OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

„Nemuriciul”

Articol de - Publicat vineri, 11 februarie 2022 18:19 / Actualizat vineri, 11 februarie 2022 18:19

Rulon Gardner, cel care a reușit să-l învingă pe marele Karelin, are mai mult de nouă vieți: a fost săgetat, a degerat și și-a pierdut un deget, a căzut cu motocicleta, un Jeep a intrat în el, a picat cu avionul în ape de 7 grade

Rezumat. Aleksandr Aleksandrovici Karelin este cel mai mare luptător de greco-romane din istorie. "Ursul rusesc", "King Kong din Rusia", "Alexandru cel Mare" ori "Experimentul" a câștigat medaliile de aur la JO din 1988, 1992 și 1996 și nu a fost învins, niciodată, la Campionatele Mondiale. A avut 887 de victorii și doar două eșecuri în întreaga carieră, ambele la un singur punct. În septembrie 2000, a pierdut, aproape de necrezut, cu Rulon Gardner.

Americanul avea 29 de ani la istoricul succes de la Sydney. Cum Karelin adunase 13 ani fără eșec, casa sa din Afton, Wyoming, SUA, a devenit, efectiv, loc de pelerinaj. "Aici este locul în care s-a născut Rulon Gardner, cel care l-a învins pe Karelin", avea să apară un poster în fața proprietății. Cel mai ghinionist și cel mai norocos om din lume.

„Nemuriciul”
Gardner (albastru, în dreapta), îl învinge pe Karelin, într-una dintre cele mai mari suprize din luptele greco-romane FOTO Imago

Venit pe lume într-o familie cu nouă copilași, Rulon a muncit, de mic, la fermă. Într-o zi, la școală, la un curs de "Show-and-tell", un coleg a venit să arate cum se folosește un arc cu săgeți. Gardner, mai înăltuț, stătea pe al doilea rând. Puștiul a încordat, a dat să tragă, dar săgeata n-a plecat prea bine... A ajuns la spital, cu stomacul perforat. Nu o tragedie imensă, dar destul pentru o sperietură zdravănă.

S-a apucat de sport de performanță. Pe la 19 ani au zis să facă o băiețească. El și colegii de antrenament. S-au băgat într-un garaj, au dat drumul la motor, să fie cald, râuri de bere. Au adormit. Un cățel i-a salvat, dând de veste. Unii și-au revenit abia la spital, el a plecat acasă pe propriile picioare.

„Nemuriciul”
Pentru că a lucrat, de mic, din greu, Rulon a știut să se descurce de fiecare dată când a fost nevoie

18 ore în culcuș... de gheață!

Cu medalia de aur olimpică la gât, au zis să meargă, cu snowmobilele, în Star Walley, Wyoming. Străbunii lui se trăgeau de aici, cunoștea zona. S-a pierdut de grup, a căzut în Salt River. Apa înghețată. Și-a dat seama că nu mai are cum să iasă, și-a construit un culcuș și s-a pus pe așteptat. 18 ore!

La un moment dat, s-a oprit din tremurat. Atunci și-a zis că-și vede moartea! L-au găsit în șoc hipotermic și degerat. I-au tăiat bocancii cu un bomfaier. Și-a pierdut degetul mijlociu de la piciorul drept, dar nu de tot. Adică îl păstrează într-un borcan, în frigider, ca să nu uite cât de aproape a fost de Sfântul Petru. A povestit, tot, la "I Survived".

În 2004, gonea, pe o motocicletă, spre antrenament. Colorado Springs. Curbă, alunecare, a sărit peste ghidon. Agregatul s-a izbit de o mașină. Câteva zgârieturi și o leziune la călcâiul drept.

În 2005, pe când se afla într-o parcare de supermarket, a văzut venind spre el o "bombă". A apucat să se tragă pe locul pasagerului. Sus, în pantă, o doamnă uitase să "blocheze" un Jeep de aproape două tone. Niciun rănit, șase mașini bușite și un puls ca-n zilele cu meci de titlu olimpic.

În tricou, o noapte întreagă, la 7 grade

"Cam după 30 de minute de stat într-o apă la 7 grade Celsius, corpul omenesc începe să sufere de hipotermie. Dacă băieții aceștia sunt o pisică ce are nouă vieți, putem spune că fiecare a consumat cam trei dintre ele", a sunat declarația lui Steven Luckesen, un rager din Parcul Național Gran Canyon.

„Nemuriciul”
Snow mobilul lui Rulon, după accident. A supraviețuit prin zăpadă

Pe 24 februarie 2007, Gardner și doi prieteni din Utah, frați, au căzut cu un avion de mici dimensiuni în Lacul Powell, în timp ce survolau zona. "Avionul a amuțit de la 240 km/h în doar două secunde", avea să povestească "Nemuriciul".

"În aceste două secunde am înțeles cum o zi frumoasă se poate transforma într-o tragedie". Rulon și cei doi prieteni și-au aruncat pantofii, pentru a putea înota. Se găseau doar în tricouri. Au stat toată noaptea lipiți, pentru a se încălzi. Au fost recuperați, dar când au povestit că au înotat mai bine de o oră în 7 grade, cei de la "I Survived" s-au prezenta degrab’, din nou.

* Surse: ESPN, AFP, USA Today


Comentarii (1)
1206754226007193
Glumetu Dan  •  11 Februarie 2022, 18:25

Fugi d-aci cu asta-l tau, nu le spune nimic romanilor!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează