OPINII  »  CM DE RUGBY

Și totuși se învârte, dar e plat!

Editorial Traian Ungureanu
Editorial Traian Ungureanu

Articol de - Publicat miercuri, 01 noiembrie 2023 22:20 / Actualizat miercuri, 01 noiembrie 2023 22:20

Ancheta World Rugby a stabilit că acuzația de rasism în cazul Mbonambi nu se susține. Lipsesc dovezile.

Noile legi ale realității sunt clare și stabilesc inexistența realității. Cine vrea să înțeleagă această subtilitate va găsi un profesor eminent în World Rugby. Organismul suprem al rugby-ului mondial e, la rândul lui, ilustrarea impecabilă a noii logici: o instituție supremă, total subordonată. 

Ce se întâmplă pe teren nu mai ține de ce se întâmplă pe teren. World Rugby se uită, mai întâi, spre instituția care reglementează rugby-ul, sportul și orice altceva trebuie dresat. Spre știința și etica progresistă – noul stăpân al lumii.

Povestea reașezării sportului pe conturul educativ al minciunii e simplă și cu atât mai complicată. Bongi Mbonambi, jucător sud-african de culoare, și Tom Curry, jucător englez alb, s-au întâlnit la Paris. Ocazia: semifinala Cupei Mondiale la Rugby. În minutul 23, Curry i-a spus arbitrului: Sir, Sir! Dacă un jucător de-al lor m-a făcut p... albă, eu ce fac?

Curry și Federația engleză au rămas cu impresia naivă după care asemenea cuvinte sunt o dovadă clară de rasism. Din fericire, am aflat că nu e așa. Putem răsufla ușurați: rasismul e un monopol alb.

Lucrurile au fost lămurite de două anchete, desigur serioase. Ancheta World Rugby a stabilit că acuzația de rasism nu se susține. Lipsesc dovezile. World Rugby a ascultat. A remarcat expresia folosită de Mbonambi, a înțeles-o fără traducător și a decis că ea nu există sau că, dacă există, nu e rasistă. Asta e! Ce e nu e!

Ancheta Federației sud-africane a stabilt că, dimpotrivă, dovezile există, dar probează altceva.

Și totuși se învârte, dar e plat!
Noua Zeelandă - Africa de Sud // foto: Guliver/gettyimages

Federația sud-africană a explicat că Mbonambi a vorbit în afrikaans. Cu coechipierii lui, nu cu Tom Curry. În plus, Curry a înțeles greșit. În afrikaans (limbă locală, de origine olandeză) "white cunt" se zice "vit cant" și înseamnă "echipă albă"

Era atât de simplu! Oare cum nu ne-am dat seama de la început? Sud-africanul a vorbit în afrikaans și asta e cu atât mai limpede cu cât a folosit un cuvânt englez (white). În afrikaans alb se spune "vit" și se pronunță, aproximativ, "vet".

Asta arată clar că englezul Curry e un lingvist excepțional și abil vorbitor de afrikaans. El și-a dat seama imediat că poate scorni o minciună agățându-se de asemănarea înșelătoare a două expresii care nu seamănă deloc. Faptul că e inexistentă face asemănarea și mai puternică. E clar că asta a vrut să speculeze Curry.

Al doilea lucru simplu și clar e că Bongi Mbonambi are o anume aplecare poetică. Federația sud-africană a înțeles din prima că Mbonambi a ales un limbaj de mare simbolism cromatic. De asta a evitat el să le spună coechipierilor lui ceva despre "englezi" și le-a spus ceva despre "echipa albă". Proba? Anglia a jucat în alb (ceea ce nu e chiar în regulă).

După finala cu Noua Zeelandă, Mbonambi a devenit campion mondial și, din păcate, asta ar putea pune în umbră frumoasa lui vocație poetică.

Incidentul rușinos fabricat de Curry a fost clarificat. Onoarea lui Bongi Mbonambi a fost salvată. Mai mult, sportul și rugby-ul în special au demonstrat, în felul lor modest, dar ferm, că lumea e guvernată de o nouă dimenisune. Ce e real e real doar în măsura în care nu e real.

Curajul adevărului domnește exact în măsura în care lipsește. Vechea formulă a lui Galilei a fost adusă la zi: și totuși se învârte, dar e plat!


Comentarii (13)
Acidutzu_67
Acidutzu_67  •  02 Noiembrie 2023, 18:18
Postat de braveheartro pe 02 Noiembrie 2023, 11:45

*** pe Băsescu tot la „alt nivel” juca TRU? Un nivel ceva ***

De acord cu tine un privinta alegerilor politice ale lui TRU care au fost cel putin indoielnice si nu le impartasesc. Dar una-i una si alta-i alta vorba monseniorului Ioanitoaia ... Dar sa nu uitam ca multi jurnalisti si / sau scriitori romani celebri care au intrat in politica ( ex: Sadoveanu, Preda, Goga, Iorga, Caragiale, etc) au facut-o la modul oportunist, nu din convingere... Si cred ca asa a fost si la TRU...

Acidutzu_67
Acidutzu_67  •  02 Noiembrie 2023, 18:01
Postat de temujin pe 02 Noiembrie 2023, 12:16

Eu l-am întrebat dacă poate înscrie pe înțelesul tuturor nu pe al meu! ????

Sa inteleg ca tu esti deja " o cauză pierdută", nu meriti efortul?. Adica nici măcar pe Ioanițoaia nu-l pricepi?????????????

valentindragobete
valentindragobete  •  02 Noiembrie 2023, 16:18
Postat de Acidutzu_67 pe 02 Noiembrie 2023, 10:35

Corectitudinea politica e la putere in rugby-ul mondial. Si totusi, expresia "white ***" inseamna "*** (*** ) alba" dar si " ticălos", iar *** adica *** mai inseamna si fricos, deci expresia nu s-a vrut rasista ci denigratoare, jignitoare la adresa organului si caracterului englezului. Sunt curios daca si viceversa era considerata tot ne-rasista. Adica un englez sa-i zica unui sud-african *** *** ( *** ***). Atunci era clar rasism, indiferent ce urmeaza după " ***"???!!!

Absolut corect ce spui și susții! Uită-te la ce ți-a făcut deontologul din postare și QED

Vezi toate comentariile (13)
Comentează