OPINII  »  EDITORIAL

Zei sleiți

Articol de - Publicat miercuri, 30 noiembrie 2022 09:23 / Actualizat miercuri, 30 noiembrie 2022 09:24

Cine n-are bătrâni să-i cumpere! Și să-i facă antrenori. Cine are să-i scoată din echipă! Există deja multe argumente pentru separația clară a vârstelor la Mondialele din Qatar.

Giganții suferă pentru că au apărut la start cu fostele lor echipe naționale. Toate în uniformă de gală, cu soclul prea greu, pieptul încărcat de medalii și comanda la mareșali în retragere.

Argentina e tristă până la ridicol. Messi, Di Maria, Otamendi dau o oaste de zei sleiți. Germania curtează aceeași rugină, cu Thomas Muller invariabil titular și Hansi Flick atent la bunul blocaj al echipei.

Adevărat, cu Spania, Germania a arătat un deplasament strivitor, dar salvarea a venit abia după 70 de minute. Amenințat cu anihilarea, Flick a renunțat la dogmă, i-a trimis în teren pe Sane și Fullkrug și a întors meciul.

Croația e alt caz de scleroză supravegheată în pas ușor de Modrici. Portugalia pare o echipă la dispoziția lui Ronaldo, el însuși la dispoziția unei nesfârșite dorințe de măreție postumă.

Zei sleiți
Kevin De Bruyne

Dar cazul cu adevărat scandalos e Belgia. Cea mai cotată echipă vreodată, cotată fără rezultat, și-a trimis în Qatar umbra și pretențiile goale. Un lot stelar a fost măcinat de timp și de mediocritatea lui Martinez, reținut antrenor fără condiții. De Bruyne are dreptate: „Suntem prea bătrâni!”.

Cine vrea calitate o va găsi în memorabilul interviu acordat de De Bruyne ziarului The Guardian. E ceva tragic, înțelept și resemnat în mărturisirile marelui belgian: „După un timp, celebritatea mănâncă din tine”. Asta s-a văzut în teren, cu De Bruyne dezorientat și iritat de scleroza propriei echipe.

Hazard? Nimeni nu înțelege la ce e bun. Belgia e cea mai amară concluzie a fotbalului de podium și cotă, a reputației virtuale, mereu neconfirmată. Doar Anglia poate atinge același nivel de frustrare, cu un alt mare mediocru la cârmă (Southgate) și un lot strălucit, lăsat să se irosească.

Curios, Kane rămâne un star ultrainteligent, în orice formulă de joc. În rest, două goluri de mare artă (Morata și Richarlison) în cele două echipe care controlează orice minge, cu chip cu tot. Spania și Brazilia. Atât.


Comentarii (9)
danglumetu
danglumetu  •  30 Noiembrie 2022, 20:04

,,amurgul zeilor''!

parpalache
parpalache  •  30 Noiembrie 2022, 16:39

Dar Olanda?!Și Franța?!

Poliakov
Poliakov  •  30 Noiembrie 2022, 12:42

Intotdeauna am facut diferenta intre politicianul insuportabil si columnistul sclipitor... Ai zice ca sunt doi TRU! Cu toata modestia:sunteti prea dur cu "batrinii"... Expiratul Bale a marcat, ratangiul haotic Vinicius Jr nu... Culmea, l-ati tratat cu multa delicatete pe De Bruyne, o imensa deziluzie! Oricum, e un campionat frumos, imi place. Mare atentie cu Argentina, a iesit cu brio dintr-un blocaj mental....

Vezi toate comentariile (9)
Comentează