OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

Zboară, "Mondo", zboară!

Articol de - Publicat vineri, 01 iulie 2022 18:37 / Actualizat vineri, 01 iulie 2022 18:37

Armand Duplantis deține ambele recorduri mondiale - indoor și în aer liber - la săritura cu prăjina. N-a adunat, încă, 23 de ani, dar a atins, deja, 6,20 metri!

A pornit, de "încălzire", cu 5,63 metri. A "urcat" la 5,83. Christopher Nilsen a pus ceva presiune, cu 5,93, la fel și Thiago Braz, brazilianul deținător de record olimpic, "aur" la el acasă, la JO de la Rio.

Dar băiatul nostru i-a pierdut pe toți pe drum. 6,03. N-a vrut 6,08, a zis direct 6,16. Prima încercare, ratată. Apoi a cerut... palme. Bătăi. Ritm. Spectatorii s-au ridicat în picioare, a pornit la treabă. A urcat la 6,16, a trecut! Nou record mondial.

"Diamond League", Stockholm. Eroul, Armand "Mondo" Duplantis, saltă maioul, se lasă la poze. Deține ambele "borne": în aer liber și în sală!

Zboară,
Bucuria lui Duplantis de după momentul de 6.16 m! FOTO Imago

Familie de atleți. Tatăl, Greg, american, și el săritor cu prăjina, cu 5,80. Mama, Helena, de loc din Suedia, fostă jucătoare de volei, dar și heptatlonistă. Andreas și Antoine, frații, Johanna, sora, și ei sportivi. Stabiliți în Statele Unite, Lafayette.

Acolo, "Mondo" a pornit să sară peste ștachetă încă de la trei ani. Povestea spune că părinții nici n-au știut de treaba asta, pentru că cel mic a improvizat ceva, fix lângă salteaua tatălui, dar cum aceasta era puțin mai "groasă" ca "aranjamentul", îl încurca.

La șapte ani, stabilea, deja, recorduri la nivel mondial. Lumea atletismului rămânea cu gura căscată la 3,86 m., la 10 ani, când se duela, deja, cu cei cu două-trei primăveri mai mari.

"Avea o ambție fenomenală, pentru un copil de acea vârstă. Dacă dărâma ștacheta, chiar și la noi în curte, se punea într-un colț și plângea. Uneori, când ne uităm pe pozele de atunci, râdem, pentru că avea un chip de copilaș, dar, în realitate, era un tip matur!", povestește mama.

Zboară,
"Mondo" la Cali, un idol al tribunelor FOTO Imago

În iulie 2015, deținea toate recordurile mondiale la grupele între șapte și 12 ani.

Iarna e în SUA, vara, în Suedia

Cu adevărat, lumea a început să afle despre el, constant, din 2015, primul său sezon la Lafayette High School. A mers la Cali, în Columbia, de unde s-a întors cu un 5,30. Anul următor, în Polonia, a urcat la 5,45, apoi la Grosetto, în Italia, 5,65. A ales să reprezinte Suedia, dar a continuat să... alterneze anotimpurile: iarna e în Louisiana, vara, în Uppsala, în Suedia.

În ultimele opt reuniuni atletice a sărit între 6,02 și 6,20 m.!!!

La Campionatele Europene de la Berlin a trecut de șase metri, ajungând la 6,05. A fost momentul în care marele Serhii Bubka a făcut rost de numărul său și l-a sunat. Copilul mai să cadă din picioare...

"A fost extrem de afectat de pandemie, ca mai toți sportivii. Ne spunea că a acumulat în el atâta energie încât simțea că va exploda atunci când va putea reveni pe pistă", își aducea aminte tatăl. A mers la Torun, în Polonia, o competiție ciudată, pentru că deși toți sportivii au fost vaccinați sau au venit cu dovadă că nu au COVID-19, multe delegații au plecat acasă bolnave. Însă nu asta e important, ci că s-a ținut de promisiune: a "explodat" cu un nou record mondial, 6,17.

2022 a fost, de departe, cel mai bun an al său: 6,19 și, imediat, 6,20, la Belgrad, recorduri mondiale indoor, apoi Stockholm, cu 6,16, WR în aer liber. "Abia aștept să merg la căluțul Dala", a spus "Mondo" cu ochii în lacrimi.

Zboară,
În trei luni a stabilit ambele recorduri mondiale FOTO Imago

Animalul, simbolul provinciei Dalarna, dar și al întregii Suedii, este un fel de bun național. Statuia din Avesta are 13 metri înălțime și 68 de tone greutate.

Primăria de acolo a montat, alături, o ștachetă, pentru a arăta cât de important este "Mondo" pentru ea, dar și pentru a vedea evoluția recordurilor. "De fiecare dată când ajung acolo, plâng", adaugă Duplantis, tipul care pare că-și are calculat fiecare pas.


Comentarii (4)
nicolaeigrecu
nicolaeigrecu  •  02 Iulie 2022, 22:55

Cel care a depășit recordul lui Bubka, a fost Lavillenie.După care a venit seria lui Duplantis.

danglumetu
danglumetu  •  02 Iulie 2022, 15:50

pina la bubka mai e muuult!

vlad_tepes
vlad_tepes  •  02 Iulie 2022, 11:09

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează