Articol de Alexandru Barbu - Publicat marti, 18 martie 2025 14:09 / Actualizat marti, 18 martie 2025 14:58
Rulăm aceiași antrenori pentru a câștiga sâmbătă. Nu ne iese, mai încercăm o dată.
Se apropie finalul sezonului, echipele sunt cu ratarea obiectivului la gât și se pun pe desfăcut și semnat contracte.
„Mulțumim, Topal!”, „Bine ai venit, Mutu!”. „Mulțumim, Mutu!”, „Bine ai venit, Topal!”
Antrenorul Mutu nu a confirmat în ultimii 7 ani, dar Petrolul a pariat pe el și n-a ținut de Mehmet Topal. A pariat 10 meciuri, până când „Briliantul” s-a spart și Topal a devenit din nou bun.
Când a fost slabă conducerea Petrolului? Când l-a adus pe Mutu în locul lui Topal sau când l-a reangajat pe Topal după despărțirea de Mutu? Probabil în ambele situații. Probabil și în câteva săptămâni, când va anunța din nou „Mulțumim, Topal!”.

„Șocul pozitiv”! Apoi se vede mâna antrenorului. Și se alege praful!
Burcă rezistă 3 luni la Oțelul, suficient cât să se coacă la Galați roadele „șocului pozitiv”.
„Șocul antrenorului nou” e un principiu care alungă fotbalul românesc în groapa mediocrității. Cluburile nu planifică succesul proiectului care nici nu există, planifică doar meciul următor. Uneori le iese și atunci noul tehnician e meseriaș.
Numai că de cele mai multe ori meseriașul din etapa a 15-a devine o catastrofă peste 5 runde și trebuie dat afară. Tocmai când dispare șocul și, curios, nu se mai vede nici mâna antrenorului.
Se vând repede și cui nu trebuie
Sepsi doarme luni la rând până se trezește că Dorinel Munteanu e liber de contract și gata de dus la notar. Din septembrie clubul a funcționat din inerție, cu interimarul Suciu. Dar Suciu nu e schimbat pentru că Sepsi nu mai are încredere în valoarea lui, Suciu e schimbat pentru că a pierdut cu Petrolul și cu Gloria Buzău.
E o dramă a fotbalului nostru - nu avem conducători calificați în evaluarea antrenorilor, jucătorilor, punem ștampila în funcție de forma de pe FlashScore și transferăm fotbaliști cu goluri în CV, nu fotbaliști buni.
Să nu ne păcălească succesul FCSB-ului din Europa și vestiarele bine întreținute, cu geamuri spălate, de la CFR, Craiova, Rapid, U Cluj! Multe cluburi de la noi funcționează după modele anacronice, condiționează mesele calde de performanțele din teren și permit nababilor din lot să facă deplasarea cu avionul. Săracii, cu autocarul. Însă doar echipele greșesc?
Evident că nu. E un drum cu dublu sens. Patronii, primarii, băieții de primari angajează pe nemestecate profesioniști îndoielnici disperați să lucreze și să nu iasă dintr-un sistem care oricum îi va târî pe jos în câteva săptămâni.
Un cerc vicios intoxicat și de antrenorii care „se vând prea repede”, cum bine va explica, vineri, de la 18:00, Dorinel Munteanu, în cel mai nou episod al podcastului Gazetei.


