OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

Adevăratul Cassius Clay!

Articol de - Publicat vineri, 27 mai 2022 15:06 / Actualizat vineri, 27 mai 2022 15:06

Născut în 1810, cel alintat ”Cash” va milita pentru abolirea sclaviei, deși tatăl său avea domenii întinse. Marele boxer va dori să-și schimbe numele moștenit de la el, pentru că ”era unul de om asuprit”

"Ipocriților! Să vă aud ce mai spuneți acum! Hai, cine e cel mai mare?", întreabă la conferința de presă. "Tu, Cassius!", i se răspunde ca pe vremea Imperiului Roman. "Nu vă aud, jur! Vă mai dau o șansă, vă întreb iar: cine e cel mai mare?". "Tu, Cassius, tu ești cel mai mare!".

E februarie 1964, Sonny Liston n-a mai revenit pe ring pentru cea de-a șaptea repriză din duelul "greilor", iar Cassius Clay a primit coroana de campion mondial.

La scurtă vreme după aceasta, învingătorul trece la o nouă religie, Islamul, și la un nou nume, Muhammad Ali. Presa refuză să-l scrie așa, iar boxerul se aprinde tot: "Țineți minte asta, Cassius Clay este un nume de sclav! Nu eu l-am ales, eu nu l-am vrut. Sunt Muhammad Ali, un nume liber, care înseamnă «Cel dorit de Dumnezeu», și insist ca el să fie folosit atunci când lumea vorbește despre mine!" sunt vorbele sale.

Dar cine e originalul?

Cassius Marcellus Clay s-a născut în octombrie 1810, în Kentucky, unde ai lui dețineau o plantație imensă, plină de oameni care trudeau de dimineață până seara.

Adevăratul Cassius Clay!
Înainte de faimosul Cassius Clay cel din ring, a mai fost unul, politician vestit!

A terminat Universitatea "Transylvania", apoi a bifat Yale, în 1832. Aici l-a auzit pe William Lloyd Garrison, aboliționist convins. Deși acasă avea sute de sclavi care lucrau pentru familie, vorbele lui Garrison au avut asupra sa "efectul apei ce curge peste un călător însetat".

Când a fost ales în Camera Reprezentanților din Statul Kentucky, Cassius Clay a început să vorbească despre emancipare, despre abolirea sclavagismului. Cei care-l cunoșteau, care știau pe ce forță de muncă se bazează părinții săi, nu-și dădeau seama dacă omul își bate joc de ei ori vorbește serios.

Atitudinea sa antisclavagistă a început să deranjeze și, după o dezbatere din 1843, reușește să scape dintr-o tentativă de asasinat în care Sam Brown trăsese cu pistolul închiriat.

S-a luptat cu... șase asasini!

Peste doi ani de la incident, Clay scoate ziarul "True American". Este zilnic amenințat, trebuie să se apere cu arma și ajunge să baricadeze sediul, pentru a putea, trage, în continuare, paginile. Se merge mai departe, văzându-se că nu se potolește: 60 de bărbați năvălesc în tipografie, supărați, numai că echipamentele pentru imprimat fuseseră mutate...

Adevăratul Cassius Clay!
Cassius Clay, pe coperta revistei "Time", în 1963

Participă la Războiul mexicano-american, cu gradul de colonel. Continuă să militeze pentru abolirea sclaviei, este atacat de frații Turner, șase la număr, dar, cu sabia în mână, le face față. Când Războiul Civil izbucnește, în Washingtonul în care se găsește nu se mai află trupe, așa că organizează, imediat, un grup de 300 de voluntari cu care protejează Casa Albă. E trimis în Rusia, pentru a-l susține pe Abraham Lincoln, participă la cumpărarea Alaskăi.

Organizează revolta liberală din 1872. Devine faimos pentru că se apără singur, dormind cu două pistoale sub pernă, precum și cu un cuțit. "Așa, preventiv", cum spune el.

Decedează în iulie 1903, din cauza unei stări de epuizare generală. Herman Heaton Clay, un descendent afro-american din familia sa, își botează copilașul Cassius Marcellus Clay iar acesta, la rândul său, îi spune urmașului Cassius M. Clay Jr., viitorul campion mondial la "grei". Numele va ajunge pe buzele tuturor, dar va fi schimbat în Muhammad Ali, după trecerea sa la Islam.

Adevăratul Cassius Clay!
Unul dintre cei mai mari boxeri din toate timpurile și-a schimbat numele pe 26 februarie 1964

După ce a făcut acest pas, Ali a început să vorbească despre faptul că numele lui fusese "unul de sclav", pe care nu-l alesese, ci îi venise impus. "De ce mi-aș păstra numele meu alb, de stăpân de sclavi, și l-aș ține ascuns, invizibil, pe cel al înaintașilor negri, rămași neamintiți și neonorați?".


Comentarii (4)
kxd2000
kxd2000  •  28 Mai 2022, 05:44
Postat de Turcuspeter pe 27 Mai 2022, 15:19

De ce s -ar duce în Rusia Cassius Clay să-l susțină pe Abraham Lincoln?

“A founding member of the Republican Party in Kentucky, he was appointed by President Abraham Lincoln as the U.S. minister to Russia. Clay is credited with gaining Russian support for the Union during the American Civil War.”

Tibisor
Tibisor  •  27 Mai 2022, 18:38

Saracu ' Ali , n-a inteles nimic din istorie ! E clar ca destul de devreme n-a mai avut " toti biscuitii in pachet " !

firi
firi  •  27 Mai 2022, 16:37
Postat de Turcuspeter pe 27 Mai 2022, 15:19

De ce s -ar duce în Rusia Cassius Clay să-l susțină pe Abraham Lincoln?

Citeste,google este,nu mai intreba ca desteptul.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează