OPINII  »  EDITORIAL TRU

Cum se naște o renaștere

Articol de - Publicat joi, 23 iunie 2022 18:39 / Actualizat joi, 23 iunie 2022 18:41

Fotbalul modern s-a născut pe 23 noiembrie 1953, cu ocazia unei înmormântări și a unui vernisaj desfășurate simultan pe stadionul Wembley. 105.000 spectatori au urmărit "meciul secolului": Anglia-Ungaria 3-6. Anglia a fost dezmembrată de o echipă care a lăsat în urmă o singură explicație: fluența celei mai orbitoare colecții de maeștri cunoscută în fotbal. Ungaria nu mai avea, pur și simplu, loc în fotbal și juca ceva plasat în necunoscut.

A fost nevoie de două corecții istorice pentru a pune capăt fenomenului. Mai întâi, intervenția barelor și a complotului psihic perfect, la Mondialele din 1954. În grupe, Ungaria dezagregase Germania cu un 8-3 de necomentat. În finală, după 2-0 în minutul 8, Ungaria a încetat să mai vadă rostul meciului. Genetic programată să reapară din neființă, Germania a înscris golul trei în minutul 84. La desert, s-a servit cianură și ungurii au avut două bare. Nu era de ajuns.

În 1956, revoluția anticomunistă maghiară a fost zdrobită de ruși, iar echipa-miracol s-a risipit prin lume. Printre altele, pentru a da Realului (primele) cinci titluri europene (consecutive).

Pe 14 iunie 2022, o nouă corecție. Ungurii au bătut din nou, dar ceva mai clar: 4-0. Care e legătura? Nici una. Și tocmai aici e morala. Anglia a părăsit rareori mediocritatea ce a urmat meciului din 1953, dar și-a păstrat legenda. Între timp, Premiership a devenit un imperiu și a făcut din națională un incident minor.

Ungaria a dispărut complet la începutul anilor ’90. Ca orice bună echipă est-europeană, Ungaria a fost anihilată de formula export maxim - producție minimă. Renașterea a început acum doi-trei ani. Ungaria are o echipă tehnic decentă și o putere de luptă care i-ar fi adus titlul mondial în 1954. Asta e tot. Renașterile presupun gloria trecută, dar pot porni, modest, dintr-un nou regim al muncii. Și nu sunt obligatorii, nici măcar în România, țara colecționară de revoluții.


Comentarii (4)
zorrozabal
zorrozabal  •  24 Iunie 2022, 09:07

-continuare-Iar succesul de atunci al fotbaliștilor unguri a disparut odata cu sistemul de joc dubluve(W)!Real Madrid a fost detronata in 1962 de Internazzionale Milano-cu faimosul sau„beton”(cantenaccio)al antrenorului sau...spaniolul Helenio Herrera!Iar acel 4-0 de acum-cu Anglia-e doar intr-un meci de Liga Națiunilor-meciuri definite de Kevin de Bruine(vedeta in Anglia) ca fiind doar niște „amicale obligatorii”in care el zicea ca nu se simte deloc doritor sa joace„dupa un campionat epuizant”!

zorrozabal
zorrozabal  •  24 Iunie 2022, 06:20

Fotbalul a fost importat de englezi din...China!Unde le exportau...opiu!In anii 50 ungurii faceau furori in fotbal prin jocul lor fizic pefect pentru sistemul de joc W- cu spații rarefiate!Cracanați,cu centrul de greutate jos,rapizi,*** din centrul Europei semanau teroare printre adversari- la fel ca și stramoșii lor plecați din Mongolia!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

vlad_tepes
vlad_tepes  •  23 Iunie 2022, 20:21

“Meciul secolului” din 1953 a fost prima infrangere engleza pe Wembley. Convinsi de propria superioritate, orgoliosii englezi au cerut revansa, disputata un an mai tarziu si incheiata cu 7-1 pentru maghiari. Germanii au inceput mondialul elvetian cu o echipa de rezerve, incercand sa adoarma vigilenta maghiarilor. Puskas a jucat finala, desi era accidentat, terminand prin a fi un handicap pentru echipa sa, in ciuda golului marcat (acelasi lucru s-a intamplat multi ani mai tarziu cu Roberto Baggio). Martorii oculari sustin ca vestiarul germanilor mirosea a medicamente, semn ca dopingul intrase deja in fotbal. Anglia a fost intotdeauna o echipa mediocra, numai un neofit ca “axul-central” Ilie Dumitrescu o vede printre marii favoriti al viitorului mondial. Ungurii au investit enorm in fotbal, deocamdata rezultatele sunt timide, potul cel mare este reprezentat de calificarea la mondiale, nu campionatul european, acolo unde au jucat pana si gainusele lui father Chicken. Premiership a devenit intre timp Premier League, un campionat care eclipseaza orice alt campionat de pe mapamond.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează