Articol de Daniel Scorpie - Publicat vineri, 07 martie 2025 10:51 / Actualizat vineri, 07 martie 2025 12:43
Căpitanul nejucător în 2025 al lui FCSB n-a putut fi înlocuit de Elias Charalambous. Nici din mercato, nici din lotul pus la dispoziție de finanțatorul roș-albaștrilor.
Dacă împotriva unor adversari mai puțin valoroși, inclusiv cu PAOK (în grupă, în mare parte din meciul de la Salonic, în care a fost eliminat devreme, și în play-off), absența lui Darius Olaru nu s-a prea simțit, în fața unor echipe cu pedigree european a contat. Decisiv!
Oricât ar vrea Adrian Șut, despre care Gigi Becali susține că este singurul de neînlocuit în actuala distribuție a campioanei, nu are cum să suplinească deloc calitățile de lider, dar și de marcator și de pasator decisiv ale lui Darius Olaru.
Olaru a influențat 11 goluri stagionale în 12 jocuri din Europa
Accidentarea sa stupidă într-un amical (este adevărat că pentru Olaru nici la antrenament nu e banal un joc-școală!) din stagiul invernal l-a scos din circuit fix în perioada în care campioana României avea nevoie imperioasă de experiența și de motivarea echipei, pe gazon și în vestiar.
Este suficient să mă uit pe statisticile mijlocașului de 27 de ani din nemaipomenitul parcurs european al lui FCSB, care foarte probabil că se va opri la 20 de meciuri, stârnind pizma și invidia adversarilor din Superligă.

Olaru și-a pus amprenta pe nu mai puțin de 11 goluri în 12 prezențe în preliminariile Champions League și apoi în partidele din Europa League.
A marcat de șapte ori („dublă” cu RFS, echipa de care râdea toată lumea, dar care a învins-o pe Ajax!, și un hattrick cu Virtus) și a oferit patru assisturi. Darius a fost MVP cu Sparta Praga, la acel 2-3 din returul de pe Arena Națională, cu gol și pasă decisivă.
OK, cârcotașii de serviciu o să strâmbe din nas, spunând că împotriva campioanei „virtuoase” din San Marino marca și ultima rezervă de la FCSB și că unii dintre adversari, în Europa League, n-au fost de speriat.
A fost integralist în nulurile cu Olympiakos și Hoffenheim
Dar să nu uităm cu ce șanse a pornit trupa din Berceni la drum în grupă! Antepenultima, doar în fața lui RFS și a lui Elfsborg.
Și unde a terminat? Pe locul al 11-lea, ratând accesul direct în „optimi” doar la golaveraj, din cauză că patronul „a dat pierdut” meciul cu Rangers, menajându-și oamenii importanți pentru un nul cu Rapid în campionat!

Acum e greu de dat un verdict despre cum s-ar fi scris povestea ciocnirii cu Manchester United, apoi istoria cu Lyon, rivalii din altă categorie, indiferent de problemele din întrecerile interne, dacă Olaru ar fi fost pe gazon și ar fi etalat nivelul său maxim.
Dar pot intui că ar fi însemnat un mare plus și un reper periculos pentru adversari. Un atu cu care puteai să speri la un egal cu un United demn de compătimit și, cel puțin la fel, un rezultat care să mai dea FCSB-ului speranțe la retur.
Darius nu era doar dăruitor de efort până la epuizare, cu toate momentele sale în care rațiunea era depășită de adrenalină și de dorința de a-și depăși limitele (care deocamdată nu-l fac foarte atractiv pentru a face pasul către o echipă bunicică din Top 5 campionate ale Europei).
Cu Olaru, mijlocul n-ar fi suferit cu Lyon, având consistență
Purtătorul numărului 27, exact vârsta împlinită în urmă cu patru zile, n-a lipsit nicio secundă din meciurile cu Hoffenheim și cu Olympiakos (deținătoarea Conference League) și, deloc întâmplător, roș-albaștrii nu au pierdut și nici nu au primit gol.
Chiar dacă împotriva actualului lider din supraestimatul campionat grecesc FCSB a jucat o jumătate de repriză fără eliminatul Bîrligea.
Sigur că atacul a fost bont și inconsistent cu Lyon (absența vârfului-pivot a fost suplinită cu brio în returul cu PAOK, în care nici a doua victorie nu a fost „fake”) fără Daniel, dar am convingerea că mijlocul n-ar fi suferit atât în fața liniei lui Paul Fonseca.

Și FCSB ar fi ținut mai mult mingea, nu ar fi pierdut-o atât de des pe construcție, la care nu-l mai țin balamalele pe Chiricheș în ipostazele cu rivali redutabili.
Ar fi avut repere pe contraatac, verticalizare și, mai ales, mintea limpede și un marcator. Ceea ce totuși nu i se poate pretinde, cu toată admirația și lauda, lui Adrian Șut, care i-a preluat și banderola de căpitan. Și nici în România nu mai găsești un om la mijloc de nivelul lui Olaru.
Dacă latifundiarul din Pipera năzuiește să bată la porțile Ligii Campionilor, pentru care deja se bate cu pumnul în piept că se pregătește, atunci Darius este esențial.
Nu știu cât de adevărate erau ofertele pentru căpitan sau cât de corectă e cotația de 7,5 miloane de euro pe portalurile de transferuri, dar păstrarea internaționalului (care va lipsi și în debutul preliminariilor CM 2026) nu trebuie să fie pusă în discuție.
La fel cum, pentru a ajunge la masa bogaților și la mai multele milioane la care Gigi Becali salivează, are nevoie să întoarcă din banii veniți de la UEFA pentru acest parcurs-jos-pălăria destui pentru a întări echipa.
Posturile pe care e nevoie le știe toată lumea, doar jucători care să facă față în Champions League sunt mai greu de găsit.
Numărătoarea inversă a început. Fără tracasarea europeană, liderul Superligii nu ar trebui să rateze păstrarea titlului, însă are nevoie să facă de pe-acum planurile viitoarei veri continentale!


