OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

Cine l-a ucis pe Nicu?

Articol de - Publicat vineri, 21 octombrie 2022 16:33 / Actualizat vineri, 21 octombrie 2022 16:33

La Jocurile Olimpice de la Berlin, din 1936, pugilistul Nicolae Berechet, campion național, acuză o stare ciudată. Pierde în primul tur, ajunge la spital, decedează și e înmormântat într-un cimitir de la marginea orașului

Opt finale-s programate pe 20 decembrie 1935, la Sala Grivița, ce pare că se rupe de lume încă de la șapte dimineața. Cu o zi înainte fuseseră semifinalele, acum se stabileau campionii naționali la box. Trei meciuri înainte, apoi, la 61,2 kg, doi Nicolae: Băncilă și Berechet.

Ultimul e venit din Dioștii Doljului, se mișcă bine la cei doar 20 de ani ai săi. Se vede că n-are experiență, dar compensează prin jocul de picioare și devine următorul "rege" după Geza Toth, viitorul faimos antrenor emerit.

Se bea o bere în Pasaj, la "Macca-Villacrosse", se încearcă să se găsească bani pentru deplasarea de la Berlin, de la Jocurile Olimpice de anul viitor, unde Nicolae Berechet e calificat. Din cauza costurilor uriașe, n-am fost prezenți la Los Angeles, cu patru ani în urmă, așa că în Germania vom avea 54 de sportivi, inclusiv o echipă de handbal.

Cine l-a ucis pe Nicu?
Adolf Hitler a deschis oficial Jocurile Olimpice de la Berlin, din 1936, ce au rămas, din multe puncte de vedere, o pată pe istoria olimpismului FOTO Imago

Situația-i tensionată. Decizia ca Berlinul să găzduiască întrecerile s-a luat în 1931, apoi regimul s-a schimbat, iar Hitler a venit la putere. Multe țări decid să boicoteze, ibericii încearcă chiar să organizeze propriile Jocuri, dar noi ne vedem de ale noastre la echitație, atletism, box, scrimă (singurele două domnițe din lot), gimnastică, tir, lupte și amintitul semicerc.

Două ringuri, doi sportivi la categorie

Boxul are cinci zile programate la "Deutschlandhalle". E prima oară în istorie când, în aceeași sală, există două ringuri, decizie ce se va dovedi neinspirată când partidele au loc în paralel. E puțină zarvă, sunt 250 de pugiliști, nu toți au loc pe grilă. Multe țări au înscris doi sportivi la aceeași categorie, urmând a decide după sosirea la Berlin cine va concura. Finalmente, numărul rămâne 179.

Nicolae Berechet, "pană", e programat pentru 11 august, contra estonianului Evald Seeberg, 25 de ani. Venit din Tallinn, cărare pe mijloc, după moda vremii. Cu două zile înainte de concurs, Nicu acuză o stare ciudată.

Merge la dispensarul din Satul Olimpic, ridicat în doi ani, cu dotări de ultimă oră, dar i se spune că e doar o migrenă cauzată de căldură. În ziua meciului, Nicu, așa cum îl alintau prietenii, abia stă pe picioare. Cum germanii vor ca totul să fie perfect, acceptă ca o comisie de medici să-l investigheze.

Dar, în afara unei tensiuni crescute – pusă pe seama emoțiilor și a debutului la o astfel de competiție – oamenii în halate albe nu găsesc nimic. Deși e greu de crezut, cei care au fost în sală au spus că pugilistul nostru abia stătea drept, rezemându-se, de cele mai multe ori, de corzi. Pierde la estonian, chiar din primul tur. Acuză stări de vomă, însă își petrece noaptea în patul din Satul Olimpic.

Tragedia lui Dezideriu Jacobi

Abia a doua zi e internat în spital. Deși au trecut 12 ani de la tragedie, mulți își aduc aminte de cazul lui Dezideriu Jacobi, fotbalist de echipă națională, decedat la Viena, la doar 24 de primăveri, după o accidentare suferită la un "amical" cu naționala austriacă, așa că delegația noastră cere o atentă supraveghere medicală și lasă un om lângă patul de spital.

Cine l-a ucis pe Nicu?
Imagini cu Nicu Berechet nu există, dar presa vremii a consemnat decesul său la Jocurile Olimpice FOTO Arhivă GSP

Din păcate, pe 14 august, Nicolae Berechet decedează. Jocurile sunt în plină desfășurare, se apropie finalele, cazul se dorește a fi uitat. Șeful delegației noastre cere o autopsie, aceasta se face, concluzionându-se că boxerul avusese o severă intoxicație în organism, cu urme de otravă în sânge!

Cazul e grav, dar suntem prea mici, iar propaganda nazistă, prea mare. În afara câtorva rânduri de așa-zise explicații, dar nesemnate de niciun medic, neștampilate, nu există nimic! Până să ne dezmeticim, pe 16 august toată delegația noastră e prezentă pe "Olympiastadion", pentru că locotenentul Henri Rang obține medalia de argint, alături de superbul său cal, Delfis.

Spre seară, după ceremonia de închidere, vine anunțul că trupul sportivului a fost îngropat într-un cimitir de la marginea Berlinului. A doua zi, dis-de-dimineață, delegația României formulează o petiție, prin care cere deshumarea și trimiterea corpului în țară, pentru analize detaliate.

Cine l-a ucis pe Nicu?
România a obținut, la Berlin, prima medalie individuală din istorie, prin Henri Rang FOTO Muzeul Sportului

Mai mult, deși e tardiv, somează statul german să facă publice concluziile minianchetei, precizând că este vorba despre un sportiv olimpic, campion național.

Dar ambele cereri rămân fără răspuns.


Comentarii (10)
natcoracing
natcoracing  •  22 Octombrie 2022, 22:01
Postat de natcoracing pe 22 Octombrie 2022, 09:26

Poate aprofundati și voi... ***

Nu este deloc un comentariu jignitor, doar va recomandam sa aprofundati intr-un viitor articol, istoria Ripensiei Timișoara, care vineri a sărbătorit 94 de ani de la înființare...

bimbi79
bimbi79  •  22 Octombrie 2022, 12:05
Postat de Dino pe 21 Octombrie 2022, 17:04

Frumoasa povestea, posibil sa fi fost o alergie la ceva. Am citit si paragraful din poza de acum 90 de ani. Mai bine scrisa decat ce gasim in mod curent pe la GSP :) scurta la obiect si cu destule informatii.

Am crezut ca ai raspuns la poza de acum ... 90 de ani.

mosh_gerilla.1948
mosh_gerilla.1948  •  22 Octombrie 2022, 12:02

Cum, cine l-a ucis pe Nicu?! Păi, tot ăia care au ucis-o (și) pe Leana.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează