OPINII  »  EDITORIAL

Mirel, te uiți la Euro? Dacă da, ia notițe!

Articol de - Publicat luni, 21 iunie 2021 08:34 / Actualizat luni, 21 iunie 2021 10:37

Prima jumătate a Campionatului European ne arată cât de departe sunt strategia și filosofia selecționerului României față de trendul impus de echipele de la acest turneu final: formațiile mici se apără și scot rezultate mari refuzând să joace ofensiv, aproape nimeni nu evoluează fără închizător și nici nu lasă 2-3 oameni în atac atunci când se apără la cornere.

  • Criticat de specialiştii şi de jurnaliştii din România pentru stilul falimentar impus la echipa naţională, Rădoi mai primeşte o lecţie de la toţi selecţionerii de la CE
  • Dan Udrea a descoperit 4 diferenţe între ce joacă „tricolorii" sub comanda lui Mirel şi ce joacă formaţiile calificate la Euro:
  • nicio echipă slab cotată nu joacă ofensiv;
  • noul trend în fotbalul european este folosirea a trei stoperi;
  • doar Germania joacă fără mijlocaş defensiv, aşa cum o face România;
  • nimeni nu mai lasă 2-3 jucători în faţă la cornerul adversarului

Ne place Euro. Ne place chiar și acest sistem cu 24 de echipe, care presupune aproape zilnic câte 3 partide. 

Ne place să vedem fotbal și meciuri extrem de echilibrate, cu mult peste faza grupelor unui Campionat Mondial, unde apar, cu excepția formațiilor din America de Sud, multe naționale de duzină, care doar fac act de prezență.

Ne place acest Euro chiar dacă nu suntem prezenți și cu naționala noastră. Ar fi fost fantastic să fim acolo. De fapt, aici, că am fi jucat măcar două meciuri la București, însă stăm doar în fața televizorului.

Ne rezumăm doar la TV și pentru că avem un selecționer care n-a fost ancorat cu adevărat în realitatea primei reprezentative. Și a modului în care trebuie abordat un joc atunci când e vorba despre un meci interțări.

Mai visăm cai verzi pe pereţi?

Prima jumătate a acestui Campionat European ne oferă, din păcate sau poate, mai degrabă, din fericire, câteva răspunsuri nouă, în special lui Mirel Rădoi, despre cum ar trebui România să se pună în pas cu trendul fotbalului de azi, la nivel de naționale, dacă vrem să mai apărem pe la vreun European sau Mondial.

În schimb, dacă vrem doar să visăm cai verzi pe pereți, a se traduce fotbal ofensiv, posesie, „mergem peste ei și dăm un gol mai mult decât adversarul", fotoliul din fața TV-ului va fi mereu al nostru. 

Așadar, ce răspunsuri ne oferă Euro? Mai precis, ce replici directe îi oferă lui Rădoi și confirmă ceea ce specialiști, suporteri și mass-media au atras atenția după fiecare meci, și anume că naționala României abordează o filosofie greșită și merge într-o direcție complet aiurea. 

Mirel, te uiți la Euro? Dacă da, ia notițe!
Mirel Rădoi // FOTO: Imago

1. Echipele mici tind spre fotbalul ofensiv la fel ca România? Răspuns răspicat: NU!

Rădoi a fost atât de încăpățânat să explice și să arate că vrea să joace fotbal ofensiv încât mulți au căzut în capcana unei teorii falimentare: „Pierdem, dar măcar jucăm frumos"! Ce prostie!

Unii de la acest Euro și-au zis că decât să piardă frumos, mai bine joacă urât sau nu joacă mai nimic, dar acumulează puncte și rămân în joc pentru a merge în optimile de finală. Și surprize au fost, adică echipa mai slab cotată sau mult mai slab cotată să nu piardă.

Au fost măcar 6-7 astfel de rezultate, ceea ce reprezintă un procent ce se apropie de 30% din toate partidele disputate. Unul nu doar mare, ci chiar foarte mare. Dovadă că nu e chiar o întâmplare că atunci când apelezi la mijloacele corecte, chiar dacă nu sunt cele mai estetice și plăcute, îți poți atinge scopul. 

Cum s-au născut 6 dintre cele mai mari surprize

Țara Galilor - Elveția 1-1

                                                                 

38%Posesie62%
2Șuturi pe poartă4
9Șuturi la poartă18
4Cornere12
176Cotă lot (mil. euro)288

Danemarca - Finlanda 0-1

         

64%Posesie36%
6Șuturi pe poartă1
23Șuturi la poartă1
9Cornere0
310Cotă lot (mil. euro)44

Spania - Suedia 0-0

75%Posesie25%
5Șuturi pe poartă0
17Șuturi la poartă4
6Cornere1
915Cotă lot (mil. euro)215

Polonia - Slovacia 0-1

56%Posesie44%
3Șuturi pe poartă2
17Șuturi la poartă11
5Cornere2
255Cotă lot (mil. euro)131

Ungaria - Franța 1-1

39%Posesie61%
3Șuturi pe poartă4
5Șuturi la poartă16
1Cornere3
74Cotă lot (mil. euro)1.303

Spania - Polonia 1-1

69%Posesie31%
5Șuturi pe poartă2
11Șuturi la poartă5
7Cornere1
915Cotă lot (mil. euro)255

Suedia, Finlanda, Slovacia sunt probabil echipele care reprezintă cel mai puternic argument că în fotbal atunci când nu ai jucători de mare calitate poți obține rezultate printr-o strategie mai degrabă de blocare a adversarului.

Toate aceste naționale sunt în joc, înaintea ultimei etape, cu șanse importante, stând doar la mâna lor, pentru a prinde optimile de finală. Și acum, ceea ce ne doare cel mai tare și ceea ce Rădoi pare să nu înțeleagă sau nu vrea să facă acest lucru:

  • Suedia - are 4 puncte după două meciuri în care a tras doar 4 șuturi pe poartă
  • Slovacia - are 3 puncte și a tras doar 3 șuturi cadrate
  • Finlanda - are tot 3 puncte și a expediat tot 3 șuturi pe cadrul porții
  • România - în ultimele 3 meciuri (Armenia, Georgia, Anglia): a tras 16 șuturi pe poarta adversă, dar a pierdut toate cele 3 confruntări!

2. De ce României nu-i place sistemul cu 3 fundași centrali?

Acest Euro ne mai arată ceva. Un trend la care aderă tot mai mulți selecționeri: sistemul cu 3 stoperi. Și nu e doar alegerea unor naționale mici, care au ca scop baricadarea.

Belgia îl folosește, Frank de Boer a așezat și el Olanda în acest modul, iar Germania a ales la fel. Până și Mancini, în ultimele 20 de minute ale confruntării cu Elveția a experimentat o linie de 3 cu Toloi, Bonucci și Acerbi, probabil în perspectiva disputelor din fazele eliminatorii.

Austria, Ungaria, Finlanda, Polonia, Elveția, Scoția și Rusia sunt alte reprezentative care au jucat la fel în defensivă.

Rădoi a apelat o singură dată pentru a așeza România într-un sistem cu 3: paradoxal, nu în barajul cu Islanda, mai ales că adversarul avea un sistem care chiar solicita acest lucru, 4-4-2, ci în deplasarea cu Irlanda de Nord, ultimul din grupa de Liga Națiunilor. Cu Islanda am arătat catastrofal și am pierdut, 1-2, la Belfast am scos o remiză in extremis, scor 1-1. 

Concluzia e că tot mai multe naționale preferă să se apere în 5, nu în 4. De fapt, modulul cel mai de succes pentru naționala României anilor '90. În '94 tripleta din spate era compusă din Prodan, Belodedici și Mihali și am ajuns în "sferturi", iar în 1998, când am trecut de faza grupelor, jucam în defensivă cu trioul Ciobotariu, Gică Popescu, Filipescu.

3. Cine mai joacă la fel la noi, fără mijlocaș defensiv? Nimeni, în afară de Germania

Rădoi ne-a propus în 2020, în preliminariile CM, o strategie fără nici un mijlocaș defensiv. Cu un cuplu în fața apărării format din Stanciu și Răzvan Marin, Mirel a revoluționat practic toată concepția despre profilul unui prim 11.

Ce se întâmplă la acest Euro? Cu o singură excepție, UNA SINGURĂ, toate naționalele apelează la un mijlocaș defensiv, indiferent de sistemul pe care îl joacă.

Excepția se numește Germania, care în primele două jocuri a avut în fața apărării tandemul Kroos - Gundogan, cu Kimmich trimis în banda dreaptă. Alegerea lui Low însă are o logică. A apelat la un sistem cu 3 fundași centrali, în fața cărora a ales să nu mai pună nici un închizător, ci doi optari: unul de la Real, altul de la City!

Chiar și cele mai mari trupe au câte un jucător defensiv în centrul liniei mediane: Franța pe Kante, Italia pe Jorginho, Belgia are chiar doi, pe Tielemans și Dendoncker, la fel și Portugalia (William Carvalho și Danilo), dar și Anglia (Kalvin Phillips și Rice), Olanda pe De Jong, Spania pe Rodri. Croația l-a avut pe Brozovici în primul meci, apoi a apelat la cuplul ofensiv Modrici-Kovacici împotriva Cehiei, fără succes însă.

4. Doar Mirel Rădoi lasă 2-3 oameni în atac la cornerul adversarului!

Dincolo de abordarea extrem de ofensivă, Rădoi a mai șocat cu ceva în ce a imprimat naționalei României. Și anume să lase în atac doi sau chiar 3 jucători atunci când adversarul beneficiază de o lovitură de la colțul terenului.

La fel a procedat și la reprezentativa de tineret, unde în semifinala cu Germania a fost taxat aspru de selecționerul neamț, care a dezvăluit după meci că le-a cerut în mod special elevilor săi să fructifice această hibă defensivă a României, ce lăsa spații extrem de mari în careu, prin plasarea atâtor jucători undeva la centru. 

La acest Euro, naționalele, aproape toate, se apără în cu totul alt mod. Cu întreaga echipă, toți cei 10 fotbaliști de câmp, în propria suprafață de pedeapsă. Sunt extrem de puține excepții, de exemplu, Franța, care îi cere lui Mbpappe să stea undeva la 40-45 de metri.

În rest, în proporție de peste 90%, toate formațiile se apără cu toată echipa și chiar sacrifică jucători importanți, cărora le cere să facă faza defensivă

Așa cum s-a întâmplat nu mai departe de duminică seara, când Ronaldo a respins cu capul din centrul propriului careu, un corner executat de nemți, după care a sprintat până în careul advers și tot el a fost cel care a reușit să înscrie! Portugalia a avut 9 dintre cei 10 jucători în propriu careu la corner, doar Jota lăsat undeva la 30-35 de metri!

Am pierdut multe nopţi analizând adversarul, dar sunt încântat de fiecare dată când ideile noastre sunt puse în aplicare şi funcţionează. Noi am revenit în meci în urma unei faze fixe, la o lovitură de colţ. Nu ne-am antrenat special, dar le-am desenat-o băieţilor, iar schema a stat mereu pe tablă în vestiar. Am remarcat că românii preferă să lase 3 jucători mai avansaţi, iar în mijlocul careului nu e deloc aglomeraţie. Le-am cerut să profite de acest lucru! 
- Daniel Nedizkowski, secund Germania U21, după semifinala cu România la CE 2019 

5. Un alibi are și Rădoi: nimeni nu e zero ca România la nivel de echipe de club

Nu suntem la Euro fiindcă nu ne-am calificat, dar parcurgerea listei cu jucătorii selecționați de Rădoi la acțiunile din 2021 ne arată o discrepanță majoră față de ceea ce au disponibil naționalele considerate mici de la acest turneu final. 

Capitolul e cel legat de numele fotbaliștilor care provin de la cluburi de top în campionate de top. Cluburi de top însemnând fie o echipă mare, fie una care se bate la titlu, iar campionat de top se referă la primele 5: Anglia, Spania, Germania, Italia și Franța.

La noi e simplu și trist: în afară de Italia nu avem pe nicăieri, iar în Serie A situația arată așa: Man și Mihăilă au retrogradat, Răzvan Marin s-a salvat in extremis, Chiricheș e la un club de mijlocul clasamentului și nici nu e un titular indiscutabil. 

Singurii la cluburi de top acolo fie sunt retrași de la națională, Tătărușanu (Milan) și Ștefan Radu (Lazio), fie nu evoluează deloc, cazul lui Ionuț Radu (Inter). 

În schimb, reprezentativele din a doua jumătate a ierarhiei anvergurii de la Euro au cel puțin un fotbalist în această categorie. Exemple:

NAȚIONALAJUCĂTOR (CLUB)
Țara GalilorBale (Tottenham), Ramsey (Juventus), D. James (United), B. Davies (Tottenham)
FinlandaHradecky (Leverkusen)
RusiaGolovin (Monaco), Miranciuk (Atalanta)
UcrainaZincenko (City), Malinovski (Atalanta), Iarmolenko (West Ham)
MacedoniaElmas (Napoli)
CehiaVaclik (Sevilla), Schick (Leverkusen), Coufal, Soucek (ambii West Ham)
ScoțiaRobertson (Liverpool), Tierney (Arsenal), McTominay (United)
SuediaLindelof (United), Forsberg (Leipzig), Kulusevski (Juventus)
PoloniaSzczesny (Juventus), Zielinski (Napoli), Lewandowski (Bayern)
SlovaciaSkriniar (Inter), Lobotka (Napoli)
UngariaGulacsi (Leipzig), Willi Orban (Leipzig)
AustriaDragovici (Leverkusen), Sabitzer (Leipzig), Alaba (Bayern), Baumgartlinger (Leverkusen), Laimer (Leipzig)

Franța e un adevărat monstru la acest capitol*: Tottenham - Bayern, Real Madrid, PSG, Bayern - United, Chelsea, Juventus - Barcelona, Real Madrid, PSG*
* echipele de la care provin titularii din meciul câștigat cu Germania, scor 1-0 

PS: Iordănescu vede România peste 6-7 naționale de la Euro! E gluma verii!

După ce a participat, din tribune, la Ucraina - Macedonia 2-1, Anghel Iordănescu, fost selecționer în 3 mandate pe banca „tricolorilor", a oferit o declarație bulversantă: „Cred că naționala României ar fi făcut față la acest Euro și 6-7 naționale de la turneul final sunt sub România în acest moment".

6-7??? Automat, înseamnă că nea Puiu vede România aproape de optimile de finală, din moment ce numai 8 reprezentative vor fi eliminate după faza grupelor! Interesant punct de vedere din partea unuia care în urmă cu 5 ani ne cerea să fim mai atenți când analizăm Albania, fiindcă „Albania nu mai e aia de pe vremea mea și a lui Cornel Dinu, are 21 de jucători care evoluează în campionate din afara țării".

În 2016, când ne-a bătut și ne-a umplut de rușine, Albania era bună, doar fiindcă el era selecționer. Azi, când nu mai e pe bancă, România are sub ea 6-7 naționale de la actualul Euro! Mai degrabă găsim alte 6 naționale, alegeți pe oricare dintre Serbia, Norvegia, Slovenia, Grecia, Bosnia, Islanda, Israel, Irlanda, care să merite înaintea noastră la turneul final, decât să emitem noi pretenții că suntem peste cineva la care ne uităm în aceste zile la TV.

5 naționalelipsesc la acest Euro dintre cele care au fost prezente în 2016: România, Albania, Irlanda, Irlanda de Nord și Islanda

Vorba lui Panduru, la Telekom Sport, într-o ironie de zile mari la adresa lui Iordănescu: „Mai buni decât Finlanda, mai buni decât Scoţia, Ţara Galilor, Slovacia, Turcia, Danemarca, Elveţia, un pic mai buni și decât Belgia în prima repriză a ei cu Danemarca. Până la urmă cred că-i nenoroceam pe toţi la acest Euro. Realitatea e că am fost mai slabi decât Albania, dar în rest e OK, eram mai buni decât toţi la acest Euro". 


Comentarii (26)
chronic
chronic  •  22 Iunie 2021, 10:59

Respect Filipescu

st.il.
st.il.  •  21 Iunie 2021, 18:16

Dle. Udrean, pentru acest articol și pentru titlul său, aveți respectul meu "de-a pururi" !...Totuși, dumneavoastră, cereți IMPOSIBILUL unui biet om care, cu siguranță nu ar putea lectura/ analiza acest "text" până la sfârșit (decât cu mari eforturi și suferințe !), ca să nu mai vorbim de "luat notițe", lucru ce ar implica obiecte/rechizite/ creion, gumă, hârtie de scris, accesorii absolut necunoscute/inutile/nefolositoare "filosofiei" ilustrului nabab !...De bun simț, caracter, onoare, mai vorbește cineva ???...

chupac
chupac  •  21 Iunie 2021, 14:38

1. Tara Galilor nu a fost echipa mica in meciul cu Elvetia, jocul a fost echilibrat. La fel si Slovacia in meciul cu Polonia, Slovacia a avut si norocul ca a avut un om in plus o buna bucata de timp. Ungaria cu Franta si Polonia cu Spania au avut noroc, dar ok, sa zicem, Radoi ar putea juca mai compact in unele meciuri si sa aiba o echipa mai artagoasa. 2. Sa joci cu 3 fundasi centrali depinde de ce jucatori ai si cum compensezi in celelalte compartimente. Echipele care joaca cu 3 fundasi centrali au 2 fundasi laterali care fac toata banda, gasim 2 jucatori care sa faca asta la noi? Poate Bancu pe stanga, desi ma indoiesc ca ar face asta ft eficient. Plus ca fotbalul nu se invarte in jurul unui campionat european. Klopp joaca aproape mereu 433, si mai e exemplul lui Guardila sau Chelsea in finala CL, sau filozofia lui Ajax care inca de la grupele de copii foloseste 433. 3. Asa e, ne trebuie un mijlocas defensiv? Cine, care e jucatorul roman care poate juca pe postul ala eficient? Cretu? A fost praf in meciul cu Armenia dupa ce Radoi l-a introdus ca sa controleze mijlocul. 4. Aici sunt de acord, un om de viteza sau niciunul. 5. Asta e marea problema a fotbalului romanesc si ca nu se face nimic in perspectiva asta.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează