OPINII  »  EDITORIAL

7 scurte Lucescu lângă Mutu la Rapid?

Cătălin Țepelin, redactor-șef Gazeta Sporturilor
Cătălin Țepelin, redactor-șef Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat luni, 17 aprilie 2023 13:32 / Actualizat luni, 17 aprilie 2023 17:28

7 SCURTE. Evenimentele de la Rapid, analizate la rece de Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor

1. Mutu a scos maximum din acest campionat. S-a descurcat bine, neașteptat de bine într-un sezon în care acționarii au învățat fotbal din mers și au ținut bugetul sub cheie. Cu arici XXL în buzunarele conducerii, Mutu s-a cârpit cu ce a putut și nu prea avea cum să scoată mai mult de un loc 5. În peluză, pasiunea încalecă rațiunea, dar n-ai cum să ignori evidența: lotul Rapidului e subțirel.

2.  Exercițiul e simplu: dacă ai fi rapidist și ai avea multe milioane pe mână, dar ai putea transfera doar de la o echipă rivală, ai găsi imediat 6-7 variante excelente la CFR, la FCSB sau la Craiova. Invers însă, din Giulești, ar fi greu să alegi ceva cu adevărat de top. Horațiu Moldovan, Emmers, Dugandzic și se cam termină soluțiile bune. În rest, jucători uzați sau plafonați, buni pentru a sta călare pe granița dintre play-off și play-out. 

3. E drept că și Rapid pare să fi scos maximum din Mutu. Fostul "Briliant" nu s-a putut transforma peste noapte într-un Magician, într-un inovator de clasă, capabil să descopere perle în noroi, jucători ieftini și subapreciați pe care să-i transforme peste noapte din anonimi în supervedete. 

A pierdut mai multe pariuri decât a câștigat. Vezi Costache, Andrei Ciobanu, Luckassen și alții. Însă Mutu e un antrenor în care merită să crezi. Are stofă, e pasionat, dar îi trebuie un update. Ori un lot mai bun, ori un sprijin premium în club. 

Lucescu lângă Mutu la Rapid?

4. Urmează anul centenarului și din vuietul unui Giulești plin la fiecare meci se aude clar o dorință nenegociabilă: "Vrem Rapid campioană în 2024!". Dar titlul nu poate veni pe aceeași politică a pașilor previzibili: buget cântărit farmaceutic, zero riscuri asumate, nimic inovator. 

Campioanele care au "rupt" norma în ultimii 25 de ani au venit, la acel moment, cu ceva "disruptive". Rapidul lui Copos a dat șah cu Mircea Lucescu, un transfer colosal care a reașezat pe-atunci piesele pe tabla fotbalului românesc. CFR-ul a lansat moda portughezilor, a străinilor aduși pe bani mulți. Hagi a venit cu tinerii etc. Fiecare a făcut ceva nou și neașteptat, ceva care a clătinat rivalele. 

5. Ce poate face Rapidul? Să-l readucă pe Mircea Lucescu. "Patriarhul" a obosit să trăiască în deplasare, în câteva luni îi va strânge mâna lui Surkis și va lăsa Kievul pentru a se întoarce definitiv acasă. Are 78 de ani, peste 65 din ei petrecuți în fotbal!, iar asta n-are cum să nu lase urme. Dar fiecare gram pierdut pe talerul sănătății se adaugă pe cel al pasiunii pentru fotbal, pentru că Il Luce este o colecție fantastică de experiență, fler și geniu. 

Credeți că, odată întors la București, se va pensiona? Nicio șansă, odihna e un cuvânt interzis în dicționarul lui! "O să-mi fie greu să stau degeaba, văd eu ce fac ...", a oftat într-o discuție pe care am avut-o acum câteva săptămâni în redacția Gazetei. 

Lucescu lângă Mutu la Rapid?
Mircea Lucescu a creat Rapidul campion de la finalul anilor '90

6. Lucescu iubește fotbalul, iubește Giuleștiul și tânjește să fie prețuit acasă. Nu mai vrea sau nu mai poate să stea zi de zi pe teren, în mijlocul jucătorilor, însă un job de consilier, în tadem cu un antrenor tânăr, i s-ar potrivi mănușă. 

Lucescu director tehnic - Mutu "principal" poate fi o soluție care să ducă Rapidul la nivelul următor. Entuziasm și orgoliu la firul ierbii, experiență și strategie din tribuna de onoare. Plus încredere și ceva mai mult respect din peluză. 

7. Dar mai e nevoie de ceva. De viziune și de curaj în loja acționarilor. Dan Șucu, un afacerist redutabil și foarte cumpătat, încă speră că fotbalul este un domeniu predictibil, în care poți previziona succesul, legându-l logic de investiții, de fiscalitate, de diversificarea surselor de venit etc.

Fotbalul nu poate fi un P&L perfect dacă nu ai oameni care să-ți sfințească Excelul. Planul lui Șucu de profesionalizare, rentabilizare și modernizare a clubului va trăi periculos fără rezultate sportive imediate și cu o galerie intervenționistă urlându-i sub geam "Noi suntem stăpâni aici!". 

E timpul pentru decizii puternice. Să ții galeria la distanță, să-l poți convinge pe Lucescu să vină lângă Mutu și apoi să deblochezi PIN-ul pentru câteva transferuri cu adevărat bune, iată mișcările prin care Dan Șucu poate repune Rapidul pe șine către titlu în anul centenarului.


Comentarii (51)
Quartz
Quartz  •  25 Aprilie 2023, 00:21

Ai dreptate.Nu înțeleg ce înseamnă "comolexa"din discuția aia lungă.Te crezi mare cronicar.De fapt se vede la cate aprecieri ai la cârnații tăi postați că ești varză.Apropo, câte cărți ai citit?

ED_BAD
ED_BAD  •  23 Aprilie 2023, 04:04
Postat de Quartz pe 20 Aprilie 2023, 23:11

Nu ești rapsdist ești agramat

> DECI, tu scrii chestia asta fara punct, fara virgula si cu greseli de scriere si imi spui mie ca sunt agramat... ?! Mor de ras! :))) De ce sunt eu agramat, pentru ca ai citit de trei ori comentariul meu dar tot nu ai inteles ce am scris?! :)) Nu-i nimic! Insista! :))) Scoate punctele si virgulele, poate iti e mai usor fara ele. Poate nu e ochiul tau obisnuit cu ele si iti da eroare... :)))

Quartz
Quartz  •  20 Aprilie 2023, 23:11
Postat de ED_BAD pe 18 Aprilie 2023, 22:52

E corect. Dar ca sa poti "sa ii dai in cap" lui Mutu si sa il pui pe faras, trebuie sa te asiguri ca e si corect. Mutu a vazut fotbal mare si este si suficient de inteligent ca sa fi inteles mai mult decat altii. In aceasta conjunctura, respectiv atunci cand doresti reformarea echipei, trebuia sa il oblige sa promoveze copii langa grupul de fundasi expirati, cu riscul de a sacrifica rezultatele, nu sa se aduca morti, cu speranta ca vor invia la noi... Iar asta e si problema manageriala, nu doar sportiva. Oricum, discutia e prea lunga si comolexa, dar EU CRED ca pe aici se invarte povestea noastra.... Poate gresesc... Dar sigur nu gresesc cand spun ca nu vreau sa mai aud de implicari, cereri si decizii luate de *** si boccii! Ei sa cante si sa bata din palme (zic sa aplaude, nu sa bata alti membri ai galeriei, din alte grupari!). Linistea e mai importanta decat ce zic ei pe la TV.

Nu ești rapsdist ești agramat

Vezi toate comentariile (51)
Comentează