OPINII  »  JOCURILE OLIMPICE

Ultima Olimpiadă

Editorial Traian Ungureanu
Editorial Traian Ungureanu

Articol de - Publicat vineri, 13 august 2021 10:30 / Actualizat vineri, 13 august 2021 10:35

De aici înainte, numai sosirea lui Messi la Gaz Metan, după un sezon ratat cu PSG, mai poate emoționa. Sportul, condus de fotbal și de marile festivaluri olimpice, a trecut în sintetic. 

Ce era natural a plecat în legendă și trimite de acolo amintiri bizare despre perșii uimiți de mania olimpică a grecilor vechi. Sau, mai nou, despre meciurile uitate în care fiecare club era o națională locală.

2021 a închis acest ciclu și a deschis ceva ce poate fi numit operații financiar-psiho-politice. Messi, plecat după 20 de ani la Barcelona, în urma falimentului ascuns al celui mai luxos club al lumii, spune că piața bate viața. Grealish cumpărat de City pe 100 milioane adeverește strident aceeași concluzie. Dar Tokyo 2020-1 spune cel mai mult. 

Olimpiada a început cu o amânare și a continuat cu o clonă cazată în seră. Psihodramele și mutanții au dat libretul. O mare gimnastă, Simone Biles, abandonează pentru că se simte bine în piele de victimă, iar presa anglo-americană îi celebrează eroismul. 

O halterofilă neozeelandez se trezește lângă propria statuie, ridicată în grabă de același cor de presă, sub pretextul măreției istorice a bărbatului declarat doamnă.

Ultima Olimpiadă

Dar apogeul a venit la proba de ruletă rusească. CIO, atentă la jocul de buze al lui Putin și la miliardele (trei) care i se varsă în cont după Tokyo, a organizat cea mai vastă farsă cu destinație cunoscută în istoria sportului. 

300 de sportivi ruși au cărat 71 de medalii, tocmai pentru că țara lor e suspendată pentru dopaj asistat de stat. În fond, folosind aceeași logică, Olimpiada putea fi organizată în chiar Rusia suspendată. Morala olimpică admite așa ceva pentru că, nemaifiind printre noi, nici unul din eroii elini nu mai poate roși.

Și pentru că orice e posibil și admisibil atâta vreme cât stăpânirea susține că tot ce vedeți e cu totul altceva decât ce vedeți. Tifoanele anti-COVID n-au fost singurele măști folosite la Tokyo - ultima Olimpiadă.


Comentarii (13)
mzm1
mzm1  •  15 August 2021, 11:48

Toata stima, domnule Ungureanu, pentru atitudinea corecta de a mentiona clar farsa rusinoasă a CIO, in legatura cu admiterea Rusiei la Olimpiada de la Tokio! Rusia trebuia eliminata din toate competitiile internaționale nu numai pentru dopajul asistat de stat, ci si pentru ocuparea Crimeii, incalcand tratatul international pe care Rusia il semnase dupa prabusirea Uniunii Sovietice!! Sa nu uitam că Africa de Sud a fost scoasă zeci de ani din competitiile internationale pentru apartheid, tocmai la insistentele Rusiei.

svenhassel
svenhassel  •  13 August 2021, 21:59

EXCEPȚIONAL editorial, am râs cu lacrimi la paragrafele despre halterofila bărbat bine sau ruleta rusească. Nenea Traian, ‘mneata ai talent cu carul, mare păcat că nu scrii mai des. Jos pălăria pentru acest memorabil articol, respectele mele!

1311181562227114
Arthur Chivulescu  •  13 August 2021, 16:58
Postat de ady1704 pe 13 August 2021, 15:17

Bine zis dle Ungureanu. @4_3_3 si @adrianciprian bateti campii

De fapt acesta “ olimpiada” a semanat mai mult cu circul ,s-a pierdut complect ideea universalitatii sporturilor din concurs.Cum ar participa tarile fara munti la mounting bike sau tarile care nu poseda dotari de climbing sau piste specializate de biciclete care au devenit mai numeroase cele pe sosea care sunt la indemana tuturor!Nu mai spun ca regulile de punctare la skateboard sau baseball sunt o enigma pentru majoritatea spectatorilor.Care nu au avut voie pe stadion la atletismul “antic”,dar au participat la volei pe plaja sau la skateboard!Pe total exhibitionism si mercantilism la maxim,am alocat cel mai putin timp de vizionare pentru Olimpiada,ever!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează