică și reacția neobișnuită a clubului. Pentru prima oară în istoria fotbalului britanic, boardul unui club a emis o declarație în care sprijină un antrenor care calcă în picioare arbitrajul.

Nu va sluji la nimic. Alunecarea continuă.


Comentarii (2)
parpalache
parpalache  •  08 Noiembrie 2023, 10:18

Și eu am fost contrariat ca acel gol a fost„validat”de arbitrii din„camera VAR”!Pentru ca nu trebuie sa uitam ca VAR inseamna in primul rând niște„arbitri judecatori”,adica...tot oameni!Chiar daca ajutați de reluari de faze și de„linii de demarcație”!Și oameni fiind-nu mașini cum zice autorul- pot greși(errare umanum est)!Sau pot avea simpatii pentru una din echipe!Sau pur și simplu pot fi niște ticaloși- mituiți de una din echipe!Dar-facând abstracție de golul ala-Arsenal pare obosita!Chiar neputincioasa-facând cu greu fața jocului„in forța”al lui Newcasle!Iar asta s-a intâmplat in tot acest inceput de sezon!A pierdut nu mai puțin de 6 puncte in „derby”-urile londoneze-facând numai„egaluri”cu Fulham(care a egalat in inferioritate numerica),cu Totenham și cu Chelsea(cu care a reușit in extremis sa egaleze,dupa ce a fost condus cu 2-0)!Meciuri pe care in sezonul trecut, le câștiga cu 3-0!Ori adversarii i-au „citit”ca„stau”doar in Odegard și Martinelli(Saka nu iși mai revine ),ori nu stau bine cu pregatirea fizica!Iar portarul asta nou,face aceleași gafe ca cel vechi!De aceea,la cum se prezinta acum Arsenal,daca nu iși va reveni,in acest sezon va fi greu sa prinda și un loc de Champions league!

Tibisor
Tibisor  •  07 Noiembrie 2023, 17:32

Cum ?? ... Tottenham a scos un punct cu Liverpool ? Putina atentie nu strica !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează