OPINII  »  EDITORIAL

UWE!

Articol de - Publicat sambata, 06 august 2022 09:28 / Actualizat sambata, 06 august 2022 10:04

Uwe! Nume de proiectil. Sub titulatura completă - Uwe Seeler - fotbalul german a posedat sau a fost posedat de cel mai greu armament ofensiv vreodată instalat într-un careu. Uwe Seeler, plecat cu tot cu discreție, la 85 de ani, n-a fost un superstar. A fost, din creștet până în tălpi, cel mai puternic atacant al lumii. Până și ceafa lui Seeler a cunoscut arta golului și a egalat Anglia, în 1970.

Semifinala Mondialelor părea pierdută, dar Seeler a insistat să lovească pe spate, cu ceafa, așa cum dai un dos de palmă, și Germania a egalat. După care, desigur, a bătut Anglia. 

Cu patru ani înainte, Seeler a părăsit năruit Wembley după o finală perfidă câștigată perfid de perfida Anglie și a lăsat în urmă una din cele mai mari fotografii înfățișând un învins. 

UWE!
Uwe Seeler, urmărit de Bobby Charlton (foto: Imago)

Seeler n-a reproșat niciodată făcătura din 1966 și s-a uitat cu ceafa abia până în 1970. Numai el putea recurge la așa ceva, pentru că numai el a dat peste cap anatomia și fiziologia atacantului.

Banal ca un sudor, Seeler a părut mereu un outsider, un nechemat între atleți. La 1,70 m, Seeler a fost o forță aeriană imbatabilă. Fără tehnică și, mai degrabă, post-tehnic, Seeler a născut atacantul de sprint și intervenții balistice. Niciun fundaș, portar sau zid nu a rezistat. 

Ca grup statuar în mișcare, Seeler a iubit imposibilul din care a făcut o formalitate. De aici, străpungeri prin demolare și lovituri de tun plasate în centimetrul liber de sub portar. Gerd Müller l-a avut mentor și Seeler a acceptat să joace, din linia a doua, pentru puștiul Gerd care avea să îi ia locul în națională.

Moravuri de meșteșugar german care își alege calfa pentru a transmite mai departe meseria. Nu a părăsit niciodată SV Hamburg, iar Inter și Real au pus la loc sacii de bani. Uwe a rămas acasă și a dat strigătul de luptă local: UWE! Tribunele îl strigă și azi. Vârfuri tinere se conformează și marchează. Azi și de azi înainte.


Comentarii (7)
iliecernea
iliecernea  •  09 August 2022, 20:39

Superb editorial, presarat cu metafore, care de care mai originala. Articol pentru cunoscatori. Jos palaria, nea Traian!

danglumetu
danglumetu  •  07 August 2022, 09:54

''Semifinala Mondialelor părea pierdută, dar Seeler a insistat să lovească pe spate, cu ceafa, așa cum dai un dos de palmă, și Germania a egalat. După care, desigur, a bătut Anglia.'' formulare absolut naroada, se vede ca stii din auzite!

firi
firi  •  06 August 2022, 16:33

Cand erai mare BOSS la BBC...NU MAI ERA PERFIDA ANGLIA. Te au dat afara si ai semnat cu fc.politica mioritika...alt esec lamentabil.Noroc cu GSP ul unde ai aparitii sporadice.tru un exemplu de uom.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează