OPINII  »  EDITORIAL COSTIN ȘTUCAN

Drama numărului 75

Costin Ștucan
Costin Ștucan

Articol de - Publicat joi, 15 aprilie 2021 22:30 / Actualizat joi, 15 aprilie 2021 22:43

Supercupa României, minutul 4:29. Costache prelungește cu capul pe spate o minge lungă, iar balonul ajunge în spațiul dintre liniile de mijloc și de apărare ale FCSB. Numărul 75 de la CFR se desprinde rapid de Nedelcu și preia aerian mingea care părea să fugă spre fundașii adverși. Îmblânzit, balonul se așază cuminte pentru piciorul stâng și țopăie tentant. Partea mai grea, însă, acum începe. Pentru a trimite un șut periculos, coordonarea trebuie să fie perfectă, altfel drop-ball-ul - sau “dropul”- se duce în plopi, dacă nu cumva ajunge acolo mai întâi piciorul.

Numărul 75 a lovit superb. Mingea prinsă de gheată la o fracțiune de secundă după ce mușcat gazonul a plecat ca teleghidată. Întâi s-a ridicat, apoi efectul a împins-o spre stânga și, dacă apuca să coboare, s-ar fi dus probabil sub bară, aproape de vinclu. Ghinionul fotbalistului de la CFR a fost că în poarta FCSB e Vlad. Tânărul care anul acesta pare decis să-și însușească postul de titular la naționala mare s-a întins și a scos spectaculos în corner. 

Drama numărului 75
Gîdea în momentul șutului

Trei minute mai târziu, îndrăznețul număr 75 era înlocuit de antrenorul său. Sub ochii președintelui FRF, Răzvan Burleanu, s-a derulat una dintre mutațiile genetice ale celebrei reguli U21 care spune că “echipele din Liga 1 trebuie să folosească doi jucători U21 formați la nivel național, eligibili pentru echipa națională a României ca jucători titulari și să utilizeze efectiv, pe toată durata jocurilor un jucător U21 format la nivel național, eligibil pentru echipa națională a României”. 

Cum doar unul e obligat să stea în teren tot meciul, al doilea “under” poate să iasă. Iar numărul 75 a fugit spre tușă, a dat noroc cu venezueleanul de 35 de ani care i-a luat locul, a strâns mâna întinsă de un Edward Iordănescu preocupat să urmărească ce se petrecea pe gazon și și-a luat locul tăcut pe bancă. Ce era în mintea lui? Ce simte un fotbalist de 21 de ani care tocmai a fost pe punctul de a da un supergol într-o Supercupă pentru a fi imediat sacrificat de dragul unei reguli crude? 

În primul rând, probabil simte neputință. După ce a început 12 meciuri de Liga 1 în acest sezon fără să stea pe teren mai mult de 13 minute, după ce analiștii Digi, Duckadam și Crăciunescu, au ajuns să parieze pe numărul de minute pe care i le va da Iordănescu, numărul 75 și-a programat mental limitarea fotbalistică. Apoi, încep sechelele. 

Acum două luni, Costin Giurescu - șeful cunoscutei școli de fotbal Sport Team - spunea că Florinel Sandu, puștiul crescut de el și ajuns în Liga 1 la Clinceni, a fost pe punctul de a se lăsa de fotbal din cauza schimbărilor premature: “Îmi doresc ca Florinel să nu rămână cu sechele, deși cred că urmări există. Acești jucători își pun niște întrebări, se gândesc că următorul antrenor e posibil să-i scoată iar după 3 minute”.

 Regula U21 e invocată de echipa lui Burleanu drept principala lor realizare din ultimii aproape 7 ani. În acest timp, antrenorii din Liga 1 nu au nicio greață în a profita de lejeritatea textului de regulament, scoțând al doilea U21 din teren după câteva minute. Pe teren e nevoie de experiență, spun ei. Experiența le câștigă meciuri și îi ține în funcție.

 În seara asta, înlocuitorul numărului 75, veteranul Mario Rondon, a bătut sigur primul penalty din seria CFR-ului. După el, au înscris un jucător de 26 de ani (Păun), unul de 31 (Chipciu) și altul de 34 (Camora), în timp ce portarul de 33 de ani, Arlauskis, a scos un penalty. La FCSB, tânărul Vlad nu a apărat nicio lovitură, iar un puști de 18 ani (Perianu) și altul de 21 (Șut) au ratat. Vârstele astea sunt muzică pentru urechile celor care susțin că performanțele se fac cu jucători experimentați. 

Și poate că antrenorii sunt de înțeles. 

Dar cine se gândește la tinerii U21 aruncați pe bancă până în minutul 10 chiar și când intră pe teren cu tupeu și ambiție? Apropo, numărul 75 de la CFR are un nume în ciuda eforturilor regulamentului de a-l depersonaliza. Se numește Adrian Gîdea și, dacă un antrenor îl va lăsa mai mult de o repriză pe gazon, s-ar putea să devină un fotbalist român important. 

Trebuie doar să fie lăsat să încerce, să se bucure de fotbal și să greșească. Marii fotbaliști nu s-au rodat doar din reușite.


Comentarii (38)
catalin_cj
catalin_cj  •  16 Aprilie 2021, 08:22

Totusi, fara regula u21 numarul 75, Gadea, nu ar fi ajuns probabil sa joace in prima liga.

cseacseavlez
cseacseavlez  •  16 Aprilie 2021, 08:16
Postat de johnwick pe 15 Aprilie 2021, 23:58

feicu ăsta de la impresari, nuține, nea secu. a fost control și când v-a dat 3-0

mdaaa...a fost control pe tramvaiu' 14...era sa ma agate si pe mine, dar am scapat...

921656244839882
Costel Enia  •  16 Aprilie 2021, 08:13

De ce santeti nesimțiți si ștergeți comentariile ?

Vezi toate comentariile (38)
Comentează
Close