OPINII  »  EDITORIAL

Întoarcere triumfală

Articol de - Publicat duminica, 18 aprilie 2021 14:44 / Actualizat duminica, 18 aprilie 2021 21:23

Sâmbătă seară, într-o partidă socotită în deplasare pentru ea, dar jucată la Kiev, știți de ce, Dinamo Kiev a învins-o cu 1-0 pe Șahtior Donețk și a făcut un pas uriaș, chiar decisiv, pentru câștigarea campionatului. 

Când au mai rămas de disputat numai 4 etape în Ucraina, formația pregătită de Mircea Lucescu s-a desprins la 10 puncte de Șahtior, campioana en titre, din care motiv e greu de crezut, să nu zic imposibil, c-ar mai putea rata titlul.

Îi vor fi suficiente doar 3 puncte din 12. Obiectivul pare ușor de atins, fie și deoarece Dinamo va întâlni acasă adversari din subsolul clasamentului. Adică abordabili. Pe Inhuleț și pe Mariupol, ocupanta locului 10, respectiv 9 din 14.

Întoarcere triumfală
Mircea Lucescu FOTO: Imago

În context, nu-i hazardată, scăpată de sub control, afirmația că revenirea lui Lucescu în Ucraina, unde în intervalul 2004-2016 a luat 8 titluri cu Șahtior, constituie un succes. Un triumf. O performanță excepțională, cu adevărat istorică din moment ce până să semneze ML cu Kievul, în iulie 2020, Dinamo nu mai câștigase campionatul din 2016!

Încă mai mult. În stagiunea precedentă sosirii antrenorului român, Șahtior se distrase în L1, încheind-o cu 23 de puncte avans față de Dinamo! A ajuns s-o preia Luce și formația kieveană s-a trezit, ba a și izbutit să-și depășească rivala, s-o îngenuncheze. În ciuda faptului că Dinamo n-a făcut niciun transfer de marcă în ultimul an, chiar niciunul!, spre deosebire de rivala din Donețk, care a plătit bani grei pe achiziții.

Să notăm însă că, revanșându-se după acel 0-3 din tur, unicul eșec suferit în 22 de etape, Dinamo n-a bătut pe oricine. Nicidecum. La finalul lui 2020, Șahtior a învins-o de două ori pe Real Madrid în Champions League, cu 3-2 la Madrid și cu 2-0 la Kiev! 

Sâmbătă însă, cu toți cei 8 brazilieni folosiți, Dodo, Maicon, Marlos et Comp, tehnicianului portughez Luis Castro nu i-a ieșit nimic. Cu doar 3 străini, polonezul Kedziora, luxemburghezul Rodrigues și uruguayanul De Pena, autorul golului înscris dintr-un penalty acordat de arbitra (!) Katerina Monzul și validat de VAR, Luce a obținut o victorie clară. Deși i-a lipsit, suspendat, însuși căpitanul Sidorciuk.

"Ne-am organizat perfect, așa că Șahtior n-a putut să-și creeze nicio ocazie de gol", a comentat antrenorul bucureștean. Pe care presa locală nu s-a sfiit să-l laude, numindu-l, printre altele, "Magician" și "Vizionar". 

Întrucât Dinamo e calificată în semifinalele Cupei Ucrainei, în care va juca miercuri, 21 aprilie, contra divizionarei secunde Ahrobiznes Volocisk, cealaltă semifinală fiind Oleksandria-Zoria Lugansk, să-i ținem pumnii strânși lui Luce. Și, scuturându-ne de răutăți și de invidii, să fim mândri că un compatriot, Mircea Lucescu, izbutește să modifice tabloul fotbalului din țara legendarilor Blohin, Protasov și Șevcenko.


Comentarii (12)
to_aia
to_aia  •  19 Aprilie 2021, 11:49
Postat de to_aia pe 19 Aprilie 2021, 08:54

*** In alta ordine de idei Kievul era de mult campioana, acum doar a mai facut un pas inainte. Campionatul Ukrainei este unul modest. De ani buni lupta se da intre Dinamo si Sahtior. Un fel de Steaua - Dinamo, la noi, din anii comunismului. Altul care nu poate uita vremurile apuse.

Asa e invatat mosul noustru: SA CENZUREZU. Culmea este ca nu am injurat, nu am jignit. Am intrebat doar ce comsion ii revine in urma acestui nou articol laudativ. Dar cand unii sunt la butoane... Meteahna comunista.

to_aia
to_aia  •  19 Aprilie 2021, 08:54

*** In alta ordine de idei Kievul era de mult campioana, acum doar a mai facut un pas inainte. Campionatul Ukrainei este unul modest. De ani buni lupta se da intre Dinamo si Sahtior. Un fel de Steaua - Dinamo, la noi, din anii comunismului. Altul care nu poate uita vremurile apuse.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

cita
cita  •  18 Aprilie 2021, 22:21

Si am uitat sa adaug ca mi-a parut rau ca Dl. Lucescu n-a acceptat sa preia Natioanala Romaniei de fotbal atunci cand avea nevoie mare de domnia sa. Inteleg motivele retinerii dimniei sale in acest demers, dar sincer consider ca ucrainienii au fost mult mai inspirati in a-l atrage acolo pe acest impecabil antrenor pierdut de diletantii care conduc FRF. Nici macar pe fiul domniei sale nu l-au putut atrage aici la Nationala, si fiti siguri ca nu e vorba de bani aici, sincer nu inteleg de ce fam. Lucescu a refuzat prima reprezentativa a Tarii. Dar ii inteleg, sa nu credeti ca e vreo critica la adresa deciziei lor de neimplicare.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează