OPINII  »  

Opinie Cătălin Țepelin » 7 scurte despre România U21: „Cum am ajuns să fim scârbiți de calificări?” + de ce trebuie aplaudat Mutu

Articol de - Publicat miercuri, 18 noiembrie 2020 01:04 / Actualizat joi, 18 martie 2021 16:42

7 scurte » rezumatul rapid al meciului România - Danemarca 1-1. Observațiile lui Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor.  

1. În 2003, când Danemarca ne egala în prelungiri și ne elimina din drumul spre Euro, am blestemat neștiința naționalei de a-și vedea interesul. De a trage de timp, adică. "D-aia am ratat calificarea, că Dorinel Munteanu n-a fost în stare să țină de minge la un corner! Ce echipă fără creier!". Apoi l-am alergat luni la rând pe amețitul de Urs Meier, arbitrul care pusese și el umărul la revenirea danezilor. 

2. Aseară, când am plimbat mingea vreo 10 minute ca să nu riscăm pierderea unui Euro, ne-am descoperit brusc valențe de nație dominatoare, obișnuită să atace în valuri și când nu e cazul. "Cum să îți bați joc de fotbal așa? E o calificare rușinoasă". Iar eroarea arbitrului, care aproape a răsturnat meciul cu un penalty inventat, o tratăm ușor amuzați, "eh, a greșit și el, săracu'". 

3. Are cineva vreo explicație pentru schimbarea asta de optică a poporului român microbist? În ultimii 17 ani n-am făcut mare brânză prin fotbal. Și, cu toate astea, am devenit mult mai pretențioși. Acum ne put și calificările! Cum de scuipăm cu sictir spre platoul cu brânzeturi scumpe când noi n-am mai mirosit nici măcar sticksurile de ceva vreme?!

4. Nu e o performanță nemaivăzută, nu e declicul care ne va face să contăm brusc acolo unde chiar contează, la naționala mare adică. Dar o calificare nu poate fi tristă sau rușinoasă niciodată! E un happy-end, e un obiectiv îndeplinit, e o posibilitate ca de-aici să iasă ceva bun, cine știe? Să ne dozăm un pic veninul, că sigur vom avea ocazii și pentru el. Dar nu ăsta e momentul. 

5. E adevărat, ne-am furat-o recent, când entuziasmul excesiv de după semifinala de Euro 2019 a fost ruinat de eșecul tranziției de la U21 la seniori. E corect să ne temperăm exaltarea, dar să n-o transformăm în inechitate. Pentru că ar fi nedrept să nu găsim o vorbă bună pentru o generație calificată. Sau să nu remarcăm un Olaru extraordinar de cerebral, un Moruțan maturizat peste noapte sau chiar un Marius Marin apărut de nicăieri. 

6. Și pentru că antrenorul ar fi fost primul luat la șuturi în cazul unei necalificări, corect ar fi să zicem și un apăsat "Bravo, Adi Mutu!". Trei victorii fără emoții, plus două meciuri în care arbitrii au mutat puncte spre adversari inventând penaltyuri absolut jenante. Joc bun, discurs limpede, idei clare. Asta e recolta lui Mutu la prima lui provocare adevărată ca antrenor. Iar 2021 îi pune-n brațe cel mai dens sezon al unui selecționer român din istorie: Euro și Jocuri Olimpice în același an

7. Seara calificării s-a încheiat mai frumos decât sunau urletele victoriei într-un stadion pustiit de virus. Pe final de conferință, Mutu a trimis spre camere un mesaj îmbrăcat în emoție: "Știți, azi e ziua mamei mele ... La mulți ani, mama. Te iubesc!". Noile generații, fotbaliști sau antrenori, sunt mai asumate, mai sensibile și mai directe. Așa cum ei își pot sharui sentimentele live, în conferințe, așa putem și noi să-i mai slăbim din huiduieli și să-i aplaudăm când merită. Chiar dacă - o, ce blasfemie! - se califică trăgând de timp. 

CITEŞTE ŞI ALTE OPINII DESPRE ROMÂNIA - DANEMARCA:

Dan Udrea: „Prea mulţi pudici într-o seară a calificării, stropită cu o aroganţă ieftină a lui Stoichiţă”

Cristian Geambașu: “Calificare! Pace ție, Danemarca! Morala, dă-o naibii!“

Răzvan Luţac: „Dacă ne dezumflăm la calificarea asta, fotbalul nostru va fi ca ultimele 10 minute ale meciului. Degeaba”


Comentarii (42)
853246084756615
Marcel Popa  •  18 Noiembrie 2020, 15:54

Discutii fara nici un rost ,s-au calificat si cu asta basta.Germania a luat 6 de la Spania. Romania nu este o forta si nu joaca fotbal total.E o minune ca sa calificat.

cneius
cneius  •  18 Noiembrie 2020, 14:11

Partial corect dar... Nu poti compara o lovitura de colt din 2003 cu situatia de acum. La acel corner am avut PREA multi oameni in careul danez, de aceea am luat gol pe contra! Daca aveam un om sau doi nu se intimpla NIMIC ! Daca Romania ataca corect (nu bezmetic) nu puteau oaspetii sa te surprinda NICIODATA pe contraatac. Ai avut om in plus, trebuia sa-i bati si gata, nu sa joci la trecerea timpului...

sibelius
sibelius  •  18 Noiembrie 2020, 13:13
Postat de Calin Vasile pe 18 Noiembrie 2020, 12:25

Sant de acord (in parte) cu cele scrise,dar, tocmai faptul ca avem pretentia la un joc total(nu jocuri),se datoreaza calitatii jucatorilor.Asta inseamna ca dupa parerea mea se putea mai mult.Cum poti (MUTU),s-a joci un joc de calificare fara un varf de atac.Cum poti s-a nu faci 75 de minute o schimbare, cand mai multi jucatori faceau greseli dupa greseli. M-am simtit penibil ultimele 15 minute,mai ca asteptam s-a luam gol sa-i vad fata lui Mutu si justificarile ulterioare.Ne-am invatat rau cu jocul din calificarile trecute cu Radoi.

Ai fi vrut sa faca in laborator un varf de atac? Nu avem in tot fotbalul romanesc UN varf de atac la U21 si vreo doua jumatati la Nationala mare. Nu avem nici fundasi. Daca iei pe posturi avem maxim 2-3 acoperite, dar suntem cu coada pe sus. Unde si-au demonstrat jucatorii calitatea? In liga I?

Vezi toate comentariile (42)
Comentează
Close