OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

Gelul de mâini și infernul

Articol de - Publicat vineri, 08 iulie 2022 21:09 / Actualizat vineri, 08 iulie 2022 21:09

La Tokyo, la JO, pivotul australian Aron Baynes a scăpat inelul, după ce se ”spălase” cu substanță anti-COVID. 11 zile n-a putut să stea în picioare, a reînvățat să meargă. Acum încearcă revenirea în Liga de Vară din NBA

Acolo, la Tokyo, la Jocurile Olimpice, măsurile anti-COVID erau dure și clare, așa că el, tipul de 2,08 metri, a întins palmele pentru ca medicul echipei australiene de baschet să-l "ungă" cu gel dezinfectant.

Era pauza mare a meciului cu Nigeria, s-a agățat de inel, dar mâinile i-au alunecat. A căzut urât, cu tot cu cele 120 de kilograme ale sale, lovindu-se atât la spate, cât și la cap. Sala i se păru că se învârte, pentru câteva secunde, apoi lucrurile au revenit la normal. Din precauție, nu s-a mai băgat în repriza secundă.

Peste trei zile, alt meci, cel cu Italia. Aron Baynes pleacă spre toaletă. E ultimul sfert, antrenorul are nevoie de el. Trimite un băiat să-l caute, să-l aducă degrab'! Când acesta deschide ușa, aproape să leșine: pivotul e întins pe jos, nemișcat, iar din braț, din două răni, îi curge sânge!!!

Gelul de mâini și infernul
Una dintre ultimele imagini cu Baynes pe parchet, la meciul cu Italia. Apoi, o lungă perioadă de recuperare FOTO Getty

Medicul intervine de urgență, dar jucătorul e dezorientat, nu se poate ridica. Își amintește doar că a ajuns acolo, apoi filmul i s-a rupt! Când e, din nou, în picioare, nu știe să mai meargă! Deloc!

Suport pentru prosop agățat în cădere

E dus la un spital din Tokyo. Rănile sunt de la un suport pentru prosoape, "agățat" în cădere, dar lucrurile par mai complicate.

Restricții COVID, familia îl vede numai în apeluri video. Sănătatea i se deteriorează pe zi ce trece. Simte o furnicătură ciudată în ambele picioare, partea stângă nu-i mai răspunde la comenzi.

Familia sună ambasada, trebuie să se facă ceva! Primește un kinetoterapeut, abia după 11 zile se poate ridica în picioare, dar durerile-s mari. Între timp, Australia câștigă medalia de bronz, însă el nu știe dacă mai poate merge!

Campion NBA cu Spurs, adunase 522 de partide în baschetul adevărat, cu meciuri la Pistons, Celtics, Suns ori Raptors. I se fac analize, rezonanțe.

Gelul de mâini și infernul
Bronz la JO, deși întrecerea a văzut-o de pe un pat de spital FOTO Imago

Veștile nu-s tocmai bune: o hemoragie internă punea presiune pe coloana vertebrală. Nu fusese o simplă comoție cerebrală, așa cum se crezuse inițial, ci ceva mult mai mult. "O sperietură imensă", după vorbele sale.

"Am luat de la zero totul!"

Târziu a văzut un neurochirurg de la Antipozi. În noiembrie 2021 a pus primul pas înaintea celuilalt. Plângea. Familia, la fel. În ianuarie 2022 punea mâna pe minge.

"Am luat de la zero totul!", avea să declare.

Medicii vorbeau despre un "miracol", nu mai văzuseră așa ceva în viața lor. În februarie, râdea și declara: "Dacă mă vezi acum, nici nu zici că am pățit ceva!". Primăvara a fost dură. "Pierdusem trenul, nici nu știam de când nu mai făcusem un antrenament complet. Coechipierii mei de la echipa de club sau de la națională își vedeau de treaba lor, eu stăteam prin sălile de recuperare", își amintea Aron Baynes.

Declara că visul său este să revină în NBA, dar cei din jurul lui nu mai credeau în minuni. Vineri, 8 iulie 2022, la Las Vegas, pivotul australian era așteptat, la Las Vegas, în NBA Summer League.

Gelul de mâini și infernul
Baynes (numărul 16), campion cu Spurs în NBA FOTO Imago

Măcar pentru câteva minute. "Va fi o reîntoarcere uriașă și un semn că tot efortul său n-a fost în zadar", spunea impresarul lui.

Am plâns precum un copil. Unchiul meu rămăsese paralizat, cu 10 ani în urmă, în urma unui accident, iar familia nu și-a mai revenit, niciodată, din șoc! 
Aron Baynes


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează